Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: "Lauku sētas" Jānis Rāzna par sliņķiem šovā un intrigām

Jānis Rāzna, sevi raksturojot, teic: «Es neesmu sīkumains un neizliekos labāks nekā patiesībā esmu, man patīk uzņemties apdomātu risku, jo tas motivē neapstāties pie sasniegtā un doties tālāk.» © LNT publicitātes foto

Omulīgs un apsviedīgs šovmenis, tā varētu raksturot LNT realitātes šova «Lauku sēta» vadītāju, diplomētu juristu Jāni Rāznu. Ikdienā viņš ir Pārtikas un veterinārā dienesta personāla daļas vadītājs, taču nu jau pāris gadus paralēli iesaistās dažādos televīzijas projektos. Pats atzīst, ka ar televīziju esot burtiski «saslimis».

Saņēmis uzaicinājumu vadīt LNT šovu «Lauku sēta», Jānis Rāzna acumirklī piekrita. «Uzreiz vaicāju, kad un kur man jābūt, tāda bija mana pirmā reakcija uz šo piedāvājumu.» Jānis neliekuļojot atzīst, ka bija gaidījis šo piedāvājumu: «Šovs jau tika nofilmēts jūlijā, un tagad TV ekrānos varam vērot rezultātu. Agrā pavasarī, kā juzdams, biju savā darbā ieplānojis jūlijā atvaļinājumu. Kāpēc es piekritu vadīt šovu? Tāpēc, ka televīzija ir brīnišķīga padarīšana. Televīzijai ir sava aura, process un būtība. Protams, ne visiem tas der. Bet tie, kuriem der, tie gatavi mesties iekšā televīzijas darbā. Es esmu gatavs!»

Pat nezina, ka Latvijai jauns prezidents

Šovs filmēts Valmieras pusē, Beverīnas novadā, kur dalībnieki veselu mēnesi dzīvoja lauku saimniecībā «Rozītes». Saikne ar ārpasauli visiem liegta. Nav pieejami ne mobilie tālruņi, ne internets. Tobrīd Latvijā ievēlēja jauno Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, par ko šova dalībnieki uzzināja tikai krietni vēlāk. Dalību «Lauku sētā» uzsāka desmit dalībnieki no dažādām Latvijas vietām. Taču ik nedēļu kādu izbalso un šis dalībnieks dodas mājās. Šovā piedalās visdažādāko profesiju, raksturu, kultūras līmeņa un vecuma ļaudis, tādēļ bez kašķiem, incidentiem un intrigām te neiztikt. Jānis Rāzna prāto, ka viņam šovu vadīt bijis tik viegli, jo arī pats bijis «Lauku sētas» otrās sezonas dalībnieks. Ticis līdz pat finālam, bet galveno balvu tomēr nav ieguvis. «Pašam vadīt šovu ir tīrā bauda. Uzslavēt čaklāko dalībnieku, nosaukt sliņķi, pateikt kādam, ka šovs viņam ir beidzies. Savas simpātijas es neizrādīju nevienam dalībniekam. Ja šova vadītājs ir maksimāli neitrāls, tad vieglāk dzīvot gan viņam pašam, gan arī dalībniekiem. Es šovā esmu taisnīgs, iespējams, mazliet bargs,» situāciju skaidro Rāzna.

Mēs nedzīvojam pasakā

«Lauku sētā» izbalsotais dalībnieks visas Latvijas priekšā tiek nodēvēts par sliņķi. «Kad es pats piedalījos šajā šovā kā dalībnieks, tad mēs bijām gatavi darīt visu ko, lai tikai TV skatītāju priekšā neizblamētos kā sliņķi. Arī šajā sezonā lielākoties visiem dalībniekiem bija katastrofālas bailes, kaut tik viņu nenosauktu par sliņķi,» ar šova aizkulišu gaitu iepazīstina tā vadītājs.

«Līdz pirmajai izbalsošanai šova dalībnieki dzīvo emociju pārbagātībā. Viņiem liekas, ka ir atnākuši uz šovu un nu tik riktīgi strādās. Taču, kad notiek pirmā izbalsošana, tad tik saproti, ka viss notiek reāli pa nopietno un šī nav nekāda spēlīte. Dalībnieki cīnās par galveno balvu. Kūtī, tīrot govs sūdus, mēs draudzīgi tērzējam, ka vienam patīk volejbols, bet vēl kāds dzied korī un mēs taču esam saskanīgi cilvēki. Nē, tā vis nav, jo, sēžot uz izbalsošanas soliņa, vairs nav nekādas draudzības. Un tā līdz pat šova noslēgumam – skaidri redzams, ka dalībnieku sadzīve ir liekulības augstākā paraugstunda. Katrs mēģina ar kādu sadraudzēties, labi zinot, ka pienāks tas brīdis balsot par savu draugu.»

Rezumējot šajā šovā piedzīvoto, Jānis guvis atziņu: «Mēs nedzīvojam pasakā ne šovā, ne reālajā dzīvē. Tā īsti līdz galam tu vari paļauties tikai uz sevi.»

«Man daudzi saka, ka šovā jau noteikti viss bijis iepriekš sarunāts, ko balsos ārā un kurš būs uzvarētājs. Nē, tā vis nav. Dalībnieki paši attīsta situāciju un paši izlemj, kurš ies mājās un kurš paliks šovā. Konflikti jeb strīdi bez iemesla rodas uz līdzenas vietas, tikai tādēļ, ka kādam pēkšņi kaut kas nav paticis vai kāds ir ne tā paskatījies, varbūt vienkārši nav bijis tualetē nokārtot dabiskās vajadzības un tādēļ ir sliktā omā. Cīņa šovā par galveno balvu, ceļojumu uz Brazīliju, ir godīga!» apgalvo šovmenis.

Publiski bildina līgavu, bet kāzas rīkos slepeni

Jānis Rāzna jau strauji pakāpies pa karjeras kāpnēm televīzijas projektos. Viss sākās 2012. gadā, kad Jānis startēja «Lauku sētā» kā dalībnieks. Pēc šova viņš saņēma uzaicinājumu no producenta Anda Miziša kļūt par vienu no Latvijas Televīzijas raidījuma «Četras istabas» vadītājiem. ««Lauku sētā» biju tik labi sevi parādījis, ka Andis manī saskatīja potenciālu. Aizgāju uz provēm, un mani pieņēma. Es vadīju raidījumu pārī ar pieredzējušo televīzijas un radio personību Elitu Margu. Tā bija lieliska pieredze, jo raidījums bija tiešraidē. Sākumā man pat bija stresiņš un cilvēki nekautrējoties norādīja uz kļūdām, teica, ka esmu stūrains. Ar katru reizi bija arvien labāk, un beigās jau saņēmu virkni komplimentu,» viņš stāsta.

Vienā no «Četru istabu» raidījumiem Jānis bildināja arī savu draudzeni Ievu un abu meitiņas Rēzijas māmiņu: «Protams, tas bija liels risks visas Latvijas priekšā bildināt savu izredzēto. Ja viņa man pateiktu nē, es taču paliktu skatītāju priekšā par idiotu. Taču pēc raidījuma desmit minūšu laikā jau biju mājās un saņēmu apstiprinošu atbildi. Līdz galam vēl gan neesam apprecējušies, bet viss ir procesā! Šovasar bija «Lauku sēta», tādēļ kāzas pārcēlām. Nolēmām ar draudzeni, ka kāzas mums nebūs tik publiskas kā saderināšanās.».