Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Popes brīvdabas estrādē koncertēs Latvijas rokmūzikas ikonas

Rokoratorijas “Kā jūra, kā zeme, kā debess” komponisti (no kreisās) Juris Sējāns, Imants Kalniņš un Juris Kulakovs šo darbu radīja pirms vairāk nekā 35 gadiem. © No grupas “Pērkons” arhīva

Šo sestdien, 25. jūlijā, Ventspils novada Popes brīvdabas estrādē ar Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna atjaunotās 1984. gada rokoratorijas “Kā jūra, kā zeme, kā debess” pirmatskaņojumu grupas “Pērkons” izpildījumā un grupas “Turaidas roze” koncertu vērsies piektie “Vārti”.

Lai gan maija sākumā festivāla “Vārti” rīkotāji izziņoja trīs dienu ilgā pasākuma atcelšanu, jūnijā tapa skaidrs, ka tomēr ir iespējams vismaz realizēt daļu no iecerētā, tāpēc kopā ar māksliniekiem tika pieņemts lēmums tikties ar klausītājiem. “Taisām tik afišas, viss notiks, cilvēki sabrauks!” esot mudinājusi grupas “Turaidas Roze” dziedātāja Olga Rajecka. Tiesa, trīs dienu vietā šovasar festivāls aicina uz vienu, bet visnotaļ mākslinieciski bagātu un jaudīgu notikumu dienu.

Šogad “Vārtos” atdzimšanu leģendārās grupas “Pērkons” izpildījumā piedzīvos Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gadā kopīgi sarakstītā rokoratorija “Kā jūra, kā zeme, kā debess” ar Māra Čaklā dzeju. Jāatgādina, ka tieši ar šo skaņdarbu “Pērkons” savulaik atgriezās uz skatuves pēc pirmā aizlieguma. “Tolaik, kad tika radīta šī oratorija, Imants bija popularitātes virsotnē. Māris rakstīja dzejas, ko lasīja visas paaudzes. “Pērkons” bija aizliegts. Kad, cerēdami izbēgt no cenzūras žņaugiem, vērsāmies pie Imanta, viņš no plaukta izvilka Māra krājumiņu un teica: “Rakstām kopā!”,” atminas komponists Juris Kulakovs. “Apvienojot Imanta Kalniņa izsmalcināto lirismu, Jura Kulakova rokenrola dinamiku un Jura Sējāna mierīgo stabilitāti, oratorija Māra Čaklā smalkajā dzejas valodā runā par jautājumiem, kas ir aktuāli šodien un vienmēr - par karu un mieru, spēku un vājumu, dzimtenes mīlestību un labā uzvaru,” tā tiek anonsēts šis muzikālais lieldarbs.

Mazliet no vēstures. “Vārti” radās 2016. gadā ar mērķi ieskandināt 20 gadus klusējušo, ar kokiem un krūmiem aizaugušo Popes brīvdabas estrādi. Festivāls ir Liepājas un Ventspils novada Popes pagasta sabiedriskās iniciatīvas projekts, kuru aizsākušas Maija Kalniņa, Inese Muižniece, Dace Vašuka un Ilze Meiere. Festivāls ir nekomerciāls, ieņēmumi, kas pārsniedz izdevumus, tiek novirzīti rīkošanā iesaistīto biedrību “Austras biedrība”, “Siets” un “Popes muiža” sabiedriskā labuma mērķu sasniegšanai.