Covid-19 "Forevers" ražotnē ielavījies nemanot

SIA “Forevers” 19 darbiniekiem konstatētais Covid-19 uzņēmuma darbību nav paralizējis. Uzņēmums turpina ražot gaļas produktus, tiesa, nedaudz ierobežotākā apjomā, turklāt veicot paaugstinātus piesardzības pasākumus. Epidemiologi uzver, ka “Forevers” produkcija ir droša, pat neskatoties uz faktu, ka Covid-19 izraisošais vīruss uz virsmas spēj izdzīvot vairākas dienas.
©Ekrānšāviņš

SIA “Forevers” ir lielākais vietējais gaļas produktu ražotājs Latvijā, kura apgrozījums 2018. gadā sasniedza 37,53 miljonus eiro. 98% produkcijas tiek pārdoti Latvijā, 2% ‒ eksportēti. Uzņēmumā top vairāk nekā 100 dažādi gaļas produkti un izstrādājumi.

Aizvadītajā nedēļā trīs darbiniekiem, kas strādāja SIA “Forevers” ražotnē Granīta ielā, tika konstatēts Covid-19. Pirmdien, veicot testēšanu aptuveni 270 uzņēmuma darbiniekiem, saslimšana tika konstatēta vēl 16 darbiniekiem. Vakar jauni gadījumi netika konstatēti, lai gan testēšana turpinās. Tātad līdz šim Covid-19 skāris 19 uzņēmuma darbiniekus, kas ir mazāk nekā 4 procenti no uzņēmumā strādājošajiem. Kā Neatkarīgajai skaidroja Inga Galkina, SIA “Forevers” pārstāve, 90% no šiem darbiniekiem saslimšana ar Covid-19 noris bez simptomiem.

“Visiem darbiniekiem, kuri atradās uzņēmuma ražotnē Granīta ielā un teorētiski varēja būt kontaktā ar Covid-19 inficētajiem kolēģiem, testi tika veikti pirmdien. Šobrīd testi vēl notiek un tiek turpināti arī tiem darbiniekiem, kuri nebija tiešā kontaktā ar inficētajiem darbiniekiem. Lai atgrieztos darbā pēc karantīnas, ir noteikts, ka darbinieku pienākums būs atnest ārsta zīmi ar negatīvu Covid-19 rezultātu. Tikmēr darbiniekiem vecumā no 60 gadiem “Forevers” ir piedāvājis ņemt uzņēmuma apmaksātu atvaļinājumu. Vai to darīt, tas ir katra darbinieka individuāls lēmums,” paskaidroja I. Galkina.

Covid-19 neizdibinātie ceļi

Diemžēl pagaidām epidemiologi nav sazīmējuši ceļu, kā Covid-19 nokļuvis ražotnē. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja Neatkarīgajai atklāja, ka epidemiologi strādā pie vairākām darba versijām. “Šobrīd viena vadošā versija nav noteikta. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās,” sacīja I. Arāja.

Vienlaikus SPKC lūdz pasažierus, kas iepriekšējās nedēļās brauca ar 50. autobusu, sekot līdzi savam veselības stāvoklim. Ja tiek novēroti elpceļu infekcijas slimības simptomi, ieteicams palikt mājās, sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu veselības stāvokli un izlemtu par testa veikšanas nepieciešamību uz Covid-19. “Rīgas satiksmes” 50. autobusa maršruts ved gar “Forevers” ražotni Granīta ielā, un daļa ražotnē strādājošo uz darbu un no darba dodas tieši ar šī maršruta autobusu.



Uzņēmums strādā ar nepilnu jaudu

“Forevers” ražotne Granīta ielā ir viena no lielākajām un mūsdienīgākajām gaļas pārstrādes ražotnēm visā Latvijā. Ražotnes telpu kopējā platība ir 8250 m2, un tajās ievēroti Eiropas Savienības noteiktie augstākie ražošanas standarti. Katru dienu tiek saražotas un iepakotas vairāk nekā 60 tonnas gaļas produkcijas.

Uzņēmums informē, ka turpina pastiprināt jau līdz šim ieviestos veselības un drošības pasākumus, kā to nosaka SPKC un Veselības ministrijas vadlīnijas. Uzņēmumā tiek veikta dezinfekcija un ozonēšana saskaņā ar noteiktu grafiku. Darbiniekiem ir pieejami gan cimdi un sejas aizsargmaskas, gan arī dezinfekcijas līdzekļi. Visiem darbiniekiem tiek mērīta ķermeņa temperatūra, savukārt pie ražotnes ēkas, pastiprinot kontroli, vakar tika papildus izvietota vēl viena autonoma ierīce ķermeņa temperatūras mērīšanai.

“Uzņēmuma ražotne turpina darbu, lai arī ir īslaicīgi ierobežojumi. Atsevišķi sortimenta produkti tiek ražoti mazākos apjomos nekā iepriekš. Lai to kompensētu, ražošana tiek pārplānota tā, lai kāpinātu apjomu citos segmentos. Šā brīža aplēses liecina, ka pielāgotā režīmā darbs varētu notikt orientējoši 10‒14 dienas. Produkcijas piegāde tiek veikta tāpat kā līdz šim, ievērojot augstākos HACCP standartus. Vēlamies arī atgādināt, ka pārtikas produkti ir veselībai droši, un ar to starpniecību Covid-19 pārnese nav iespējama,” uzsvēra I. Galkina.

Vai produkcija ir droša?

Arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsver, ka, izvērtējot uzņēmuma darbības specifiku, kā arī ņemot vērā to, ka Covid-19 netiek izplatīts ar pārtiku, nav pamata bažām par pārtikas drošumu vai draudiem patērētāju veselībai. “Forevers” produkciju var lietot uzturā bez bažām, tāpēc neesot nekādas nepieciešamības veikt speciālus drošības pasākumus. Vienlaikus SPKC atgādina, kas atgriežoties no publiskām vietām, jāmazgā rokas, tāpat pirms un pēc ēdiena gatavošanas. “Ja tomēr saglabājas šaubas, var nomazgāt pirkuma iepakojumus,” sacīja Ilze Arāja.

Sākoties Covid-19 krīzei, “Benu aptiekas” speciālisti izpētījuši, ka Covid-19 izplatība notiek ne vien tiešā kontaktā ar inficētu personu, bet arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Pēc “Benu aptiekas” rīcībā esošiem datiem, šis vīruss uz papīra var saglabāties no pāris minūtēm līdz vairākām dienām, uz plastmasas virsmām - 2 līdz 3 dienas.

“Tāpēc pareiza roku mazgāšana un biežāk lietoto virsmu un priekšmetu dezinfekcija ir kritiski svarīgi piesardzības pasākumi, lai pasargātu no saslimšanas riskiem sevi un apkārtējos, kā arī ierobežotu slimības tālāku izplatību, skaidroja “Benu aptiekas” speciālisti.

Cik ilgi Covid-19 vīruss izdzīvo uz virsmām?

Benu aptieka

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā