"Pūčugeita" turpinās ‒ uzrodas jauni liecinieki

Pūču ģimenei nodotās autostāvvietu atļaujas skandāls solās neizsīkt ‒ privātpersona vērsusies pie premjera Krišjāņa Kariņa un KNAB, piedāvājot savu liecību par redzēto, kura persona reāli lietojusi šo atļauju, kā arī pieprasot veikt pārbaudi par amatpersonai neatļauta labuma gūšanas faktu.
©Foto kolāža

Jurists un sabiedriskais aktīvists Rodijs Rododendrs šā gada 17. novembra iesniegumā K. Kariņam un KNAB norāda, ka rakstīt iesniegumu pamudinājusi publiski izskanējusī informācija par Pūču ģimenei nodoto Rīgas domes autostāvvietu atļauju, kā arī pašas personas redzētais, kā ministra Jura Pūces sieva Zaiga Pūce novieto automašīnu “R” zonā Vecrīgā un “C” zonā Ģertrūdes ielā.

“Demisionējušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce mēģinājis glābt no negoda personu, kura izmantoja “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļauju. Šī persona varētu būt Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktore Zaiga Pūce ‒ secinu, izanalizējot publiski pieejamos faktus un paša redzēto. ...Pats personīgi esmu redzējis Pūču ģimenes auto “R” zonā netālu no Teātra un Vaļņu ielu krustojuma, kā arī “C” zonā Ģertrūdes ielas posmā. Auto tur parkojusi Zaiga Pūce, izkāpjot no liktenīgā transportlīdzekļa. Protams, precīzus datumus un laikus neesmu pierakstījis,” raksta R. Rododendrs.

Iesniegumā uzsvērts, ka pierādījumi tam, kurš lietojis ministram J. Pūcem nodoto autostāvvietu atļauju, gūstami ne tikai no lieciniekiem, bet arī no videonovērošanas kamerām. Līdz ar to, kā norāda iesniedzējs, rodas jautājums, “cik principiāli pret šo lietu izturēsies tiesībsargājošās iestādes, vai Pūču ģimenes “mazajam biznesam” būs arī kādas kriminālas, administratīvas vai vismaz morāli ētiskas sekas. Katrā ziņā ir zināms, ka mēneša abonements automašīnas novietošanai Rīgas centrā maksā 250 eiro. Tā ir summa, ko iegūst persona, ja tai “Rīgas satiksmes” caurlaide legāli nepienākas. Te var domāt, ka 250 eiro tad ir tā summa, ko Pūces mājsaimniecība ik mēnesi ir guvusi kā neatļautu materiālo labumu, tad atliek vien noskaidrot, cik mēnešus ir bijusi derīga iepriekšminētā stāvvietu atļauja un atradusies pie Pūču ģimenes.”

Iesniedzējs, balsoties uz iepriekš pieminētiem un citiem apsvērumiem, premjeram un KNAB pieprasa sekojošo: “1. Pieprasu Jums, premjeram Krišjānim Kariņam, rosināt un veikt pārbaudi par SIF sekretariāta direktores Zaigas Pūces pārkāpumiem un lemt par viņas atstādināšanu no SIF sekretariāta direktores amata. Jūs personiski nodrošinātu savas bezkompromisa tiesiskuma valdības augstos standartus, nešķirojot valsts amatpersonas “pēc partijām uzvārdiem un amatiem”. 2. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam Jēkabam Straumem pieprasu atbilstoši kompetencei uzsākt kriminālprocesu un/vai administratīvā pārkāpuma procesu par J. Pūces un Z. Pūces izdarītajiem pārkāpumiem un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajām krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

3. Abiem adresātiem sniegt atbildi uz iesniegumu pēc būtības uz epasta adresi …….”

Ņemot vērā valstī valdošo tiesisko nihilismu iesniedzējs paudis šaubas par varas vēlmi tiks skaidrībā par notikušo: “Saistībā ar šajā iesniegumā pausto un pieprasīto pat neceru uz adekvātu un tiesisku premjera Krišjāņa Kariņa un KNAB rīcību, tomēr izdaru savu pienākumu pret valsti, sabiedrību un sev tuvajiem.”

Jāatgādina, ka, atbilstoši SIF likumam, “Fonds atrodas Ministru prezidenta institucionālā pārraudzībā. Ministru prezidents pārrauga Fonda darbības tiesiskumu.”

SIF ētikas kodeksā cita starpā teikts: “SIF darbiniekam jābūt paškritiskam, jāspēj atzīt un labot savas kļūdas un atvainoties par savu neētisku rīcību. SIF darbiniekiem jābūt neatkarīgam savos spriedumos, lēmumos un rīcībā, savu pienākumu izpildē jānorobežojas no personīgajām interesēm un citu personu, politisku, reliģisku vai sociālu grupu interesēm, pakļaušanās sabiedrības protestiem vai bailēm no kritikas. SIF darbiniekam pašam jārīkojas tiesiski, un SIF darbinieks nedrīkst slēpt vai atbalstīt citas personas prettiesisku rīcību. SIF darbiniekam jārīkojas taisnīgi, jāsaglabā augsta morālā stāja.” Ar SIF ētikas kodeksu var iepazīties šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā