Daļa augstskolu ceļ studiju maksu; atsevišķās programmās pat par 33%

Šobrīd cenas lec augšup gandrīz it visam, un arī tuvākās nākotnes prognozes ekonomisti neiezīmē optimistiskas, tādēļ topošajiem studentiem, kam ies secen valsts budžeta vietas, jārēķinās, ka arī izglītības iegūšana maksās dārgāk. Daļa uzrunāto valsts augstskolu norāda – studiju maksa ir palielinājusies, dažās studiju programmās pat par 33%, vienlaikus piebilstot – dažādi maksas atvieglojumi atsevišķām  studentu kategorijām ir saglabāti.
©Pixabay

Latvijas Universitāte (LU) informē, ka lielākoties studiju maksa palikusi iepriekšējā līmenī, tikai dažām studijām maksa paaugstināsies par apmēram 10%. Pilna laika studijas LU izmaksā no 1500 līdz 4950 eiro (lielākajā daļā programmu ap 2200 eiro), nepilna laika klātienē - no 1500 līdz 2200 eiro, nepilna laika neklātienē - no 1440 līdz 4950 eiro, filiālēs - no 1090 līdz 1750 eiro.

“LU studenti var pretendēt uz šādiem studiju maksas atvieglojumiem: maksājuma grafika izmaiņām - katra semestra pirmā maksājuma termiņa pagarināšanu un studiju maksas samazināšanu. Ar LU vadības lēmumu studējošajam var tikt piemēroti studiju maksas atvieglojumi par valsts vai starptautiska mēroga sasniegumiem LU sporta vai kultūras dzīvē, kā arī par nozīmīgu valsts vai starptautiska mēroga ārpuskārtas ieguldījumu LU publiskā tēla veicināšanā,” stāsta LU pārstāve Viktorija Jeļeņina.

Atlaides saglabā

Pirmkursniekiem, kas izvēlēsies Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), jārēķinās, ka tur studiju maksa mainījusies uz augšu no 5 līdz 33% atkarībā no studiju programmas.

Līdz ar jaunajām studiju maksām amplitūda viena semestra maksai pirmkursniekiem pilna laika studijās ir no 850 līdz 2000 eiro, nepilna laika studijās: 650-750 eiro. Detalizēta informācija par studiju maksām katrā studiju programmā iegūstama LLU mājaslapā. Savukārt studiju maksas atlaižu sistēma LLU nav mainījusies. Vēl joprojām tās nodrošina bāreņiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un sportistiem.

Liepājas universitātē studiju maksa ir palielinājusies vidēji par 7%, nepilna laika studijās par 8%, tādējādi studiju maksa gadā ir amplitūdā no 1300 līdz 2400 eiro. Informāciju par atlaidēm un studiju maksas atvieglojumiem var skatīt šeit.

Studijas dārgākas kļuvušas arī Banku augstskolā. Piemēram, 2021./2022. akadēmiskajā gadā studiju maksa bija robežās no 1300 līdz 3700 eiro, bet šogad tā ir no 1800 līdz 5320 eiro gadā. Pieejamas maksas atlaides - skat. šeit.

Dažviet viss pa vecam

Viena no augstākās izglītības iestādēm, kas studiju maksu šogad nekoriģē, ir Ventspils augstskola. Studējot tur, maksa pamatstudijās par 2022./2023. akadēmisko gadu būs no 1100 līdz 3000 eiro. Augstskola skaidro, ka ārpus konkursa budžeta vietās tiek ieskaitīti reflektanti, kuri pēdējo divu gadu laikā ieguvuši godalgotu vietu Latvijas vai starptautiskās priekšmetu olimpiādēs attiecīgos mācību priekšmetos. Tāpat Kurzemes reģiona vispārējās vidējās un profesionālās vidējās izglītības iestāžu absolventiem, kuri 2022./2023. akadēmiskajā gadā uzsāks studijas kādā no pamatstudiju programmām, tiks piešķirta vienreizēja studiju maksas atlaide 200 eiro apmērā.

Arī Vidzemes augstskolā kopš pagājušā gada studiju maksa nav piedzīvojusi izmaiņas. Par mācībām kādā no pamatstudiju programmām ir jāmaksā no 1630 līdz 2770 eiro. Bet studiju maksas atlaidi var iegūt jaunieši, kuri absolvējuši vidusskolu ar teicamām vai izcilām atzīmēm; nāk no ģimenes, kurā ir trīs un vairāk bērnu; studenta ģimenē ir trīs vai vairāk bērnu; izvēlas studēt iegūtajā profesionālās izglītības jomā; ir Vidzemes vidusskolu abiturienti; mācījušies kādā eko vidusskolā. Vairāk par studiju maksām un atlaidēm meklē šajā saitē.

Nemainīga studiju maksa paliek arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. “Studiju maksas (neatkarīgi no studiju līmeņa pamatstudiju, maģistra un doktora programmās) tiek atstātas iepriekšējā līmenī, lai sniegtu iespēju lielākam interesentu pulkam studēt un iegūt augstāko izglītību reģionā,” pamato akadēmija. Pilna laika studiju programmās maksa ir no 1520 līdz 4550 eiro gadā. Nepilna laika studijas gadā izmaksā no 1140 līdz 1490 eiro. Akadēmija piedāvā arī dažādus maksas atvieglojumus (5% līdz 40% apmērā no gada maksas).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā