Zināšanām bagātu jauno mācību gadu!

Klāt ir 1. septembris, un kādam šī būs pirmā diena bērnudārzā, skolā vai augstskolā, kādam iesāksies noslēdzošais mācību gads. Lai zināšanām bagāts šis jaunais mācību gads un, ne mazsvarīgi – lai izglītošanās process noritētu klātienē visiem kopā, ne katram mājās pie monitora. Vismaz pagaidām epidemioloģiskā situācija ļauj mācības atsākt klātienē.
©F64

Jaunajā mācību gadā 568 izglītības iestādēs skolas solos sēdīsies 219 141 skolēns, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija.

Pirmajās klasēs provizoriski ir uzņemti ir 21 500 skolēnu.

Jaunais mācību gads tiek organizēts klātienē, kā tas bija pirms Covid-19 pandēmijas. Vienlaikus joprojām tiks nodrošināti mājas testi, lai tajā brīdī, kad pedagogs vai skolēns jūtas slikti, varētu veikt šo testu, kā arī skolu direktoriem joprojām būs tiesības lemt par īslaicīgu pāreju uz hibrīda vai attālināto mācību režīmu.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu laikā uzkrāto pandēmijas pieredzi, gaidāms, ka jaunajā, 2022./2023. mācību gadā Covid-19 ietekme uz mācību procesu mazināsies visos izglītības segmentos un apmācības tiks organizētas klātienē, spriež Veselības ministrija un informē, ka plaša visu skolēnu testēšana, kā tas bija pagājušā mācību gada pirmajā pusē, nav plānota.

Jaunais mācību gads iesācies ar vēl kādu pozitīvu un vecāku maciņu saudzējošu ziņu: no 1. septembra finansējums viena bērna ēdināšanai dienā sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā. Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi - pašvaldība.

Tā kā ģeopolitisko apstākļu dēļ ir pieaugušas izmaksas par pārtikas produktiem un energoresursiem, pašvaldības un ēdinātāji jau aizvadītā mācību gada beigās cēla trauksmi, ka ar esošo brīvpusdienām atvēlēto finansējumu nav iespējams nodrošināt bērniem kvalitatīvu un uzturvielām bagātu ēdienu. Tāpēc jautājums par viena izglītojamā ēdināšanas izmaksu paaugstināšanu 1.-4. klašu bērniem tika skatīts gan Veselības ministrijas organizētajā starpinstitūciju sanāksmē, gan Sadarbības sanāksmē, panākot vienošanos par finansējuma palielinājumu no 2022. gada 1. septembra.

Savukārt Rīgas dome lēma, ka visu septembri brīvpusdienas būs ne tikai minētajai klašu grupai, bet visiem - no pirmsskolas līdz 12. klasei. Vecāku līdzmaksājums tiks piemērots no 1. oktobra. To administrēs ēdināšanas uzņēmumi, kas publiskā iepirkuma rezultātā ieguvuši tiesības sniegt ēdināšanas pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādēs.

Bet 1.-4. klašu skolēniem arī pēc septembra ēdināšanas izdevumi pilnā apmērā tiks segti no valsts un pašvaldības budžeta. Tāpat no pašvaldības līdzekļiem pilnā apmērā segs ēdināšanas izdevumus izglītojamajiem, kuru ģimenes atzītas par trūcīgām, maznodrošinātām mājsaimniecībām vai ģimenes ar trim un vairāk bērniem ir reģistrētas Rīgas ģimeņu atbalsta reģistrā, kā arī bāreņiem, invalīdiem un bērniem, kuru aprūpes pienākumu vecāki nepilda.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā