Izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš: Nedrīkstam sapriecāties – būs nopietni jāstrādā

Viens no “brīnuma uz ledus” jeb Latvijas bronzas medaļu galvenajiem veidotājiem 2023. gada pasaules čempionāta bija valstsvienības kapteinis Kaspars Daugaviņš, kurš varonīgi aizvadīja visu čempionātu ar vidusauss iekaisumu un riskēja zaudēt dzirdi ar vienu ausi. Daugaviņš saglabāja dzirdi, bet Latvijas izlase sasniedza visu laiku augstāko rezultātu pasaules meistarsacīkstēs – trešo vietu. Pirms šī gada čempionāta sākuma Čehijā “dzelzs cilvēks” piekrita ekskluzīvai intervijai portālam “nra.lv” uzreiz pēc emocionālās uzvaras noslēdzošajā pārbaudes spēlē ar 8:0 pret Norvēģiju.
10.05.2024. Krišjānis Kļaviņš Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Romāns Kokšarovs/F64

Leģenda vēsta, ka Lāčplēsis dzird savu tautu un viņa spēks ir ausīs. Daugaviņš ir kā Latvijas hokeja Lāčplēsis. Viņš nav mītisks varonis, bet reāls cilvēks, kurš vienmēr brauc palīdzēt Latvijai pasaules čempionātos, lai kāda arī būtu izvērtusies sezona klubā. Šo sezonu Kaspars Daugaviņš pavadīja Slovākijas čempionātā. Bet čempionāta laikā viens no šīs valstsvienības spēlētāju paaudzes simboliem svinēs 37. dzimšanas dienu. Tas notiks 18. maijā, kad Latvija tiksies ar vienu no čempionāta galvenajiem favorītiem Zviedriju. Tiem pašiem zviedriem, ko Latvija sensacionāli pārspēja pagājušā gada meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā, tādējādi pārrakstot mūsu sporta vēsturi. Ar Nacionālās hokeja līgas spēlētājiem piepildītā Zviedrija noteikti vēlēsies revanšēties un sabojāt Daugaviņa dzimšanas dienu.

Kāda ir gatavība un sajūtas pirms čempionāta?

Jūtos lieliski, astoņu pārbaudes spēļu ciklu noslēdzām ar foršu uzvaru, turklāt valsts svētkos, tā ka garastāvoklis ir labs. Darbs, lielākais un smagākais, ir aiz muguras, tagad vēl atlikuši treniņi pirms pirmā mača pasaules čempionātā. Tas ir laiks, kad ir jāpieslīpē dažādas nianses, visi sīkumi. Līdz čempionātam tagad būsim beidzot kopā visi hokejisti, visi ir atbraukuši. Ar katru dienu jākļūst labākiem.

Pagājušajā gadā atceramies, ka spēlēji ar ļoti smagu slimību - vidusauss iekaisumu. Kā tu jūties tagad, vai esi gatavs par 100 procentiem?

Jā, nekādu traumu nav, auss iekaisuma arī vairs nav. Ir labi, ir iziets cauri smagajam fiziskās sagatavotības ielikšanas posmam, un katru dienu sāku justies labāk. Bija viens brīdis gatavošanās fāzē, kad bija pārbaudes spēles pret Šveici, kad “kājas neskrēja”, bet tagad jau sāk parādīties svaigums.

Pirmās septiņas pārbaudes spēles visas bija ar zināmām problēmām, tagad astotajā uzvara ar 8:0. Vai varam teikt, ka “upe dambi ir pārrāvusi un brīvi plūst”?

Mēs jau varam tagad sēdēt un priecāties par šo uzvaru, bet ir ļoti labi jāsaprot, ka tā nebūs katru spēli. Jāņem pozitīvais, ka beidzot sametām vārtus un arī abas vairākuma maiņas šodien iemeta, kas bija ļoti vajadzīgi. Bet nav laika priecāties, ir jākļūst labākiem. Mēs zinām, ka smagākais posms ir priekšā, tās ir atbildīgas spēles, forši, ka ir labas emocijas, bet nedrīkst sapriecāties, jo tālāk būs nopietni jāstrādā.

Pagājušā gada čempionāta sākums Rīgā nebija vienkāršs, bija smagas spēles. Tagad pirmie trīs pretinieki, kurus jācenšas uzvarēt. Kāda ir mūsu snieguma līkne, ejot uz šī čempionāta sākumu, vai tā ir augšupejoša?

Es ļoti ceru, mēs zinām, ka nav laika ieskrieties šajā čempionātā. Ja tā analizē, tad katrs čempionāts mums ir smags. Zini kā, mēs koncentrēsimies uz vienu spēli - pirmo. Pagājušajā gadā koncentrējāmies uz ceturtdaļfinālu un sanāca uzreiz divi zaudējumi sākumā. Pēc tam tu sāc gatavoties pa vienai spēlei atsevišķi, jo atpakaļceļa vairs nav, tu sāc spēlēt labi.

