Bērna palaišana skolā iztukšo vecāku makus

Pirmā skolas diena jau gandrīz klāt, bērnu vecāki raugās savos ietaupījumos un ar bažām rēķina, vai pietiks naudas bērnu ikdienas, sporta un svētku apģērbiem, mācību piederumu iegādei. Vēl jo vairāk daudzus māc neziņa – trūkst informācijas no skolām, ko pirkt, bet ko nē. Tiesībsargam par to ir savs viedoklis. Tikmēr vecāki kā starp dzirnakmeņiem – klausīt skolu, tiesībsargu vai tomēr uzticēties savai izpratnei un intuīcijai.
©Depositphotos.com

Vecākiem lielākie izdevumi vēl priekšā

Četru bērnu - trīs dēlu un vienas meitas - mamma Inese Davidsone, kurai jāsagatavo divi skolēni un divi bērnudārznieki, "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka pirmās grūtības, ar ko nākas saskarties - skola nav sagatavojusi sarakstu ar kancelejas precēm, kuras nepieciešams iegādāties, kas nedod iespēju šīs preces iegādāties lētāk akcijās augusta sākumā: "Tad es tās pērku pēc izvēles un loģikas, bet vienalga droši vien iznāks tā, ka bērns astoņos vakarā atnāks un paziņos, ka rīt skolā vajag filcu un pogas. Informāciju E-klasē atjauno septembra sākumā, bet skola nesteidzas paziņot un nākt pretī vecākiem," sacīja Inese. Viņa aprēķinājusi, ka kancelejas preču iegādei tērē ap 60 eiro uz katru bērnu.

"Vēl jau ir drēbes, apavi, un tā sauktā solīduma sadaļa - svētku drēbes, kas bērniem pēc skraidīšanas visu vasaru šortos un citā brīvā apģērbā ļoti nepatīk, un viņi tajās nejūtas ērti. Vēl gan man, gan bērniem grūtības sagādā "ierakstīšanās" noteiktā režīmā. Bet skolā vēl klāt nāk fonda nauda," papildina Inese.

Viņa stāstīja, ka gatavošanās skolai viņas ģimenē vispirms sākas ar lielu inventarizāciju skapjos, kas kuram bērnam ir un no kā pa vasaru nav izaudzis. Jāņem vērā trīs svarīgas lietas - bērniem gan dārziņā, gan skolā nepieciešami maiņas apavi, ielas apavi un sporta apavi. Katram trīs kārtas apavu un vismaz divas kārtas drēbju. Zēniem tās ir garās bikses - solīdākas bikses, džinsi, krekli, virsjaka, sporta tērps u.c. Meitenei atkal citādi.

"Penāļus bērniem katru gadu ļauju izvēlēties jaunus, jo ir patīkami, ka mācību gada sākumā uz skolas sola ir jauns, svaigs penālis, jo pa gadu jau tie aprakstās un nobružājas. Arī mugursomas ilgāk par gadu neiztur, nobružājas un sāk dilt, jo zēni tās ņem līdzi uz treniņiem. Tāpēc izvēlos cietākas, tādas kā sporta somas, "Adidas" vai citu zīmolu, kuras iegādājos par aptuveni 25 eiro. Bet somas nav tā "sāpīgākā" pozīcija," paskaidroja četru bērnu māmiņa.

Vēl Inese piebilda, ka uzvalkus zēniem nepērk, jo tas iznāk pārāk dārgi, bet svinīgos brīžos puiši iztiekot ar žaketi, melniem džinsiem un vienkrāsainiem apaviem, kas var būt arī sporta. Savukārt meita, uzvelkot virs kleitas vestīti vai bolero jaciņu, jau ir sapucējusies. Tā kā viņai ir "3+Ģimenes karte", tad dažos veikalu tīklos ar to bērnu apģērbam var saņemt atlaidi.

"Vēl es domāju uz priekšu. Ja veikalā ir atlaides, tad bērniem paņemu arī kādu izmēru lielāku apģērbu - man mājās iekārtota atvilktne "uz izaugšanu". Arī kancelejas precēm man ir iekārtota atvilktne rezervēm," pieredzē dalījās Inese.

Savukārt 6. klases skolnieces māte Viola ar "Neatkarīgo" padalījās ar savu pirkumu sarakstu. Krekliņu, jaciņu un kurpes meitai viņa iegādājusies par 43,22 eiro. Sporta tērpu - krekliņu, bikses, jaku - nopirkusi par 22,97 eiro. Savukārt meitas frizūras izveidošanai iztērējusi 35 eiro. Klades, burtnīcas un citas kancelejas preces gan vēl nav iegādātas, bet pagājušā gada pieredze liecina, ka šim nolūkam vajadzētu 49-52 eiro. Vēl pusaudzei jāpērk mētelis, siltā jaka ziemai un zābaki, kam nāksies iztērēt ap 200 eiro.

Skolai jāplāno budžets, bet sola būt saprotoša

Jelgavas 4. vidusskolas direktors Agris Celms, skolotājs un direktors ar milzīgu pieredzi, "Neatkarīgajai" paskaidroja, ka skolām ir jāplāno savs budžets un, lai gan var saprast vecākus, dzīves dārdzības dēļ to nevar zibenīgi mainīt. Skolas iespējas ir ierobežotas, un jāgaida līdz nākamā budžeta pieņemšanai.

Uz jautājumu, kā vecākiem zināt, ko pirkt bērniem skolai, viņš atbild: "To nosaka pats mācību priekšmets, tā specifika. Piemēram, lai piedalītos sporta stundās, nepieciešams sporta tērps. Tas var būt no "lētā gala", bet bez tā nevar. Skola apsola būt saprotoša un elastīga, bet ir savas robežas - obligātas lietas ir obligātas lietas."

Savukārt uz jautājumu par mobilo ierīču nepieciešamību un lietošanu skolā stundu laikā direktors atbildēja, ka arī viņa vadītajā skolā daži skolotāji ir praktizējuši metodi, kad telefoni no skolēniem tiek savākti un turēti kastītē. Bet ir skolotāji, kuri nespēj uzturēt klasē stingrību.

"Cīnāmies tāpat kā visi. Manās stundās ir prasība, lai telefons stundas laikā ir redzamā vietā uz sola un neviens gar to negrābstītos. Ar kategoriskiem noteikumiem pret šo laikmetu iestāties nevar. Būs konflikti, un vecāki būs neapmierināti. Lai gan paši vecāki varētu labāk zināt savu bērnu stundu sarakstus un zvanīt starpbrīžos. Var aizsūtīt arī lakonisku īsziņu. Arī pats esmu aizrādījis skolēniem, kuri gaitenī skaļi runā pa telefonu - vai tev naftas cisterna tūlīt aizies gar degunu, vai kādas citas svarīgas biznesa lietas kārtojamas," saka A. Celms.

Vai bērnudārzniekam vai pirmklasniekam noteikti ir nepieciešams mobilais tālrunis ar interneta pieslēgumu? Latvijas mobilo sakaru operatori uzskata, ka ir. Lai gan pēdējo reizi pirmklasnieku skolas gaitām sagatavoju pirms gadiem divdesmit, arī manā elektroniskajā pasta kastītē ir jau divu mobilo operatoru piedāvājumi.

"Izdevīgi tarifi pirmklasniekiem! Liec somā internetu! Pieslēdz savam pirmklasniekam izdevīgi! Iedvesmo savu pirmklasnieku pasaules izpētei! Atpakaļ uz skolu! Jauns telefons vai viedpulkstenis tikai par 1 eiro!" Un tā katru gadu, bet vēlāk brīnāmies, kāpēc bērni kļuvuši atkarīgi no mobilajiem telefoniem un pavada tajos tik daudz laika.

Tiesībsargam savs viedoklis

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka vecākiem rodas neskaidrības par mācību līdzekļu iegādi. Šīs problēmas risināšanā ir iesaistījies Tiesībsarga birojs. 2023. gada jūnijā un jūlijā Tiesībsarga birojs aktualizēja jautājumu par piederumiem, ko pašvaldību skolas un bērnudārzi lūdz vecākus iegādāties bērnu mācību vajadzībām.

Tiesībsarga izpētē par mācību līdzekļu iegādi saņemts gandrīz 1300 ziņu gandrīz par visiem Latvijas novadiem. Mācību līdzekļu sarakstu gatavošana ir atbalstāma, jo tā sniedz skaidrību, kas būs nepieciešams un kurš to iegādājas, uzskata tiesībsargs.

Būtiski, lai uz vecāku makiem netiktu pārlikts pienākums iegādāties tos mācību līdzekļus, kas pēc likuma būtu jāsagādā mācību iestādei. Tiesībsargs lūdz pašvaldības un to izglītības iestādes pārskatīt esošos mācību līdzekļu sarakstus un tos vajadzības gadījumā precizēt, un par paveikto informēt tiesībsargu līdz 15. augustam.

Tiesībsargs skaidroja, ka izglītības iestādei ir tiesības noteikt skolas formas valkāšanu, tomēr tās neesamība nedrīkst ierobežot tiesības uz izglītību. Izpētes laikā tiesībsargs vērsa iedzīvotāju uzmanību tam, kas ir vecāku padomes un ko tās drīkst lemt, kā arī mēģināja rast atbildes uz jautājumiem, vai ir atbalstāma pedagogu apdāvināšana.

Tiesībsargs skaidroja arī to, vai skolās un bērnudārzos obligāta ir tā saucamā fonda nauda, piemēram, kancelejas preču iegādei, klases telpu labiekārtošanai vai klavieru remontam. Sīkāk ar skaidrojumiem, kas vecākiem jāpērk un jādara, bet kas nav, kā arī ar vizuālajiem materiāliem var iepazīties mājaslapā "tiesibsargs.lv".

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā