Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Arch Enemy “Decievers”

© Publicitātes foto

Ar zviedru melodiskā “death metal” grupu “Arch Enemy” pirms pieciem gadiem saistījās vēsturisks notikumus - pat grūti atminēties, kad (un vai vispār) kāds metālmūzikas koncerts Rīgas klubā “Melnā piektdiena” ir bijis pilnībā izpārdots, taču ar “Arch Enemy” tieši tā notika, turklāt jau aptuveni nedēļu pirms pasākuma. Tātad interesi par šo Maikla Amota brigādi pie mums ir, un tātad arī par jaunāko studijas albumu tāda būs.

Šī grupa izveidota 1996. gadā, tās līderis ir ģitārists Maikls Amots no slavenās graindkora grupas “Carcass”. Vēl tās sastāvā spēlē ģitārists Džefs Lūmiss (grupa “Nevermore”), basģitārists Šarlī D'Andželo (“Spiritual Beggars”, “King Diamond”) un bundzinieks Daniels Erlandsons (“In Flames”, “Brujeria” u.c. - viņš ar Amotu ir vienīgie, kas “Arch Enemy” sastāvā ir kopš pašiem grupas pirmsākumiem), tomēr pati galvenā atpazīstamības zīme ir blondi zilmatainā (vai kāda nu šobrīd ir viņas matu krāsa…) vokāliste no Kanādas - Alise Vaita-Glaza (iepriekš dziedāja grupā “The Agonist”), kura pirms astoņiem gadiem pie mikrofona nomainīja ilggadējo vokālisti Andželu Gosovu.

Grupas diskogrāfijā ir 11 studijas albumi, no kuriem komerciāli līdz šim veiksmīgākie bijuši “War Eternal” (2014) un “Will To Power” (2017), kuri gozējušies pat prasīgās Amerikas Top 100. Taču, iespējams, ka “Decievers” būs vēl veiksmīgāks, jo tas ir pirmais ripulis, kurš iekļuvis mūziķu dzimtās Zviedrijas Top 10.

Kopumā albumā iekļautas 11 kompozīcijas, tostarp “Spreading Black Wings”, kas veltīta pērn mūžībā aizgājušajam zviedru leģendārās “death metal” grupas “Entombed” vokālistam Larsam Goranam Petrovam. Ir arī “Decievers” limitētā jeb “deluxe” versija, kas papildināta ar Roba Halforda grupas “Fight” dziesmas “Into The Pit” kaverversiju un “Picture” dziesmas “Diamond Dreamer” kaveru. Producents - Džeikobs Hansens.

PAR. “Arch Enemy” ir līmenī! Ierastais melodiskais “nāvinieciņš” ar lieliskās Alises “groulu” trumpī. Pirmā dziesma, kas ar savu lipīgo piedziedājumu (un tajā dominējošo ģitāras motīvu) momentā iekrīt ausīs, ir ar ceturto numuru platē ievietotā “The Watcher”, taču “Spotify” klausījumu skaits tai nav lielākais, tātad tas varētu arī būt subjektīvs vērtējums. “Arch Enemy” klausītāko dziesmu topā no jaunā albuma ir “Handshake With Hell”, “House Of Mirrors” un “Deceivers, Deceivers”, kas ir ļoti labi gabali (apskatnieks gan tos savā Top 3 neliktu), bet vēl gribētos izcelt arī “In The Eye Of The Storm” un “Exiled From The Earth”, tāpat arī “Sunset Over The Empire”, kur īpaši pacentusies ritma sekcija. Zinot veltījuma kontekstu, smeldzīgi uzrunājošs sanācis “Spreading Black Wings” un instrumentālās “Mourning Stars” duplets.

PRET. Nekā iebilstama. “Decievers” gan nesniedz neko tādu, dēļ kā palikt ar vaļā muti, taču tas varbūt nemaz arī nav vajadzīgs.