Ogre met izaicinājumu valdības kursam: skolas nevis slēdz, bet būvē jaunas

Ogres Valsts ģimnāzijai jauna ēka un infrastruktūra. Ogre šogad ir vienīgā zināmā vieta Latvijā, kur ekspluatācijā tiek nodota jauna skola un netiek slēgtas esošās skolas. “Neatkarīgā” pārliecinājās, ka skola patiesi uzbūvēta atbilstoši mūsdienu vajadzībām un, cerams, spēs skolēnus iekārdināt gūt kvalitatīvu, konkurētspējīgu izglītību.
Ogres Valsts ģimnāzija uzcelta divu gadu laikā, bet ideja par tās būvniecību lolota desmit gadus. ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Moderna, zināšanas gūt kārdinoša ēka

Jaunās, 15 000 m² plašās skolas ēkas un sporta manēžas būvniecības darbi sākās 2021. gada maijā. Jaunajā mācību gadā skolā tiks nodrošināts mācību process 640 skolēniem, bet ēkas ietilpība ir līdz 672 izglītojamajiem.

Lai iekļūtu skolā, skolēniem un darbiniekiem pie ieejas būs jāiet cauri vārtiņiem, noskenējot Ogres novada iedzīvotāja karti. Pirmajā stāvā pie garderobes katram skolēnam paredzēts savs mantu glabāšanas skapītis ar atslēgu un kodu.

Ēkas plānojums veidots tā, lai sniegtu plašuma sajūtu un sasaisti ar ārtelpu. Skolas centrālajā daļā atrodas iekšpagalms ar dārza mēbelēm. Skolā ir labiekārtotas 33 mācību telpas.

Pirmajā stāvā izvietots vestibils, skolas administrācijas telpas, aktu zāle/auditorija, kā arī dabaszinību mācību priekšmetu kabineti un pedagogu telpas. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pirmajā stāvā izvietots vestibils, skolas administrācijas telpas, aktu zāle/auditorija, kā arī dabaszinību mācību priekšmetu kabineti un pedagogu telpas. Četras darba un atpūtas telpas ir pedagogiem, bet jauniešiem - gaiteņos un vestibilos izvietoti pieci atpūtas stūrīši ar elektrības rozetēm, kur uzlādēt telefonu vai datoru, bet apgaismojumu ieslēdz sensori. Savukārt ēkas ventilācijas sistēma ir vadāma no viena datora.

Ogres Valsts ģimnāzijas direktore Inna Zeņkeviča: "Jauna ēka ir ne tikai prieks un gods, bet arī liels izaicinājums. Vietējās un Latvijas sabiedrības gaidas ir ļoti lielas - mums jāparāda kas īpašs, kādi īpaši rezultāti." / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Otrajā stāvā - matemātikas, tehnoloģiju, humanitāro un sociālo zinātņu mācību klases, kā arī metodiskais centrs un bibliotēka ar 25 000 grāmatām. Sava atsevišķa telpa ir arī skolas pašpārvaldei. Skolā ir vairākas mazas sarunu telpas, kuras var izmantot arī grupu darbam, jo, kā sacīja Ogres Valsts ģimnāzijas direktores vietniece audzināšanas darbā un interešu izglītībā Anete Ezeriete, izglītības iestādē viss iekārtojums ir vērsts uz atvērtību un sadarbību.

Savukārt trešajā stāvā, lai nodrošinātu diskrētumu, strādās psihologs, karjeras konsultants un skolotājs mentors, tur atrodas arī tehniskās telpas. Trešajā stāvā skolēniem būs nodrošināta organizēta izeja uz jumta, ko nākotnē varētu izmantot kā observatoriju, kā arī nelieliem skolas pasākumiem. Pagaidām gan pieprasījuma pēc astronomijas un observatorijas neesot, teica A. Ezeriete.

Ar skolu ir savienota blakus uzbūvētā sporta arēna "Ogre". Tur notiks gan sporta stundas skolēniem, gan vakaros varēs trenēties pilsētas un novada iedzīvotāji. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Sporta hallē, kas ir savienota ar skolu, ir pieejamas gan stacionārās, gan pārvietojamās tribīnes, kopumā nodrošinot vietu līdz pat 1700 skatītājiem. Sporta kompleksa pamatā ir Starptautiskās vieglatlētikas federācijas prasībām izbūvēta vieglatlētikas arēna - četri apļveida (200 m) un seši sprinta skrejceliņi, sektori tāllēkšanai, augstlēkšanai, kārtslēkšanai un lodes grūšanai. Savukārt arēnas vidū atrodas komandu sporta veidu laukums, kas piemērots basketbolam, florbolam, tenisam, rokasbumbai un volejbolam. Ar norobežojošām konstrukcijām arēnas laukumu iespējams sadalīt vairākās daļās tā, lai vienlaikus tur varētu notikt sporta stundas trim klasēm.

Arēnas vidū atrodas komandu sporta veidu laukums, kas piemērots basketbolam, florbolam, tenisam, rokasbumbai un volejbolam. Ar norobežojošām konstrukcijām arēnas laukumu iespējams sadalīt vairākās daļās tā, lai vienlaikus tur varētu notikt sporta stundas trim klasēm. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Sporta ēkā atrodas telpas arī cīņas treniņiem, ģērbtuves un telpas treneriem, otrajā stāvā - trenažieru zāle, horeogrāfijas zāle un vingrošanas nodarbību zāle.

Ēkas apkārtnē izbūvētas trīs autostāvvietas. Ir pārbūvēts piebraucamais ceļš pie skolas. Vakaros sporta arēnā varēs sportot arī pilsētas un novada iedzīvotāji.

Šī ir viena no modernākajām skolām Latvijā, bet Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis uzskata, ka pat visā Baltijā. Skolas izbūvē liela uzmanība tika pievērsta videi draudzīgiem risinājumiem un energoefektivitātei. Ēku projektēšanas procesā tika iesaistīti arī ap 100 jauniešu un pedagogu no citām skolām, kas sniedza savu redzējumu par to, kādai būtu jāizskatās mūsdienīgai, uz nākotnei vērstai izglītības iestādei, informēja pašvaldība.

Ogres Valsts ģimnāzijas ēka ir viena no 12 “Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023” nominantiem.

Projekta ģenerāluzņēmējs ir pilnsabiedrība "MMG", būvuzņēmējs - SIA "MONUM", būvprojekta autori - SIA "Nams", būvuzraugs - pilnsabiedrība "Akorda&Firma L4".

Pirmajā stāvā pie garderobes katram skolēnam paredzēts savs mantu glabāšanas skapītis ar atslēgu un kodu. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Domāts par savējiem

E. Helmanis "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka kopējās jaunās skolas projektēšanas un būvniecības izmaksas ir 33 miljoni, un pauda pārliecību, ka rezultāts būs ilgtermiņā un ēka atmaksāsies.

"Redzējām, kā mūsu devītklasnieki uzlaboja savas sekmes, gatavojās papildus pie skolotājiem privāti, lai tiktu jaunajā skolā. Mēs redzam, ka daudzi bērni ar labām sekmēm izvēlas palikt mūsu pilsētā, neaiziet uz Rīgas skolām. Ja mums paliek labi skolēni ar labām sekmēm, varēsim pavirzīties uz priekšu skolu reitingā. Tad nav arī jāmaksā citām pašvaldībām, kurās bērni mācās. Turklāt viņiem būs kur sportot.

Visas mācību telpas aprīkotas ar mūsdienīgām, ergonomiskām mēbelēm, digitālajiem ekrāniem, tāfelēm vai tāfeļu sienām. Galdiem ir regulējams augstums, arī skolotāja galdam, un pedagogs pie tā var strādāt arī stāvot kājās. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Kad Ogre kļuva par valstspilsētu, secinājām, ka mūsu sporta infrastruktūra ir par švaku šim statusam - sporta zāles vakaros bija pārpildītas. Tagad daļēji atrisināsim arī šo problēmu," skaidroja E. Helmanis. Viņš arī piebilda, ka Ogres novads atrodas pirmajā vietā to pašvaldību vidū, kurās, atgriežoties no emigrācijas Anglijā, Vācijā un Īrijā, izvēlas dzīvot jaunas ģimenes ar bērniem. "Mēs domājam par jaunatni, nevis cittautiešu ievešanu, kuri, pēc manas pieredzes, nav strādātāji," secināja E. Helmanis.

Ogres Valsts ģimnāzijas ēka un sporta arēna “Ogre” Gunāra Astras ielā 1 atklāta 18. augustā Ogres pilsētas svētku laikā. Tā kā jaunā izglītības iestāde atrodas ielā, kurai dots Latvijas brīvības cīnītāja Gunāra Astras vārds, ogrēniešus un viesus ar ēkas atklāšanu sveica arī Gunāra Astras brālis Leons Astra. Ogres Valsts ģimnāzijas un sporta arēnas atklāšanu var noskatīties Ogres novada pašvaldības sociālā tīkla "Facebook" profilā, informē “ogresnovads.lv”.

Ogres Valsts ģimnāzijas direktores vietniece audzināšanas darbā un interešu izglītībā Anete Ezeriete ir viena no skolas absolventēm, kas projektā "Mācītspēks" kļuvusi par skolotāju skolā, kurā pati kādreiz mācījusies. Valsts ģimnāzijas direktore Inna Zeņkeviča savulaik bijusi viņas klases audzinātāja. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Ogres Valsts ģimnāzijas direktore Inna Zeņkeviča sacīja paldies pašvaldībai un novada Izglītības pārvaldei par neatlaidību projekta īstenošanā. "Neatkarīgajai" viņa pastāstīja, ka pirms tam vietā, kur tagad atrodas mūsdienīgā skolas un sporta arēnas ēka, bijis mežs. Skolai iegādāti arī moderni mācību līdzekļi, un skolotāji mācās ar tiem strādāt. Dabaszinātņu jomas mācīšanai iegādāti mācību līdzekļi par 200 tūkstošiem eiro.

Ēkas plānojums veidots tā, lai sniegtu plašuma sajūtu un sasaisti ar ārtelpu. Skolas centrālajā daļā atrodas iekšpagalms ar dārza mēbelēm. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

"Jauna ēka ir ne tikai prieks un gods, bet arī liels izaicinājums. Vietējās un Latvijas sabiedrības gaidas ir ļoti lielas - mums jāparāda kas īpašs, kādi īpaši rezultāti. Ir iekārtas un skolotāji - katrs ir profesionālis savā jomā, motivācija izcila, "jāinficē" tikai jaunieši ar savām idejām," sacīja I. Zeņkeviča. Vēl direktore pastāstīja par ieceri attīstīt skolas sadarbību ar augstskolām, piemēram, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Universitāti.

Skolas aktu zāle/auditorija gluži kā augstskolā. Tai ir atbīdāma siena, lai var notikt koncerti ar skatuvi. Ietilpība paredzēta 230 cilvēkiem. Katrai sēdvietai pievilkta elektrības rozete, ir izbīdāms paliktnis datoram, un tā viegli transformējama par darba vietu. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Jaunajā skolā darbu sāks vairāk nekā 60 pedagogu. "Uz 1. septembri skolotāju sastāvs ir pilnībā nokomplektēts, un katrs skolotājs mācīs savu jomu atbilstoši savai izglītībai. Rindā gan neviens nestāvēja, paši gājām, uzrunājām, septiņi skolotāji ir mūsu bijušie absolventi," piebilda skolas direktore. Turklāt Ogres Valsts ģimnāzija sadarbībā ar Lielvārdes Edgara Kauliņa vidusskolu pirmo gadu realizēs interešu izglītības programmu, kur vidusskolēni var pamēģināt izjust pedagoga profesijas "garšu" - analizēt stundas, sagatavot uzdevumus, iegūt priekšstatu par darba apjomu.\

A. Ezeriete savukārt "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka skola uzcelta divu gadu laikā, bet ideja par to lolota desmit gadus. Jāpiebilst, ka pašvaldības nākotnes redzējums ir tāds, ka Ogrē būs tikai viena vidusskola - Valsts ģimnāzija, tāpēc sākts vairāku pilsētas skolu reorganizācijas process.

A. Ezeriete īpaši vēlējās uzsvērt, ka šogad skolā mācības sāks deviņas desmitās klases, kopā 230 skolēnu, kas nākuši no teju visām novada skolām, un vēl nebijis fakts - starp klašu audzinātājiem četri ir gados jauni vīrieši, kas Latvijas skolās ir retums.

"Skolas vide ne tikai skolēniem, bet arī pedagogiem būs patīkamas pārmaiņas, un redzam, ka nākotnē varam kļūt par vienu no pievilcīgākajām darbavietām," piebilda A. Ezeriete.

Trešajā stāvā skolēniem būs nodrošināta organizēta izeja uz jumta, ko nākotnē varētu izmantot kā observatoriju, kā arī nelieliem skolas pasākumiem. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Līdzfinansēja Eiropas Savienība

2017. gada 16. jūnijā Ogres novada pašvaldības dome pieņēma lēmumu “Par Ogres novada pašvaldības projekta “Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi Ogres novadā” īstenošanu un finansējumu”. Pamatojoties uz lēmumu un sagatavoto projekta pieteikumu, 2018. gada 26. janvārī Ogres novada pašvaldība ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru noslēdza vienošanos par Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta “Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi Ogres novadā” īstenošanu.

Skolas otrajā stāvā atrodas bibliotēka ar 25 000 grāmatām, tostarp plašs literatūras klāsts pedagogiem. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Projekta gaitā veikti dažādi uzlabojumi Ogres 1. vidusskolā, tomēr projekta finansiāli visietilpīgākā aktivitāte bija jaunas Ogres Valsts ģimnāzijas ēkas un sporta arēnas projektēšana un būvniecība.

Jaunās skolas ēkas būvniecība bija akūti nepieciešama, jo Ogres valstspilsētā ir tendence pieaugt iedzīvotāju un izglītojamo skaitam. Šobrīd pilsētas skolas ir pārpildītas, līdz ar to ir ļoti sarežģīti nodrošināt mūsdienu prasībām atbilstošus mācību apstākļus. Ogres Valsts ģimnāzijas pārvietošana uz jaunām telpām ļaus ievērojami uzlabot mācību apstākļus gan Ogres Centra pamatskolā, gan Ogres 1. vidusskolā, uzskata pašvaldība.

Jauniešiem gaiteņos un vestibilos izvietoti pieci atpūtas stūrīši ar elektrības rozetēm, kur uzlādēt telefonu vai datoru. / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Fizikas skolotājs Aldis Bērziņš, vaicāts, vai jauniešiem patīk mācīties fiziku, atbild, ka tas ir sāpīgs jautājums - tie, kuriem pavisam nepatīk, mācās dabaszinātnes. Viņaprāt, fizikā svarīgi ir ne tikai apgūt formulas, bet praktiski darboties, tā iegūstot kompetences un prasmes. Ogres Valsts ģimnāzijā par to ir padomāts - iegādāti jauni, mūsdienīgi mācību līdzekļi, un skolotāji mācās ar tiem strādāt. Dabaszinātņu jomas mācīšanai iegādāti mācību līdzekļi par 200 tūkstošiem eiro / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā