Premjers Krišjānis Kariņš: Pūču stāvvietu atļaujas jautājumā nepieciešama skaidrība

Bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ģimenes rīcībā nonākušās bezmaksas “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļaujas jautājumā nepieciešama skaidrība, kuru varēs gūt pēc KNAB pārbaudes beigām, Neatkarīgo ar preses sekretāra Sandra Sabajeva starpniecību informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Premjers Krišjānis Kariņš (attēlā) sola gūt skaidrību, vai likumīgi Pūču rīcībā nonāca pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” autostāvvietu atļauja. Skaidrību premjeram var sniegt ne tikai KNAB veiktā pārbaude, bet arī viņa birojā strādājošais padomnieks drošības jautājumos ģenerālis Ints Ķuzis ©Vladislavs Proškins/F64

Tā kā premjera institucionālā pārraudzībā atrodas Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) un premjeram atbilstoši SIF likumam jāuzrauga fonda darbības tiesiskums, kā arī KNAB atrodas Ministru kabineta pārraudzībā, bet Ministru kabinets institucionālo pārraudzību īsteno ar premjera starpniecību, Neatkarīgā K. Kariņam uzdeva vairākus jautājumus.

‒ Vai Jūsu rīcībā ir informācija, kura persona - bijušais ministrs Juris Pūce vai SIF direktore Zaiga Pūce ‒ lietoja “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļauju, kuru J. Pūce pieprasīja no Rīgas domes deputātiem?

‒ Ja, jā, tad kura persona šo atļauju izmantoja?

‒ Ņemot vērā SIF ētikas kodeksā ietvertās uzvedības normas, kādai būtu jābūt Zaigas Pūces rīcībai pēc skandāla saistībā ar “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļaujas bez maksas nonākšanu viņas vīra rīcībā?

Jāgaida pārbaudes rezultāti

No K. Kariņa ar S. Sabajeva starpniecību saņēmām šādu atbildi: “Paldies par jūsu jautājumiem, zemāk nosūtu atbildi. Vienlaikus vēlos norādīt, ka atbilstoši Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) likumam Fonda sekretariāta darbību pārrauga Fonda padome, tā arī amatā ieceļ SIF direktori. Fonda atrašanās Ministru prezidenta institucionālā pārraudzībā nozīmē, ka Ministru prezidents pārrauga Fonda darbības tiesiskumu kopumā. Atbilde:

KNAB veic pārbaudi par konkrēto gadījumu, Ministru prezidents uzskata, ka šajā jautājumā nepieciešama skaidrība, ko iespējams gūt pēc pārbaudes beigām.”

Zibenīgā reakcija

K. Kariņš viens no pirmajiem reaģēja uz publiski izskanējušo informāciju par SIA “Rīgas satiksme” stāvvietu atļauju nonākšanu Pūču rīcībā. Jau 11. novembrī, kad J. Pūce vēl noliedza mēģinājumu tikt pie caurlaides, premjers savā «Twitter» kontā paziņoja:

Nepieciešams viest skaidrību par to, vai ministrs Pūce vai viņa tuvinieki ir ieguvuši vai lietojuši RD autostāvvietas lietošanas atļauju, apejot noteikto kārtību. Sagaidu, ka KNAB to pārbaudīs un par rezultātiem informēs sabiedrību.”

Ģenerālim ir spēks

Šāds savlaicīgs paziņojums ir likumsakarīgs, jo premjera rīcībā atrodas apjomīgs administratīvais resurss patiesības noskaidrošanai. Tā, piemēram, K. Kariņa birojā strādā padomnieks drošības jautājumos ‒ policijas ģenerālis, bijušais Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņam ievākt operatīvo informāciju par Pūču ģimenes apritē esošo autostāvvietu atļauju nieka lieta.

Jāatgādina, ka SIF padomē šobrīd darbojas kultūras ministrs Nauris Puntulis (padomes priekšsēdētājs), Ministru prezidenta pārstāvis, Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks, līdz stāvvietu atļaujas skandālam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs J. Pūce, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, labklājības ministre Ramona Petraviča, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, biedrības “Veselības un sociālais serviss “Artemīda”” valdes priekšsēdētāja Jolanta Eihentāle, biedrības “Eiropas Latviešu apvienība” prezidija vicepriekšsēdis Agnis Sauka, biedrības “KIM?” valdes locekle Elīna Drāke, biedrības “Kurzemes NVO atbalsta centrs” valdes priekšsēdētāja Inese Siliņa un biedrības “Izglītības iniciatīvu centrs” direktore Daiga Zaķe.

“Rīgas satiksmes” bezmaksas autostāvvietu atļauja būtu vērtīgs atspaids ne tikai Pūču, bet arī pārējo padomes locekļu un vienkāršo SIF darbinieku ģimenēm. “Rīgas satiksmes” autostāvvietu atļauja vienkāršajiem ļaudīm mēnesī maksā 250 eiro. Bez atļaujas viena stunda Vecrīgā R zonā ‒ 5 eiro, bet katra nākamā ‒ 8 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā