Tēvu diena: vai ar kampaņu pietiek?

Tēva lomai ģimenē šoruden pievērsta īpaša uzmanība – vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” uzsver laba tēta prasmes, un, kā rāda tēvu aptauja, lielākā daļa tētu apgalvo, ka stiprs ir tas tētis, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību. Savukārt Labklājības ministrija, kas veikusi pētījumu par tēva lomu ģimenē, noskaidrojusi, ka rūpes par bērniem Latvijā pamatā aizvien tiek uzskatītas par sievietes atbildību, īpaši izteikti to novēro šķirto ģimeņu vidū.
TĒVI sapulcē apsprieda to, kā būt labākam tētim un ko tas nozīmē ©”Mammamuntetiem”

Tikai katrā otrajā šķirtajā ģimenē tēvi tiek iesaistīti bērnu aprūpē, bet tikai katrs desmitais tētis uzņemas vienlīdz lielas rūpes kā mamma.

Ministrija uzskata, ka vajag kampaņu

Lai mazinātu sabiedrībā eksistējošos aizspriedumus un priekšstatus par sieviešu un vīriešu atbildības jomām, kā arī mazinātu stereotipus par šķirtajiem un vientuļajiem tēviem, Labklājības ministrija uzsāk informatīvu kampaņu #tētisvar. No labklājības ministres Ramonas Petravičas teiktā izriet, ka joprojām ir spēkā un mūsu uzskatus veido tās vēsturiskās tradīcijas, kur galvenās rūpes par bērnu audzināšanu jāuzņemas mammai. Ministrija tāpēc vēlas sabiedrībai parādīt, ka arī tēvi ir svarīgi bērnu audzināšanā.

KAMPAŅA. Labklājības ministrija izvēlējusies organizēt kampaņu ar devīzi “Tētis var”, par ko mūsdienās praktiski šaubu nav, jautājums, kā atbildībai par bērniem pievērst tos vecākus, kuri to ir aizmirsuši / FOXConsulting

Nepieciešamību īstenot šādu kampaņu ministrija pamato uz pētījuma datiem, kas rāda, ka rūpes par bērniem Latvijā pamatā aizvien tiek uzskatītas par sievietes atbildību, īpaši izteikti to novērojot šķirto ģimeņu vidū. Tikai katrā otrajā šķirtajā ģimenē tēvi tiek iesaistīti bērnu aprūpē, bet tikai katrs desmitais tētis uzņemas vienlīdz lielas rūpes kā mamma. Pētījumā arī atklājies, ka tikai puse sabiedrības (51 procents aptaujāto) uzskata, ka tēvi, dzīvojot vieni paši, var vienlīdz labi parūpēties par bērnu kā māte. Šo uzskatu pavada stereotipi - lielākā daļa (81 procents) iedzīvotāju ir piedzīvojuši vai tuvinieku lokā novērojuši šādus stereotipus tēva un mātes pienākumu sadalē bērnu aprūpē. Visbiežāk tas izpaužas kā lielāka sadzīvisko pienākumu ‒ ēst gatavošana, ikdienas mājas solis ‒ pārlikšana uz sievietes pleciem, mammas iesaiste bērna aprūpē slimības gadījumā un kopumā lielāku mātes informētību par bērna dienaskārtību, ikdienas plāniem un gaitām.

Nedalot “tētos un mammās”, aptaujā noskaidrots sabiedrības viedoklis, ka kopumā vecākam, kas viens pats audzina bērnus, ir nepietiekams atbalsts no valsts un pašvaldību institūciju puses, un tas, iespējams, būtu tikpat aktuāls vai pat ne aktuālāks Labklājības ministrijas uzdevums, ko risināt ģimenes atbalsta politikā.

“Tēva loma ģimenē pakāpeniski ir mainījusies, vīriešiem arvien aktīvāk iesaistoties bērnu audzināšanā un aprūpē, tajā pašā laikā tēviem bieži vien ir grūtāk lūgt palīdzību un atbalstu, jo vīrietim taču jābūt stipram un jātiek ar visu galā pašam,” uzsver Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītājs Jānis Ābele, norādot, ka vēl līdz 15. septembrim uzticības tālrunis 116111 īpaši aicina zvanīt tēvus un konsultēties par bērnu audzināšanu.

Tētis jautā

“Lielākā daļa aptaujāto tētu apgalvo, ka stiprs tētis ir tas, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību, taču piektā daļa tēvu atzīst: es nemāku tā pa īstam izrādīt mīlestību,” tēvu sapulcē “Cik stipram ir jābūt labam tētim?” stāstīja vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tēvi min arī citus lielākos izaicinājumus bērnu audzināšanā ‒ laika trūkumu kvalitatīvai būšanai kopā ar bērnu, pacietības un savaldības trūkumu, mammas un tēta atšķirīgos uzskatus bērnu audzināšanā, kā arī zināšanu trūkumu par bērna attīstību un audzināšanu. Paši tēti sarunā par tēva lomu norādīja, ka labs tētis prot sniegt un saņemt mīlestību, vienmēr ir pacietīgs un savaldīgs, aktīvi iesaistās bērna dzīvē.

DAUDZBĒRNU tētis Armands Simsons atklāja savas pārdomas par to, kā būt labam tētim. “Nav jābaidās izrādīt mīlestību - bērni redz, ka tētis mīl bērnus un sievu,” sacīja A. Simsons / ”Mammamuntetiem”

“Savām meitenēm rādu, ka arī bārdains tētis mēdz nobirdināt kādu asaru, un viņas var atnākt pie manis, apķerties… Tas ir nenovērtējami. Nav jābaidās izrādīt mīlestību - bērni redz, ka tētis joprojām, arī pēc daudziem gadiem, mīl savu skaisto sievu un mīl savus bērnus,” neslēpj četru meitu tētis Armands Simsons. Pusaudžu resursu centra speciālists Nils Sakss Konstantinovs diskusijā uzsvēra, ka ļoti būtiski fizisko mīlestību izrādīt arī dēliem, jo “pētījumos atklāts, ka zēniem ir svarīgs fiziskais kontakts”. Zēniem runas centrs attīstās lēnāk nekā meitenēm, un fizisks kontakts - apskaušanās ar tēti un mammu - palīdz zēniem veselīgā veidā izpaust savas emocijas.

Tēvu gājienu ietekmē Covid-19

Tēva dienu Latvijā par oficiālu svētku dienu noteica 2009. gadā ‒ to atzīmē septembra otrajā svētdienā. Kopš tā laika Tēva dienas popularizēšanu un iedzīvināšanu kā Latvijas ģimeņu tradīciju uzņēmusies Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Kopš 2013. gada organizācija Rīgā rīkoja Tēva dienas gājienu pa Brīvības ielu un festivālu dienas garumā Vērmanes dārzā. To katru gadu apmeklēja vairāk nekā desmit tūkstoši interesantu. “Lielais apmeklētāju skaits ir iemesls, kāpēc šogad pasākums nenotiks, - to nosaka Covid-19 izraisītie ierobežojumi,” saka Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Tomēr, gaidot Tēva dienu, noritēja sapulce, kur tēti un eksperti sprieda par dažādām ar tēva lomu saistītām grūtībām un arī to labo, ko sava bērna dzīvē ieinteresētiem tētiem spēj dāvāt tēva loma. I. Akmentiņa-Smildziņa teica, ka tēvu sapulcē un aptaujā izvirzītās tēmas un problēmas organizācija izmantos, lai tās sabiedrībā un medijos aktualizētu, gaidot nākamo Tēva dienu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā