Vēl viens sazvērestību perēklis smadzeņu skalošanai

Tiesībsargājošo iestāžu aktivitātes rada iespaidu, ka vienīgais melis Latvijas Republikā, kas melošanu padarījis par biznesu, ir Niks Endziņš. Tomēr tā gluži nav, jo netraucēti turpina darboties arī citu personu un pat starptautisku organizāciju uzturēti informācijas resursi sabiedrības maldināšanai. Viens no tādiem ir kla.tv, kas savu propagandu pret sabiedrībā pastāvošajām paradigmām izplata vairākos desmitos valodu, latviešu ‒ ieskaitot.
Lai šis attēls netiktu uztverts kā reklāma, adresi aizklājam ar tam piemērotu augli ©Imants Vīksne/fotokolāža

Mediji par kla.tv ziņojuši pirms gada, ziņojuši šogad, un, ņemot vērā profesionālā meļa Nika Endziņa sistemātisko staipīšanu pa tiesām (viena sēde notika arī vakar), varētu domāt, ka šāds liktenis sagaidījis ar kla.tv personāžus. Taču - nekā. Šonedēļ Neatkarīgā Rīgas ielās ievēroja šī viltus ziņu sacerētāja vides reklāmu uz automašīnas. “Lielākais - neatkarīgais - medijs pasaulē. Citādas ziņas - bez cenzūras.” Tātad arī pie mums šo informatīvo sazvērestību perēkli kāds uztur un popularizē, savukārt uzraugošās institūcijas turpina nezināt, ko ar to darīt.

Kas atrodas perēklī

Perēkļa saturu veido vācu mēlē tapuši video sižeti, kas tālāk pārtulkoti un ierunāti citās valodās. Sagrupēti atbilstoši kategorijām. Izglītība, kultūra, zinātne, politika, vide utt. Tāda kā interneta ziņu televīzija. Bet saturs ir nepavisam ne kā parastam medijam.

Lūk, daži sižetu nosaukumu piemēri: “Iznīcība un manipulācija caur filmām un mūziku”, “Abortēti mazuļi vakcīnu izgatavošanai”, “Vakcīna pret koronavīrusu: vai lielākas briesmas veselībai nekā pati slimība?”.

Faktiski viss saturs balstās uz aizdomām, kas vairākuma iedibināto pasaules kārtību traktē kā ļaunu spēku mērķtiecīgi radītu. Aicina cilvēkus neticēt valdību un farmācijas industrijas labajiem nolūkiem glābt cilvēci no postošā vīrusa. Aicina neticēt vakcinācijas lietderībai. Neticēt globālo mediju koncernu rūpēm par demokrātiju. Neticēt 5G nekaitīgumam.

Ko darīt ar rafinētu meli

Ar profesionālo meli Endziņu viss ir daudz vienkāršāk. Viņa meli bija primitīvi. Svarīgākais, lai klikšķu viltus portāla ziņai daudz un var pelnīt ar reklāmām. Patiesībā nenotikuši briesmīgi noziegumi, mirušas slavenības, sprādziens lielveikalā un tādā garā. Vakardienas tiesas sēdes uzmanības lokā bija Endziņa videoieraksts 30. janvārī ar nosaukumu “Koronas vīruss ir Latvijā! Lūdzu, dalies un brīdini citus!”. Tie ir pārbaudāmi meli, jo oficiāli ‒ koronavīruss Latvijā ieradās pāris mēnešus vēlāk.

Turpretim kla.tv sižeti ir krietni rafinētāki, jo apstrīd vispārzināmas lietas, par ko patiesi ir iespējamas šaubas un atšķirīgi viedokļi - vai tā būtu farmācijas industrijas peļņa, vakcinācijas lietderība, liberālās ideoloģijas uzspiešana, projekts “Grēta Tūnberga”, 5G vai esošās valdības darbs visas sabiedrības labā. Arī gluži saprātīgi cilvēki mēdz runāt par šiem tematiem, bet kla.tv sižetos visam saturam piešķirta tumša, iebiedējoša noskaņa.

Zombiju apokalipsē

Kā gan vidusmēra skatītājs var pārbaudīt, vai Šveicē pirms daudziem gadiem vakcīnu izpētē netika izmantoti abortēti cilvēka embriji. Viens onkulis nopietni stāsta, otrs nopietni uzklausa. Bet Latvijā un vēl daždesmit valstīs kāds ņem šo sižetu, iztulko un naivu cilvēku tūkstoši gūst kārtējo apstiprinājumu, ka dzīvojam kaut kādā zombiju apokalipsē. Un galvenā problēma, ka tas notiek ļoti pārliecinoši. Rodas iespaids, ka šī informatīvā perēkļa uzturētāji paši nekritiski tic tam, ko baro savai auditorijai. Nav arī brīnums. Kā izpētījuši ārvalstu mediji, šo vietni veido Šveicē bāzēta kristiešu fanātiķu sekta, un tai ir sekotāji daudzās valstīs. Arī Latvijā darbojas visādas sektas. Valsts šīs sektas nav aizliegusi. Līdz ar to nenobriedušos prātos šie fanātiķi turpina sēt šaubas, māņus un bailes. Ko ar to darīt?

Informācijas plūsma jāpāršķiro

Kamēr policija spēj pieķert un tiesa sodīt tikai primitīvu melu teicēju Endziņu, vadošās amatpersonas sludina medijpratību un kritisko domāšanu. Atsevišķi mediji un tiem līdzīgas organizācijas, apgūstot projektu naudas, brauc otrā grāvī, apšaubot un atmaskojot teju visu, kas izskan publiskajā telpā. Rezultātā arī paši atmaskotāji jauši vai nejauši mēdz izplatīt dezinformāciju. Sabiedrībai šādā situācijā pašai jātiek galā ar informācijas plūsmas šķirošanu lietojamā un ārā metamā.

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien Bauskā tikās ar vietējiem jauniešiem un runāja par nepieciešamību informatīvajā telpā aizstāvēt demokrātiju no dezinformācijas:

“Tā ir problēma, kas mums visiem ir jāapzinās. Lai pret to cīnītos, ir jāveicina mūsu medijpratība, kas ir māka apieties ar informatīvo telpu, lai izvairītos no manipulācijām, prastu atpazīt patiesas ziņas no viltus ziņām, domātu kritiski, analītiski. Digitālajā informatīvajā telpā ikviens var mūsdienās izteikt savu viedokli, ar ko diemžēl ir viegli manipulēt. Mēs neapzināti izvēlamies telpu, kas apstiprina to, ko mēs domājam, un tā veidojas informatīvie burbuļi. Cilvēki pat neaizdomājas, ka ir vēl citi informatīvie burbuļi bez tā, kurā viņš atrodas,” Valsts prezidenta teikto atstāsta aģentūra LETA. “Tāpēc rodas subjektīvs iespaids, ka tas, ko es uzzinu, piemēram, “Facebook” platformā, ir patiesība, ko domā visa sabiedrība. Un tas ir bīstams priekšstats, ar ko viegli manipulē, piemēram, boti un algoritmi. Turklāt, cilvēkam sniedzot šai videi daudz personīgas informācijas, algoritmiem daudz vieglāk ir profilēt katru lietotāju. Manipulatori parasti ietekmē personas politiskos uzskatus, viedokli par dažādām aktualitātēm, strīdīgiem tematiem.”

Tāpēc arī pa Rīgu braukājošā mašīna ar uzrakstu “Citādas ziņas - bez cenzūras” sabiedrības intelektuālajai veselībai ir pat bīstamāka par Nika Endziņa plakanajiem meliem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā