Zaiga Pūce: Bezmaksas stāvvieta nav saistāma ar Sabiedrības integrācijas fonda darbību

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktore Zaiga Pūce Neatkarīgajai neatklāja, vai lietojusi vīra ‒ ministra Jura Pūces ‒ sarūpēto “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļauju, vienīgi norādīja, ka atļaujas lietošana nav saistīta ar SIF darbību.
Zaiga Pūce (attēlā) neatzīstas, vai lietojusi daudzu tik kāroto bezmaksas “Rīgas satiksme” autostāvvietu atļauju. Vienkāršajam mirstīgajam, kurš nav Rīgas domes valdošās koalīcijas deputāts, viņa draugs, ģimenes loceklis vai partijas biedrs, par šādu atļauju mēnesī jāmaksā 250 eiro. Pūču ģimenei atļauja tikusi par brīvu, pateicoties Rīgas domē strādājošo partijas “Latvijas attīstībai” biedru nesavtībai ©Dmitrijs Suļžics/F64

Vairākas personas Neatkarīgajai ir apgalvojušas, ka redzējušas Z. Pūci parkojam privāto auto Vecrīgā un Ģertrūdes ielas posmā. Viena no šīm personām, jurists Rodijs Rododendrs, jau ir pieprasījusi KNAB un premjeram Krišjānim Kariņam veikt pārbaudi, lai pārliecinātos, vai amatpersona, lietojot Rīgas domes deputātiem paredzēto pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” bezmaksas stāvvietu atļauju, nav guvusi neatļautu labumu.

Patiesību nevēlas atklāt

Lai noskaidrotu patiesību, Neatkarīgā vaicāja Z. Pūcei ‒ vai atbilst patiesībai publiski izskanējušais, ka esat izmantojusi vīra J. Pūces sarūpēto “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļauju? Atbilde uz šo jautājumu netika sniegta.

Savukārt uz jautājumu, ja neesat šo atļauju izmantojusi un neesat par šādu atļauju neko zinājusi, kādēļ nesniedzat publisku paziņojumu par to un nepieprasāt atsaukt plašsaziņas līdzekļos publiskoto, Z. Pūce ar SIF sabiedrisko attiecību speciālistes Zanes Jēkabsones starpniecību atbildēja: “Uzdotie jautājumi neattiecas uz Sabiedrības integrācijas fonda darbību, tāpēc nekomentēsim.”

Uz jautājumu, ja kāds no SIF darbiniekiem būtu guvis amatpersonām neatļautus labumus, vai tas atbilstu SIF ētikas kodeksam un šāds darbinieks būtu cienīgs turpināt ieņemt amatu SIF, saņēmām atbildi: “Ētikas pārkāpumu izvērtēšana ir individuāla, un pārkāpumu konstatēšanā un pārkāpumu atbildības izvērtēšanā tiek ņemti vērā visi notikušā apstākļi, rīcības saikne ar un ietekme uz Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) darbību, kā arī personas individuālā attieksme. Ja tiktu atklāti ētikas pārkāpumi SIF darbinieka rīcībā, tie tiktu izvērtēti atbilstoši SIF darbinieku ētikas kodeksā noteiktajai kārtībai.”

Ieklausieties manos vārdos, bet neraugieties uz maniem darbiem

SIF nodarbojas ar naudas dalīšanu nevalstiskā sektora projektiem, kā arī valdošajai koalīcijai labvēlīgi noskaņotiem plašsaziņas līdzekļiem. Šim gadam valsts SIF atvēlēja 10,6 miljonus eiro. SIF ētikas kodeksā cita starpā teikts: “SIF darbiniekam jābūt paškritiskam, jāspēj atzīt un labot savas kļūdas un atvainoties par savu neētisku rīcību. SIF darbiniekiem jābūt neatkarīgam savos spriedumos, lēmumos un rīcībā, savu pienākumu izpildē jānorobežojas no personīgajām interesēm un citu personu, politisku, reliģisku vai sociālu grupu interesēm, pakļaušanās sabiedrības protestiem vai bailēm no kritikas. SIF darbiniekam pašam jārīkojas tiesiski, un SIF darbinieks nedrīkst slēpt vai atbalstīt citas personas prettiesisku rīcību. SIF darbiniekam jārīkojas taisnīgi, jāsaglabā augsta morālā stāja.”

Līdz šim amatpersonu godīgumu cītīgi uzraugošā organizācija “Delna” par stāvvietu atļauju skandālu klusē. Bijušais “Delna” vadītājs Gundars Jankovs Neatkarīgajai skandālu komentēja šādi: “Ja runājam par konkrēto /ministra Jura/ Pūces gadījumu ‒ Pūce parādīja drosmi un briedumu. Viņš atkāpās. Bet, ja pārkāpums ir plašāks un šo caurlaidi nav izmantojis viņš pats, bet viņa sieva vai cita persona, tad arī šai personai būtu pienākums atzīt šo pārkāpumu un pieņemt tikpat drosmīgu lēmumu. Ja tā ir viņa sieva, šaubos, vai viņa var būt cienīga turpināt darbu par SIF vadītāju. Līdzīgi kā Juris Pūce atkāpās no ministra amata, arī Zaigai Pūcei būtu jāpasaka ‒ piedodiet, mēs izmantojām savtīgos nolūkos valsts resursus un vairs neesam cienīgi būt par valsts iestāžu vadītājiem. Tas būtu cienīgs lēmums.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā