Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mitrohins un Hermanis Ungurmuižā spēlēs latviešu blūzus

© Anna Mitrohina

Šo sestdien, 21. maijā, Ungurmuižā notiks ģitāristu Aivara Hermaņa un Vjačeslava Mitrohina dueta “2 no PKPV” koncerts, kurā izskanēs tā saucamie latviešu blūzi, kā arī skaņdarbi no latviešu mūzikas “zelta fonda”.

“Divi no pilsētas, kurā piedzimst vējš” jeb “2 no PKPV” ir akustisko ģitāru duets, kurā muzicē Vjačeslavs Mitrohins un Aivars Hermanis - divi ģitāristi ar līdzīgu karjeru un pieredzi: abi dzimuši un muzicēt sākuši Liepājā 60. gados; abi atzīti par labākajiem ģitāristiem daudzos festivālos, konkursos un aptaujās; abi turpinājuši karjeru Latvijas Filharmonijas kolektīvos un Latvijas Radio estrādes orķestrī; abi piedalījušies neskaitāmos skaņu ierakstos, dibinājuši un vadījuši grupas, ansambļus, projektus. Abi arī komponē.

Koncertā “2 no PKPV” atskaņo Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Imanta Kalniņa, kā arī pašu Vjačeslava Mitrohina un Aivara Hermaņa dziesmas blūza stilā. Koncertprogrammā iekļauti arī skaņdarbi no klasiskās rokmūzikas “zelta” repertuāra, piemēram, grupu “The Beatles”, “Creadence Clearwater Revival”, Chuck Berry u.c. dziesmas, arī klasikas skaņdarbi, kurus mūziķi interpretē savā unikālajā ģitārspēles manierē.

Pirmoreiz blūza nosaukumu latviešu estrādes žanrā savās dziesmās iemūžināja komponisti Aivars Krūmiņš (“Blūzs”, 1971) un Uldis Stabulnieks (“Miglas blūzs”, 1972). Abus šos skaņdarbus izpildīja Viktors Lapčenoks. Arī bez pieminēšanas nosaukumā blūza un afroamerikāņu mūzikas izteiksmes līdzekļi bijuši tuvi un saistoši virknei redzamāko komponistu, to vidū Mārtiņam Braunam, Jānim Lūsēnam, kā arī Zigmaram Liepiņam, un, protams, Raimondam Paulam. Atskārsme par to, ka lielā daļā latviešu popmūzikas dziesmu rodamas apslēptas blūza vai spiričuela harmonija, ritmika un forma, Mitrohinam radās pirms vairākiem gadiem, vienlaikus ar ģitāras meistaru Aivaru Hermani, un abi ķērās pie pašmāju hitu blūza versiju izstrādāšanas. Sākotnēji dažas no tām ģitāristu dueta priekšnesumos izskanēja mūzikas un mākslas festivāla “Bildes” koncertos, liekot sajūsmināties par latviešu skaņražu prasmi iekodēt blūza atslēgu pat četrdesmit gadus senos sacerējumos. Latvisko blūzu virkne dueta “2 no PKPV” izpildījumā ir iemūžināta albumā “Latviešu blūzi”.