Baltijai robežas vaļā, bet kustība ierobežota

Lai gan skaitās, ka Baltijas valstu iedzīvotāji nu var brīvi pārvietoties Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, tas nenozīmē, ka pilnīgi nekas nekavē pārvietošanās brīvību. Šobrīd Latvijas un Lietuvas robežu var šķērsot tikai četrās vietās, visi pārējie ceļi, kas ved uz Lietuvu, ir slēgti. Savukārt Igaunijas robeža kopš vakardienas ir atvērta visā tās garumā.
CEĻŠ SLĒGTS. Izdzirdējuši par robežu atvēršanu starp Baltijas valstīm, vairāki Auces iedzīvotāji steidzās uz tuvāko Latvijas‒Lietuvas robežas šķērsošanas vietu. Taču nonākot pie robežas, viņus gaidīja vilšanās – ceļš bija slēgts ©Līga Nestere-Nikandrova

Baltijas valstu robežu atvēršana nozīmē, ka, ceļojot Baltijas valstu teritorijā, nav jāievēro 14 dienu pašizolācija, bet ir jāizpilda citi nosacījumi. Piemēram, doties uz Lietuvu vai Igauniju var tikai Latvijas iedzīvotāji, kuriem nav jāievēro karantīna un kuriem nav elpošanas ceļu saslimšanas pazīmju. Turklāt Lietuvas apmeklēšana šobrīd atļauta tikai caur noteiktiem robežkontroles punktiem: Rucava-Būtiņģe, Grenctāle-Saločai un Medumi-Smeline, Meitene-Kalviai. Caur citiem robežkontroles punktiem vai ceļiem izbraukšana no valsts vai iebraukšana atpakaļ valstī ir aizliegta. Savukārt, robeža ar Igauniju kopš vakardienas ir atvērta visā tās garumā, «Neatkarīgo» informēja Ārlietu ministrija.

Auces iedzīvotāji vīlušies

Ziņas par Baltijas valstu robežu atvēršanu Auces iedzīvotāji uzņēma ar prieku, jo daudzi pilsētnieki bija pieraduši regulāri doties uz Lietuvu. Daļa devās biznesa darīšanās, daļa ciemos, bet daļa - iepirkties. Tā kā šopavasar nekur Auces tuvumā nevar nopirkt cāļus, daļa Auces un apkārtnes iedzīvotāju ar nepacietību gaidīja robežu atvēršanos, lai iegādātos tos Lietuvā. Citi, savukārt, cerēja tikt uz Lietuvu pēc tur lētākās balonu gāzes. «Cenu atšķirība ir būtiska. Lietuvā gāzes balons maksā aptuveni 12‒15 eiro, Latvijā - 23 līdz 28 eiro. Taču Latvijā Lietuvā nopirktos balonus nemaina, līdz ar to mums tagad nācās iztikt bez gāzes,» «Neatkarīgajai» sacīja Auces iedzīvotāja Biruta.

Taču, piebraucot pie Lietuvas robežas, Auces iedzīvotājus gaidīja vilšanās ‒ ceļš pāri robežai bija slēgts.

Auces iedzīvotāji ir sašutuši, ka ar tādu pompu pagājušajā nedēļā tika paziņots par robežas atvēršanos starp Baltijas valstīm, bet informācija, ka robežu šķērsošana notiks tikai caur dažiem robežpunktiem, sekoja ar novēlošanos vai dažus vispār nesasniedza.

Pagaidām nav zināms, kad netālu no Auces esošo robežpunktu ar Lietuvu varētu atvērt brīvai kustībai. Tas būs Lietuvas lēmums. Lai iebrauktu Lietuvā, Auces iedzīvotājiem brīvdienās vajadzēja mērot 109 km līdz Grenctālei vai kopš vakardienas 63 km līdz Meitenes robežkontroles punktam, lai gan Lietuvas robeža no Auces ir aptuveni 7 kilometrus tālu.

Igaunijā ārkārtējā situācija atcelta, ierobežojumi saglabājas

Igaunijā ārkārtējā situācija ir atcelta kopš svētdienas, tomēr joprojām saglabājas virkne ierobežojumu, informē Ārlietu ministrija. Igaunijā ir atvērti muzeji un izstāžu zāles iekštelpās (līdz 10 apmeklētājiem grupā), brīvdabas muzeji (līdz 10 apmeklētājiem grupā), spēļu laukumi un sporta trenažieru vietas brīvā dabā, atļauti sporta treniņi brīvā dabā līdz 10 personu lielām grupām. Ir atļauts noturēt dievkalpojumus.

Ir atvērtas viesnīcas, restorāni un tirdzniecības centri. Līdz 1. jūlijam restorāni un bāri būs atvērti ne ilgāk kā līdz plkst. 22.00.

Publiski pasākumi (koncerti, festivāli, kinoteātri u.tml.) aizliegti līdz 30. jūnijam. Kā izņēmums noteikti pasākumi, kuru laikā dalībniekiem paredzēts uzturēties automašīnās, piemēram, drive-in kino izrādes, koncerti (ne vairāk kā 2 personas vai cilvēki no vienas mājsaimniecības vienā automašīnā).

Kopš vakardienas Igaunijā atvērtas sporta zāles un sporta baseini, atļauts organizēt sporta pasākumus brīvā dabā bez skatītāju klātbūtnes. Kopējais dalībnieku skaits (ieskaitot trenerus un pārējo personālu) nedrīkst pārsniegt 100 personu. SPA, bērnu rotaļu istabas un atsevišķas izklaides vietas atvērtas no 1. jūnija. Kazino un spēļu zāles ir slēgtas. Pastāv brīva personu kustība no kontinentālās Igaunijas uz salām un no tām.

Lietuvā veikalos jānēsā maska

Latvijas-Lietuvas robežu var šķērsot robežšķērsošanas punktos Rucava-Būtiņģe, Grenctāle-Saločai, Medumi-Smeline un Meitene-Kalviai. Lietuvas pusē tiek saglabāta robežkontrole. Ārvalstnieki valstī tiek ielaisti tikai tad, ja pēc veselības pārbaudes netiek konstatēti Covid-19 simptomi.

Masku nēsāšana ārpus telpām nav obligāta, bet tiek rekomendēta. Vienlaikus maskas joprojām ir obligātas tirgos, veikalos, sabiedriskos pasākumos, ekskursijās un sabiedriskajā transportā.

Nedrīkst pulcēties vairāk par 5 personām vai vienas mājsaimniecības locekļiem un ne ilgāk kā 15 minūtes. Visos gadījumos jāievēro 2 metru distance. Atļautas privātas svinības līdz 30 cilvēkiem un publiski pasākumi iekštelpās līdz 30 cilvēkiem (tajos jānodrošina 10 m2 katram cilvēkam). Atļauts rīkot profesionāļu sporta sacensības bez skatītāju klātbūtnes.

Kopš vakardienas darbu atsāk viesnīcas, restorāni, klubi, spēļu zāles iekštelpās (no pulksten 8.00 līdz 22.00). Āra pasākumos un sporta klubos jānodrošina 2 metru distancēšanās un 5 m2 katram cilvēkam. No 30. maija darbu atsāks SPA centri, pirtis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā