Trīs versijas par zvērīgi nogalināto Rebenoku

Šī slepkavība var būt vēstījums naudas turētājiem, ko pārstāvēja advokāts Pāvels Rebenoks, vai arī pašu naudas turētāju vēstījums citiem – tādiem kā Pāvels Rebenoks. Publiskajā telpā policija izplatījusi maz ticamu ziņu, ka advokātu kāds noslepkavojis, lai sazagtos viņa mantas. Dārgus pulksteņus un apročpogas. Seifs it kā palicis neskarts.
Pāvelam Rebenokam ir labpaticis savu bagātīgo dzīvesveidu un ietekmīgos draugus izrādīt sociālajos tīklos. Policijas ieskatā tā bijusi kļūda, kas izprovocējusi noziedzniekus ©Ekrānšāviņš

Rebenoks nebija ierindas advokāts, kurš nodarbojas ar juridiskās palīdzības sniegšanu ierindas klientiem, lai gan viņa biroja mājaslapā kā svarīgākais pakalpojums norādīta termiņuzturēšanās atļauju gādāšana. Viņš bija pietuvināts politiskajām aprindām un attiecīgi arī naudai, kas tās interesē. Kamēr policija pa karstām nozieguma pēdām izstrādā versiju, ka notikušais ir laupīšana, sabiedriski politisko notikumu vērotāji saskata citas - neoficiālas versijas.

Farmācija un OIK

Viena no tām ir saistīta uzņēmuma “Olainfarm” grandiozo mantojumu, par ko joprojām cīnās mirušā Valērija Maligina sievietes un viņu algotie advokāti, pie kuriem bija pieskaitāms arī nelaiķis. Turklāt zīmīgi, ka tieši šodien ir sasauktas pat veselas divas “Olainfarm” akcionāru sapulces. Rebenoks sešus mēnešus bija uzņēmuma padomes priekšsēdētāja amatā, bet pērn teikšanu tur pārņēma atkal citi juristi un mantojuma apsaimniekotāji. Cīņa par Maligina farmācijas impēriju turpinās. Nauda cilvēkus padara aukstasinīgus.

Cita slepkavības versija ved pa OIK shēmas pēdām. Turklāt runa ir ne tikai par esošo OIK, kas par labu saujiņai “zaļā” biznesa šeptmaņu no iedzīvotājiem līdz 2037. gadam būs nokāsuši teju četrus miljardus eiro. Otrs OIK būtu sašķidrinātās gāzes terminālis Skultē, ko ar savu politisko sabiedroto starpniecību cauri jaunveidojamajam Saulkrastu novadam uz Inčukalna gāzes krātuvi un tālāk obligāto iepirkumu “Latvenergo” termoelektrocentrālēm cauri dzen amerikānis Pēteris Ragaušs. Kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ Rebenoks, tāpat kā viņa politiskais protežē eksministrs Ralfs Nemiro, bija kategoriski pret šo projektu. Ar negaidīti skaļām atklāsmēm advokāts nāca klajā šopavasar, kad Nemiro tika atņemta pielaide valsts noslēpumam, un tātad arī amats ar iespēju kavēt amerikāņu plānus. Intervijā Neatkarīgajai viņš paziņoja, ka šī koalīcija ir beigusi pastāvēt, ka tās darbība ir pretvalstiska, tās vienīgais mērķis ir OIK saglabāšana un OIK-2 ieviešana. Tāpēc jāveido jauna koalīcija bez bordānistiem un viņu sabiedrotajiem. Visu interviju var izlasīt šeit:

Ministra padomnieks: jāveido jauna koalīcija - bez bordānistiem

Miljons, ko ielikt seifā

Pāvels Rebenoks strādājis ar ļoti lielu naudu, un liela nauda arī pašam no tā tika. Par to liecina pagājušā gadā nopelnītais miljons. Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka viņš bijis patiesais labuma guvējs uzņēmumā SIA “Verdorff”, un labums ir visai prāvs. Šīs juridisko pakalpojuma firmas apgrozījums pērn bijis 231 693 eiro. Savukārt peļņa pēc nodokļiem pārsniedza miljonu ‒ 1 045 824 EUR, un, kā liecina uzņēmuma gada pārskats, tā gūta no “pārējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem”. Darbinieku skaits - 1. Fantastiska rentabilitāte.

Te paralēles velkamas ar citu nelaiķi juristu - Mārtiņu Bunku. Arī viņš pelnīja galvu reibinošas summas no politekonomiskiem darījumiem, un arī viņam finālā nācās samaksāt ar dzīvību. Šī slepkavība joprojām nav atklāta. Un arī vairākas citas skaļas pasūtījuma slepkavības pēdējās desmitgadēs. Droši vien prioritāte policijai Rebenoka slepkavība kādu laiku būs. Bet vēsturē tādu neatklātu prioritāšu palicis pietiekami: Egons Stieģelis, Jānis Laukroze, Dainis Peimanis, Ainārs Platacis u.c. Tāpēc iekšlietu ministra un Valsts policijas paziņojumi, ka šī nu būšot prioritāte, nekādi negarantē sekmīgu rezultātu.

Nosita ar dēli

Kāpēc policija tik ļoti pieturas pie laupīšanas versijas? Domājams tāpēc, ka par šo arī pašai policijai zināms visvairāk. Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks stāsta, ka uzbrucēji bijuši trīs, ģērbušies maskās un viscaur melnā. Tas zināms, jo advokāta partneris dzīvē un biznesā ‒ Ingus Balandins ‒ palicis dzīvs. Langstiņu mājā laupītāji ielauzās pēc pusnakts, no sētas puses atspiežot durvis, bruņojušies ar turpat pagalmā paķertiem terases apdares dēļu galiem. Situši ar tiem saviem upuriem pa galvu, situši ar dūrēm, spārdījuši ar kājām. Pavēles izkliedza krieviski. Dīvaini ir tas, ka noziedznieki par biedējošu ietērpu padomājuši, bet par gudrākiem ieročiem ne. Dīvaini arī, ka neskarts palicis seifs. Ņemot vērā uzņēmuma “Verdorff” pērnā gada ieņēmumus, tas, iespējams, būtu bijis labāks ķēriens par pulksteņiem, apročpogām un gredzeniem. Varbūt laupītāji nebija veikuši pietiekamu izlūkošanu pirms nozieguma veikšanas. Bet varbūt tā tomēr bija pasūtījuma slepkavība, un advokāta nogalināšana ar dēli nav notikusi cīņas karstumā, bet ar iepriekšēju nodomu. Apročpogas paņemtas pie izdevības vai tikai tāpēc, lai radītu laupīšanas iespaidu. Policija izskata iespēju, ka slepkavība saistīta ar Rebenoka profesionālo darbību. Tātad apskata arī minētās versijas. Taču vairāk par tām policijas vadība neko nestāsta. Zināms vien tas, ka uzņēmuma “Olainfarm” pārstāvjiem un policijai pēc notikušā ir bijusi savstarpēja komunikācija.

Bagātības blaknes

Neatkarīgi no tā, kura versija izrādīsies īstā, sabiedrībai jau tagad der ielāgot pāris patiesības. Ja tā bijusi laupīšana, tad šobrīd uz brīvām kājām ir trīs sevišķi bīstami noziedznieki, kas apročpogu dēļ ir gatavi nogalināt pat ar pliku dēli. Viņi drīz vien var iet uz nākamajām mājām. Tāpēc bagātiem cilvēkiem vajadzētu piebremzēt ar plātīšanos sociālajos tīklos, kā to neizdarīja Rebenoks - es uz dārgas jahtas, es savā poršā, es slavenā pludmalē, es smukās “Ray-Ban” brillītēs, es ar miljonāru mantinieci Maliginu un tādā garā. To arī policija atzīst, ka noziedznieki ir aktīvi dzeltenās preses un sociālo tīklu pētnieki. Tāpat par īpašuma drošību ir jārūpējas - ne tikai jāierīko, bet arī jālieto signalizācija, un novērošanas kameras jāuzliek. Tas viss mazina iespēju kļūt par laupītāju mērķi. Rebenoks ar savu partneri to nebija izdarījuši.

Ja tomēr šī bijusi pasūtījuma slepkavība, ierindas bagātniekiem

no slepkavu trijotnes jābīstas mazāk, savukārt politiski ietekmīgajiem, kam ar Rebenoka slepkavību atsūtīta brīdinājuma vēsts, jābaidās ļoti, ļoti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā