Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: MT$ "Homemade"

© Publicitātes foto

Latviešu producents MT$ laidis klajā debijas albumu “Homemade”, kurā apvienotas deviņas elektronikas un “lo-fi” hiphopa noskaņās ieturētas kompozīcijas. “Kopš darbojos ar mūziku, esmu centies apošņāt dažādus mūzikas stilus, un man ir bijis grūti iekļauties tikai viena žanra rāmjos. Strādājot pie šī ieraksta, es centos šo īpašību pārvērst par trumpi.

Veidojot mūziku, izmantoju semplus tandēmā ar “dzīvajiem” instrumentiem, un domāju, ka rezultātā izdevusies, manuprāt, interesanta un savdabīga rakstura mūzika,” tā pats MT$. Papildu žetons viņam par izdomu albuma izplatīšanas ziņā: šajos drūmajos laikos, kad katrs kuļas pa dzīvi kā māk, producents albumu izprātojis piedāvāt iegādāties arī pavisam neierastā taustāmā formā - aso mērcīšu izskatā! Ierobežotā daudzumā pieejamas trīs dažādu garšu mērcītes ar unikālu albuma lejupielādes kodu - tās iespējams iegādāties mūziķa Bandcamp profilā.

“Tā kā albums ir pilnībā tapis manās mājās un laukos, šķita, ka ideja par pašbrūvētām mērcītēm labi sasaucas ar paša albuma ideju. Man pirmais albums ir pamatīgs notikums, un gribēju to nodot klausītājiem tā, lai arī tiem tas ir kas īpašs. Galu galā, kas gan var būt vēl īpašāks par paša veidoto!” priecājas MT$. Jāpiebilst, ka albuma un arī mērcīšu etiķešu vizuālā noformējuma autors ir Didzis Upens.

PAR. Atmosfēriski ritmiski skaņdarbi, praktiski visi instrumentāli - MT$ ir apvienojis dažādus semplus un papildinājis tos ar ģitāru, basu un sintezatoriem, radot īpatnēju sajaukumu “dzīvajām” un “mākslīgajām” skaņām. Asprātīgi noproducēts: kad ap kādu ceturto kompozīciju tas viss sāk mazliet garlaikot, tiek piedāvāta “Īsa pamācība mārketingā” jeb skita veidā iemontēta telefonsaruna ar kādu menedžeri, kura labi izskaidro gan to, ko ar instrumentālo “Homemade” gribējis pateikt pats MT$, un kā tas izklausās no ierindas mūzikas patērētāja viedokļa. Uzreiz pēc šīs sarunas MT$ piedāvā vienīgo skaņdarbu ar vokālu, tomēr dziedāšana tiešām nav viņa nodarbe. Viegls, domāt neliekošs un neuzbāzīgs albums. “Vislabāk skan, kad ārā ir tumšs,” saka pats mūziķis, kurš šo garadarbu lielākoties esot radījis tieši tumsā - tā kā šobrīd gandrīz visu laiku ir tumšs, tad ar to (klausīšanos tumsā) nekādu problēmu nebūs. Protams, vēlreiz uzslavas par eleganto mērcīšu risinājumu.

PRET. Elektroniskās mūzikas nepārzinātājiem albums droši vien liksies garlaicīgs un vienveidīgs. Kāds tas, iespējams, arī ir.