Par vārtsargiem. Pirmo pārbaudes spēli pret Norvēģiju 3. maijā spēlēja Elvis Merzļikins, šodien “sauso” spēli (neielaižot nevienu ripu - autors) aizvadīja Kristers Gudļevskis. Kā ir komandai spēlēt ar vienu vai otru vārtsargu?

Tie ir divi visaugstākā līmeņa vārtsargi. Tā ir vismazākā lieta, par ko mums uztraukties - mūsu vārtsargiem. Cepuri nost abiem, ka viņi ir šeit. Kristeram bija gara sezona, un uzreiz pēc fināliem viņš ir klāt, nostāvēja “sausajā”, tā būs papildu pārliecība viņam. Elvis pirmajā spēlē pret Norvēģiju parādīja, kas ir īstais Elvis, un viņam arī tās emocijas bija vajadzīgas - labi nospēlēt mājās, gūt mijiederbību ar faniem, kas viņam nebija NHL Kolumbusā. Es domāju, jādara viss, lai viņiem būtu pēc iespējas mazāk darba.

Otrajā pārbaudes mačā pret Norvēģiju ļoti patika Mārtiņš Dzierkals - asums kustībās, cik ātri viņš laukumā domā, komanda bija daudz labāka ar viņu sastāvā.

Skaidrs, Dzieris ir Eiropas labākās līgas šī gada čempions. Ne velti viņš tur ir. Viņa hokeja dotības ir gadiem zināmas, cik viņš ir ass, cik tendēts uz vārtiem. Man ar viņu šodien bija ļoti viegli kopā spēlēt.

Varēja redzēt, ka jūs to izbaudāt, esot laukumā. Otrajā spēlē pret Norvēģiju pirmie bija tādi “darba vārti”, tālāk jau izdevās skaistas kombinācijas, arī tu eleganti iemeti vairākumā, precīzi pieliekot nūju un raidot ripu vārtos. Tas pārliecībai ir tik vajadzīgs šobrīd.

Tieši tā. Ja vakar likās, ka ir tāda stresa spēle - katrs cīnās par savu vietu izlasē, tad šodien mēs runājam, ka viss process ir jābauda. Ka viss smagais darbs, ko mēs ieguldām, ka tas nav jādara ķeksīša pēc. Jāsaprot, ka tā ir bauda būt šeit katru dienu. Tad arī tā spēle “atveras”.

Pasaules čempionāts - tās būs septiņas intensīvas spēles neilgā laika periodā, kur jācenšas tikt četriniekā. Tur, protams, šobrīd grūti pateikt, kuru no labajām komandām varētu pārspēt. Atkal ļoti būtisks faktors būs fiziskā sagatavotība, pagājušajā gadā jūs bijāt izcili.

Noteikti, fiziskā sagatavotība jebkurā sporta veidā sportistam dod pārliecību, ka tu vari. Jo labāk jūties fiziski, jo ir vieglāk spēlēt. Tad galva ir koncentrēta tikai spēles momentiem, jo brīžiem kājas ir piedzītas, jo tu domā - es paspēšu vai nē. Tad ir papildu lietas galvā, par ko uztraukties.

Četras mājas spēles ar skatītājiem - visas izpārdotas. Arī pret tādu komandu kā Norvēģija. Laikam hokejs Latvijā ir uz ļoti augsta viļņa.

Domāju, ka ne tikai hokejs, bet viss sports Latvijā ir augstā vilnī. Cilvēki gūst baudu, labas emocijas. Jā, paldies līdzjutējiem! It sevišķi valsts svētkos, kad viņi atrod laiku, lai būtu nevis mājās ar ģimeni, bet nāktu mūs atbalstīt. Mēs no tā gūstam “kaifu” un uzsūcam labu enerģiju. Šodien arī mums izdevās iedot atpakaļ skatītājiem skaistu uzvaru.

Latvijas hokeja izlase veiksmīgi ieradusies pasaules čempionāta norises vietā Čehijas austrumu pilsētā Ostravā ar līgumreisa lidmašīnu no Rīgas ceturtdienas rītā. Lidojums ilga nepilnu stundu, bet interesanti, ka uz gaisa kuģa klāja bija arī vairāki desmiti Latvijas hokeja līdzjutēju, kam bija palaimējies nopirkt biļetes uz šo reisu. Kopumā Latviju Ostravā ierasti atbalstīs vairāki tūkstoši fanu, kas ik pavasari gatavi doties līdzi izlasei, lai kur arī notiktu pasaules meistarsacīkstes. Ostravas ledus arēnā Latvijai pirms čempionāta sākuma iespēja trenēties ir divas dienas.

Spēļu kalendārs Latvijai 2024. gada pasaules čempionātā:

11. maijs 17.20 Latvija - Polija

12. maijs 17.20 Latvija - Francija

14. maijs 17.20 Latvija - Kazahstāna

15. maijs 17.20 Latvija - Vācija

18. maijs 13.20 Latvija - Zviedrija

19. maijs 21.20 Latvija - Slovākija

21. maijs 17.20 Latvija - ASV 

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā