Augstskolām dažādas pieejas, kā atsākt studijas šoruden

Pēc nepilna mēneša augstskolās līdzīgi kā citās izglītības iestādēs atsāksies mācību process. Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi dažādus ieteikumus Covid-19 drošības pasākumiem un darba organizācijai, taču gala lēmumu, kā atsākt izglītības procesu, pieņem katra mācību iestāde pati.
10.08.2020. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

„Neatkarīgās” uzrunāto augstskolu atbildes liecina, ka tām padomā ir dažādas pieejas, kā atsākt studijas šoruden.

Piemēram, Latvijas Universitāte (LU) plāno atgriezties pie klātienes lekcijām, ievērojot visus epidemioloģiskos drošības nosacījumus. Paralēli klātienes studijām būs iespējamas arī attālinātās studijas, kur studiju specifika to atļaus.

Rīgas Tehniskās universitātē (RTU) skaidro, ka rudenī augstskolā darbs tiks organizēts atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un valstī spēkā esošajiem nosacījumiem. Patlaban tiek izstrādāti vairāki scenāriji, kā studiju process varētu notikt rudens semestrī. Ja būs nepieciešams, nodarbības tiks organizētas attālināti, jo RTU mācībspēki jau pavasara semestrī ir guvuši pieredzi, pielāgojot nodarbību saturu lasīšanai digitālajās platformās, un to nepieciešamības gadījumā varēs turpināt arī rudenī. Tāpat RTU atbilstoši stratēģiskajiem mērķiem notiek digitalizācijas process - strauji tiek digitalizēti studiju kursi, lai to apguvi varētu nodrošināt attālināti, ja būtu tāda nepieciešamība.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) veselības studiju prorektors profesors Guntis Bahs norāda: „Savu studentu un mācībspēku epidemioloģiskās drošības dēļ mēs bijām pirmā Latvijas augstskola, kas martā pārgāja uz studijām tiešsaistē, un šī paša - drošības un veselības aspekta dēļ - mēs esam ieplānojuši akadēmisko gadu iesākt un līdz oktobra sākumam noturēt attālināti. Šis pavasaris ir pierādījis, ka mūsu IT infrastruktūra, bet, vissvarīgāk, mūsu mācībspēki un studenti to spēj paveikt.

Tādējādi septembris RSU tiks organizēts kā tiešsaistes mēnesis. Cita situācija ir sociālo zinātņu studiju programmās, kur ir mazākas studentu grupas. Tur jaunuzņemtajiem 1. kursa studentiem līdz 20% no lekcijām un nodarbībām notiks klātienē RSU auditorijās, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Oktobrī visā augstskolā plānojam atsākt strādāt klātienes režīmā, tomēr jāpiebilst, ka rūpīgi sekosim valdības lēmumiem un pielāgosim tiem savu studiju procesu.”

Neatkarīgā jau vēstīja, ka marta vidū visās mācību iestādēs, tostarp arī augstskolās, tika pārtraukts mācību process klātienē. Sākotnēji šāda kārtība tika noteikta vienu mēnesi, vēlāk ‒ līdz maija vidum, visbeidzot - līdz mācību gada beigām. Lai arī augstskolas atzina - grūtības atsevišķos jautājumos bijušas, tomēr tās norādīja, ka operatīvi spējušas pielāgoties pandēmijas laika izaicinājumiem. Latvijas Studentu apvienības prezidente Justīne Širina sarunā gan izteica zināmas bažas, kā Covid-10 dēļ ieviestās izmaiņas akadēmiskajā dzīvē atspoguļosies studiju sniegumā. „Ne tikai lekcijas, semināri, bet arī vairums noslēguma darbu, eksāmenu notika attālināti. Tikai rudens semestrī un ilgtermiņā mēs varēsim redzēt un vērtēt, kā tas atspoguļosies studiju sniegumā,” sacīja J. Širina.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā