Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Asnate Ziemele atklāj jaunu un daudzsološu tendenci Latvijas tūrisma jomā

Pērnavā Vana-Rääma ielā ir iekārots mājas restorāns “Kirss toidul” (latviski tas skanētu apmēram kā “Ķirsītis uz ēdiena”) © Ilze Šteinfelde

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele saskatījusi kādu jaunu un daudzsološu tendenci Latvijas tūrisma jomā, proti, mājas restorānu izveidi. Viesojoties Pērnavā, man bija iespēja redzēt, kā tas darbojas Igaunijā.

"Pēdējā laika tendences ir atvērt mājas restorānus, kas ir ļoti nelieli, balstīti uz īpašniekiem, kas tur dzīvo un var uzņemt piecus desmit, lielākais, piecpadsmit viesus. Tam nav nepieciešams nekāds darbaspēks, jo balstās tikai uz īpašniekiem. Vienlaicīgi tiek rīkoti arī stāstu vakari vai tematiskie pasākumi kopā ar ēdināšanu. Tas cilvēkiem ļoti patīk, un šīs tendences, manuprāt, aizsāka Mājas kafejnīcu dienas. Kāds izmēģināja un saprata, ka patīk uzņemt viesus un pasniegt ēdienu, un to turpina kā uzņēmējdarbību. Šādi mājas restorāni rodas arvien vairāk, un arī pieprasījums pēc šādiem pakalpojumiem tikai pieaugs, jo tas ir ļoti sirsnīgi un arī neprasa milzīgus ieguldījumus, jo notiek pēc pasūtījuma. Tāda lielā mērā varētu izskatīties lauku ēdināšanas nākotne, kad vietas nav pastāvīgi vaļā, bet strādā tikai pēc pieprasījuma un pasūtījumiem. Arvien vairāk ēdināšanas uzņēmumi laukos strādās tikai pēc pieprasījuma, tāda diemžēl būs šī ziema un, visticamāk, arī pavasaris," aģentūrai Leta intervijā uzsvēra Asnate Ziemele.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Pērnavā Vana-Rääma ielā ir iekārots mājas restorāns “Kirss toidul” (latviski tas skanētu apmēram kā “Ķirsītis uz ēdiena”). Un tas tiešām ir mājas restorāns. Tajā ikdienā dzīvo Lillestes ģimene.

Restorāna apmeklējums ir jāpiesaka laikus, jo mājas saimniece Evelija produktu rezerves netaisa. Tikai tad, kad ir pasūtījums, viņa no rīta dodas uz tirgu un uz veikalu, un nopērk visu, ko vajag konkrētai maltītei.Šis restorāns darbojas tikai no rudens lūdz pavasarim, tas ir, nesezonā. Sezonas laikā, tas ir vasarā, Lillestes ģimene visu savu māju izīrē atpūtniekiem, bet paši dodas uz Sāremā salu.

Vairāk par Pērnavā redzēto var izlasīt šeit: Īsās brīvdienas Pērnavā. Ko redzēt, ko darīt un cik tas maksā?