Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Fēlikss Ķiģelis “Sirdsapziņa”

© Publicitātes foto

“Dāmas un kungi! Fēliksa Ķiģeļa albums “Sirdsapziņa” ir klāt!” - piektdien sociālajos tīklos rokmūzikas cienītājus iepriecināja šāda vēsts.

“Labām lietām ir jānobriest, tāpēc ar albuma izdošanu nesteidzāmies. Radoši un rūpīgi strādājot, esam atlasījuši, mūsuprāt, un arī jūsuprāt labākās dziesmas.” Fēliksa jaunais albums tiešām tapis nesteidzoties - iepriekšējais Liepājas roka pārstāvja studijas lieldarbs “Uzzīmētā sirds” nāca klajā 2014. gada pašā nogalē. Pagaidām “Sirdsapziņa” pieejama tikai digitālai lejupielādei (www.sirdsapzina.lv), taču Fēlikss sola “tiem mūzikas gardēžiem un kolekcionāriem, kuriem mūziku joprojām gribas “turēt rokās”, drīzumā būs iespēja veikt CD pasūtījumu: albums CD formātā tiks izdots limitētā daudzumā, un katrs disks ietvers personīgu ierakstu pasūtītājam un mūziķu autogrāfus.”

Albumā iekļautas Fēliksa sacerētas desmit dziesmas, kurām vārdus lielākoties radījis Ivars Sudmalis (viņš pāris gabalos piespēlējis arī taustiņus). Ir arī viena dziesma ar Elmāra Smiltenieka vārdiem, bet “Ar maigumu pret jums” teksts ņemts Imanta Ziedoņa dzejas apcirkņos. Taisnības labad jāpiebilst, ka albumā ir arī vienpadsmitā dziesma “Kad aiz loga dejo sniegs”, kas ir Fēliksa un viņa kuplās ģimenītes kopdarbs, taču šo Ziemassvētku noskaņu dziesmu gribētos uzskatīt kā bonusu, tā īsti neiekļaujas kopējā šī darba noskaņā.

Bez paša Fēliksa (balss, ģitāras) albuma ierakstā piedalījušies Andris Akermanis (bass, balss), Gatis Ulmanis, kurš pazīstams arī kā Šekspīrs (taustiņi), un Matīss Bērzs (bungas), pa kādai dziesmai piespēlējuši arī ģitārists Kārlis Šteinmanis, taustiņnieks Ivars Sudmalis, somi Ansi Kippo (ģitāra) un Toni Pānanens (bungas), Armands Alksnis (ģitāra), Ģirts Eglītis (bass) un virkne piedziedātāju - Diāna Lube, Sanita Spriesle un Agnese Besere, kā arī Anita Inaite. Albums rakstīts “Astia Studio” Somijā un tepat “KS Studio”, ieraksta producenti Kārlis Šteinmanis un Fēlikss Ķiģelis.

PAR. Lai gan Fēliksa diskogrāfijā šis varētu būt pēc skaita jau kāds divpadsmitais albums (tāds reiz bija kopā ar viņu veiktais aprēķins), tātad ir, ar ko salīdzināt, taču šo nudien gribētos kronēt par pašu labāko viņa karjerā. Kārtīgs, jaudīgs, spēcīgs, enerģisks un, kas pats galvenais, īsts roks no matu galiem līdz pat saknēm. Jau šķita, ka Fēlikss kļuvis par roka balāžu un roka radiohitu mašīnu, tādu kā Ivo Fomina mūzikas jaunāko brāli (labā nozīmē), taču ar šo albumu Ķiģelis atgriežas roka virsotnēs. Iespējams, ka vilšanās būs tiem, kas te gaidīs tipisko Liepājas roku, lai gan Fēliksa liepājnieciskās izcelsmes rokraksts te ir jūtams - šoreiz Ķiģelis drīzāk ietekmējies no Somijas vējiem. Apskatnieka Top 3. Dziesma Nr.1 - “Alvas sirds”, nostrādāta pēc Fēliksa hitu labākajiem paraugiem. Dziesma Nr.2 - iepriekš jau dzirdētā “Sirdsapziņa”, nikns un dusmīgs smagroka gabals. Dziesma Nr.3 - “Tu manā logā”, ļoti laba albuma ievadošās dziesmas izvēle. Taču tikpat labi uz Top 3 varētu pretendēt arī “Pārāk daudz” un “Pasaka” (Košā atkal ir līmenī!), liriskākas rokmūzikas piekritējiem patiks “Miljoniem gadu” un “Tur aiz kalniem”, bet balādiskākas - “Lēni, lēni”. Fēliksa kā ģitārista prasmes sen komentārus neprasa, bet šoreiz no instrumentālistiem vēl īpaši gribētos uzteikt Šekspīru. Un Ivaru Sudmali par tekstiem.

PRET. Kad viss šķiet tik labi, tad gribas kaut kur “piesieties”. Piemēram, pie dziesmas “Ar maigumu pret jums”, kura no muzikālā viedokļa šķiet visslābanākā. Vai pie piedziedātāju izvēles - arī “Sirdsapziņai” vajadzēja pielikt Anitu Intaiti jeb Košo pie mikrofona, tad šī dziesma sanāktu vēl jaudīgāka. Bet tas tikai tā, kā jau tika minēts - “piesiešanās”. Vienīgais akmens, ko gribētos mest Fēliksa dārziņā, ir viņa dīvainais piegājiens albuma promotēšanā - fani tāpat par to uzzinās, viņi taču seko sociālajos tīklos, vai šajos laikos vispār kaut ko papildu vēl jāstāsta utt., u.t.jpr. Ir gan jāstāsta, ja ir kaut kas interesants, par ko vajadzētu uzzināt visiem, ne tikai paša fanu lokam!