Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

“Deodium” beidzot tiek pie savas jubilejas svinībām Tallinas kvartālā

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 21. maijā, Tallinas kvartālā notiks pašmāju “blackened death” grupas “Deodium” jaunā albuma prezentācijas un 10 gadu jubilejas koncerts. Tam vajadzēja notikt jau pērn 29. oktobrī, taču burtiski pāris dienas pirms minētā datuma stājās spēkā kārtējie pandēmijas lielierobežojumi.

Oficiālajā “Deodium” biogrāfijā minēts, ka grupas tās mēģinājums bijis 2009. gada 31. maijā, bet pirmais koncerts - 2011. gada 10. septembrī: ja tas tiešām tā ir, tad visu cieņu grupas arhivāram, kas skrupulozi fiksējis šādus faktus! “Deodium” ir skarba “blackened death” metāla apvienība četru vīru sastāvā, kuras dziesmas skan tikai latviešu valodā.

Pirmais grupas pieteikums bija 2012. gadā izdotais EP „Saules kalpi”, bet pilnvērtīgs lielais albums “Grēks. Važas. Brīve” nāca klajā 2014. gadā. Arī pēc tam “Deodium” šur un tur pavīdēja, bet jauns studijas darbs tika izdots tikai 2021. gada rudenī. Albums saucas “Gaismogs”, un vismaz apskatnieka vērtējumā tas ir latvju metālmūzikas pagājušā gada albums Nr.1.

Albumā iekļautas astoņas kompozīcijas ar tematiku par indivīdu/cilvēku un tā mijiedarbību ar apkārtējo vidi, iekšējo pasauli, citiem un viņu pašu. “Nosaukums “Gaismogs” ņemts no Janīnas Kursītes grāmatas "Tautlietu vārdene", kurā apkopoti piemirsti latviešu valodas vārdi ar garākiem un īsākiem skaidrojumiem un samērā daudziem piemēriem no folkloras un daiļliteratūras,” skaidro grupa. “Par albuma titula vēstnesi izvēlēts citāts no Ilonas Leimanes grāmatas “Vadātājs” (1946): “Tikai tas, kura kājas ir striegušas bezdibeni, tikai tas, kurš vērpies mutuļojošā atvarā, un tikai tas, kurš rūdījies izmisuma un sāpju smeldzē, iegūst to gaismogu, kas viņu jau iztālēm atšķir no pārējiem. Šis gaismogs ir tā cilvēka daļa, kas viņā ir viņa paša un nepieder ne viņa vecākiem, ne tai garajai senču virknei, kas stāv aiz viņa.” Albumu jau paspēts atrādīt klausītājiem arī Lietuvā un Igaunijā.

Jāpiebilst, ka uz Tallinas kvartāla “Tu jau zini kur” skatuves “Deodium” pievienosies arī “old school” “nāvinieciņu” grupa “Grunts” un pašmāju “sludge/doom” spīdekļi “Saturn’s Husk”.