Manipulācijas ar nikotīna aritmētiku

Saeimas dienas kārtībā ir iespējamie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, kurai oktobra beigās bija par to jālemj pirms likumprojekta virzīšanas uz Saeimas sēdi, lemšanu atlika līdz papildu informācijas saņemšanai. Tas nozīmē, ka vēl ir laiks visas ačgārnības izlabot. Un tādas diemžēl šajā likumprojektā ir. Piemēram, nikotīna beztabakas spilventiņiem noteikt 4 reizes zemāku pieļaujamo nikotīna daudzumu, nekā tas ir nikotīna atkarību ārstējošos līdzekļos.
©Ekrānšāviņš

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija oktobra beigās lēma par grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Tajos pēdējā brīdī pirms komisijas sēdes bija iestrādātas vairākas jaunas normas, kuras uz sēdi uzaicinātā Finanšu ministrija nemaz nebija redzējusi. Vairāku citu institūciju pārstāvji atzinās, ka likumprojektu saņēmuši iepriekšējā vakarā, bet viņiem nav bijis laika to izanalizēt. Grozījumu jaunais projekts nebija pievienots arī likumu izskatīšanas elektroniskajā sistēmā, līdz ar to Saeimas komisijas sēdē par iespējamām izmaiņām šajā likumā lielākajai daļai sēdes dalībnieku bija visai tāla nojausma. Viens no jaunajiem regulējumiem paredz noteikt maksimāli pieļaujamo nikotīna daudzumu nikotīna beztabakas spilventiņā. Cik no debatēm varēja secināt, nikotīna daudzumu plānots ierobežot līdz 1 mg produkta. Turklāt netapa skaidrs, vai domāts ir viens spilventiņš vai viens iepakojums, kurā parasti ir 20 spilventiņi.

Neizsvērti ierobežošanas plāni

Veselības inspekcijas speciāliste Maija Rumpētere deputātiem skaidroja, ka Veselības inspekcija ir iepazinusies ar likumprojekta grozījumiem un uzskata, ka piedāvātais ierobežojums ir pamatots, jo tas palīdzēšot pasargāt sabiedrību no saindēšanās gadījumiem. “Par nikotīnu mēs zinām, ka tā ir toksiska viela jeb, vienkāršiem vārdiem izsakoties, tā ir inde. Nikotīna spilventiņi ir orāli lietojami, tātad inde liekama tieši mutē,” deputātiem šausminošu ainu zīmēja M. Rumpētere. To, ka tieši tāpat ir lietojamas nikotīnu saturošās košļājamās gumijas, ko pārdod aptiekās kā ārstniecības līdzekli, Veselības inspekcijas speciāliste deputātiem gan nestāstīja.

“Tabakas likumā pašlaik ir noteikts nikotīna ierobežojums cigaretēs, tas ir, viens miligrams nikotīna uz vienu cigareti. Tā kā minimālais cigarešu daudzums, ko drīkst pārdot, ir divdesmit, tad, izsmēķējot vienu paciņu, smēķētājs uzņem 20 miligramus nikotīna. Dānijas veselības aizsardzības speciālisti secinājuši, ka, smēķējot elektroniskās cigaretes, arī tiek uzņemti vidēji 20,8 mg nikotīna. Līdz ar to uzskatām, ka 1 miligrama nikotīna ierobežojums beztabakas spilventiņos ir adekvāts,” uzsvēra M. Rumpēna.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti gan nebija pārliecināti, ka likumprojektā paredzētais 1 mg nikotīna ierobežojums beztabakas spilventiņiem ir pareizs lēmums. Vairāki deputāti izteicās, ka pareizāk būtu sagaidīt, vai un kādus ierobežojumus attiecībā uz šo produktu noteiks Igaunija. Pretējā gadījumā var izveidoties situācija, ka Latvijas noteikto ierobežojumu dēļ pircēji šo produktu iegādāsies Igaunijā.

Nikotīna aritmētika

Pretēji M. Rumpēteres apgalvojumam par 1 mg nikotīna daudzumu vienā cigaretē, tabakas izstrādājumu ražotāji nekad nav slēpuši, ka vienā cigaretē ir vidēji 12 mg nikotīna. Kā tas ir iespējams, ka ražotāju informācija par nikotīna daudzumu cigaretēs 12 reizes atšķiras no medicīnas sistēmā strādājošo teiktā? Izrādās, ka katra no pusēm operē ar savu jēdzienu. Ražotāji runā par nikotīna fizisko daudzumu cigaretē, un tie tiešām ir vidēji 12 mg. Savukārt likumdošanā, tajā skaitā M. Rumpēteres pieminētajā Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā ir runa nevis par fizisko nikotīna daudzumu, bet gan par nikotīna emisiju, tātad to nikotīna daudzumu, kas izdalās, lietojot šo produktu. Piedāvājot noteikt 1 mg nikotīna ierobežojumu nikotīna beztabakas spilventiņiem, savukārt tiek domāts fiziskais nikotīna daudzums, nevis tā emisijas daudzums. Tātad, pēc Veselības ministrijas piesauktās analoģijas par nepieciešamību noteikt vienādu atļauto nikotīna daudzumiem visos nikotīna produktos, arī cigaretēs, fiziskais nikotīna daudzums būtu jāsamazina līdz 1mg.

faktiskais nikotīna saturs vienā nikotīna beztabakas spilventiņā un vienā cigaretē ir aptuveni vienāds. Turklāt pētījumi liecina, ka smēķējot nikotīns organismā uzsūcas daudz ātrāk, nekā lietojot nikotīna beztabakas spilventiņu. Pētnieki teic, ka tieši nikotīna ātrā uzsūkšanās un augstā koncentrācija asinīs nosaka to, ka cigaretes rada lielāku atkarību nekā nikotīna spilventiņu lietošana.

Savukārt nikotīna saturs “Nicorette” košļājamās gumijās (līdzeklis, lai ārstētu atkarību no tabakas) ir 2 mg vai 4 mg - tātad divas un četras reizes lielāks, nekā piedāvāts likumprojekta grozījumos. Nikotīna devas “Nicorette” plāksterī ir 10, 15 un 20 mg, kas uzsūcas caur ādu 16 h laikā.

Arī Zāļu valsts aģentūrai (ZVA) ar aritmētiku nesokas. Neatkarīgā jau vairākas reizes ir rakstījusi, ka ZVA, pēc Veselības ministrijas rosinājuma izvērtējot Latvijā pieejamos nikotīna beztabakas spilventiņus (sastāvu un arī marķējumu), konstatēja, ka viens nikotīna beztabakas spilventiņu iepakojums, kurā ir 16,8 grami produkta ar nikotīna koncentrāciju 14 miligrami uz gramu, kas, pēc ZVA aprēķiniem, satur 235,2 gramus (!) nikotīna, kas atbilst gandrīz 12 paciņām cigarešu. Izlasot šādu informāciju likumprojekta anotācijā, deputāti, kuri nerēķina līdzi, iespējams tiešām notic, ka vienā spilventiņā nikotīna daudzums atbilst gandrīz 20 paciņām cigarešu. Īstenībā vienā 16,8 g smagā spilventiņā, ko pētīja ZVA, ir 11,7 g nikotīna, tas ir tikpat, cik vienā cigaretē. Turklāt tirgū ir pieejami arī tādi nikotīna spilventiņi, kas satur tikai 3 mg nikotīna. Tas ir mazāk nekā stiprākajā nikotīnu saturošajā košļājamajā gumijā.

Košļā, lai atmestu

“Nicorette Freshfruit” var nopirkt aptiekā bez receptes. Tiesa, to nedrīkst tirgot pircējiem, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Šī ārstniecības līdzekļa anotācijā teikts: “Košļājamā gumija jālieto, kad jūtat tieksmi smēķēt. Košļājamo gumiju košļā, lai atbrīvotos nikotīns, tad pārtrauc košļāšanu, lai nikotīns varētu uzsūkties caur mutes gļotādu. Košļājiet lēnām, līdz garša kļūst spēcīga, tad pārtrauciet un ievietojiet košļājamo gumiju starp smaganām un vaigu. Kad garša kļūst vājāka, pakošļājiet vairākas reizes, līdz garša pastiprinās, tad atkal pārtrauciet. Šādā veidā turpiniet košļāšanu apmēram pusstundu. Pieaugušie un gados vecāki cilvēki uzreiz drīkst košļāt tikai vienu košļājamo gumiju. Vienlaikus pilnīgi pārtrauciet smēķēšanu, lai palielinātu veiksmes iespēju. Lietojiet košļājamo gumiju vismaz 3 mēnešus, kuru laikā jums būtu jāaizmirst ar smēķēšanu saistītie rituāli. Tagad ir laiks pakāpeniski samazināt dienā izlietoto košļājamās gumijas gabaliņu skaitu, līdz jūs pilnīgi pārtraucat nikotīna košļājamās gumijas lietošanu. Regulāra košļājamās gumijas lietošana ilgāk par 12 mēnešiem parasti nav ieteicama. Dažiem bijušajiem smēķētājiem var būt nepieciešama ilgāka ārstēšana ar košļājamo gumiju, lai neatsāktu smēķēšanu.”

Smēķētājiem ar zemu atkarību tiek rekomendēts ārstēšanu sākt ar 2 mg stipru devu, augstas atkarības smēķētājiem ‒ ar 4 mg devu. Dienā nepieciešamais košļājamās gumijas gabaliņu skaits atkarīgs no tieksmes, taču parasti cilvēki lieto apmēram 8 - 12 gabaliņus dienā. Nedrīkst lietot vairāk nekā 24 gabaliņus dienā. Tātad ārstējoties 32 līdz 48 mg nikotīna ir rekomendējamais daudzums dienā, bet 96 mg ir maksimāli pieļaujamais daudzumā dienā!

Kas ir beztabakas spilventiņi?

Neatkarīgā jau rakstīja rakstīja, ka nikotīna spilventiņi ir uz augu bāzes veidoti produkti, kas nesatur tabaku, taču tiem ir pievienots nikotīns. Šo spilventiņu lieto, aizliekot to aiz lūpas. Nikotīna beztabakas spilventiņš nerada dūmus kā cigaretes vai tvaiku kā karsējamās tabakas ierīces. Tie nepakļauj lietotāju kaitīgajiem savienojumiem, kas ir tabakas dūmos. Pētnieki secinājuši, ka vidējais cigarešu patērētājs dienā smēķē apmēram tikpat daudz cigarešu, cik vidējais nikotīna beztabakas spilventiņu lietotājs patērē maisiņus. Saskaņā ar Eirobarometra pētījumu “Eiropiešu attieksme pret tabaku un elektroniskajām cigaretēm” secināts, ka vidējais smēķētājs Itālijā smēķē 13,6 cigaretes dienā, salīdzinot ar ES 28 valstu vidējo rādītāju, kas bija 14,1 cigarete dienā. Šis skaitlis ir līdzīgs tipiskajam nikotīna beztabakas maisiņu patērētājam, kurš dienā lieto apmēram 10-12 porcijas. Tādējādi lietotāju uzvedības modelis abos gadījumos ir līdzīgs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā