Neatkarīgā: Krauze un Gobzems prasa KNAB patiesību par autostāvvietu atļauju skandālu

Lai gūtu skaidrību par iespējamiem Jaunās konservatīvas partijas (JKP), Saeimas un Rīgas domes frakciju amatpersonu likumpārkāpumiem saistībā ar Rīgas domes izsniegto bezmaksas autostāvvietu atļauju izmantošanu, Saeimas deputāti Armands Kauze (ZZS) un Aldis Gobzems (pie frakcijām nepiederošs) vērsušies KNAB.
Saeimas deputāti Armands Krauze un Aldis Gobzems uzskata, ka KNAB būs liels izaicinājums noskaidrot patiesību, proti, ir vai nav augstas valsts amatpersonas izmantojušas neatļautus labumus no Rīgas domes – bezmaksas autostāvvietu atļaujas. Kā nekā vairāki Saeimas deputātu palīgi un deputāti ir bijušie KNAB darbinieki ©Dmitrijs Suļžics/F64

“Ņemot vērā, ka šī informācija (domāta publiski pieejamā informācija par “Rīgas satiksmes” bezmaksas autostāvvietu atļauju izmantošanu) norāda uz iespējamiem rupjiem JKP Rīgas domes un Saeimas frakciju amatpersonu likumpārkāpumiem, lūdzam uzsākt pārbaudi par intervijā minētajiem faktiem un nepieciešamības gadījumā saukt vainīgās personas pie atbildības,” iesniegumā KNAB norāda deputāti.

Vēlas skaidrību

Iesniegumā deputāti atgādina, ka 2020. gada 11. novembrī KNAB uzsāka resorisko pārbaudi par vides un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces iespējamām pretlikumīgām darbībām, izmantojot SIA “Rīgas satiksme” autostāvvietu caurlaides. Kā norāda politiķi, dažas dienas vēlāk šie fakti pilnībā apstiprinājās un J. Pūce demisionēja. 2020. gada 30. novembrī Neatkarīgās Rīta Avīzes portālā www.nra.lv publicēta intervija ar bijušo Rīgas vicemēru un bijušo JKP deputātu Rīgas domē ‒ Druvi Kleinu, kur viņš apgalvojis, ka amatpersonas, iespējams, gadiem ir izmantojušas tiem nepienākošas autostāvvietu caurlaides Rīgā un tā bijusi ierasta prakse vairākās Rīgas domes frakcijās.

Lai gūtu skaidrību, vai patiesi vairāku gadu garumā dažāda kalibra politiķi un amatpersonas ilgstoši izmantojušas likumā neatļautus labumus, deputāti vērsušies pie KNAB.

Pūces gadījums

Runājot par to, kādas iespējamās nelikumības pamudinājušas deputātus vērsties KNAB, A. Krauze teica: “Uzskatu, ka Rīgas domes deputātiem vajadzētu būt tikai vienai caurlaidei, kura atļautu novietot automašīnu pie Rīgas domes, un nevis saņemt arī atļauju novietot automašīnu visas Rīgas pilsētās teritorijā SIA “Rīgas satiksme” stāvvietās. Tam nav nekāda pamatojuma. Kā parādīja Pūces gadījums, tādējādi notiek pretlikumīga atļaujas nodošana trešajām personām un tajā ir iesaistīti arī Saeimas deputāti un augstas amatpersonas. Konkrētā gadījumā varam runāt par JKP, kura ar savu tiesiskuma koncepciju dzīvē parāda, ka tas, kā viņi rīkojas, nav nekāds tiesiskums, bet gan faktiski bezatbildība un uzspļaušana sabiedrībai. Tādēļ arī pieņēmu lēmumu vērsties KNAB, jo tikai KNAB var noskaidrot patiesību. Sabiedrībai nav pieejama pilna informācija par šo atļauju izsniegšanas sistēmu. KNAB var pieprasīt informāciju gan par stāvvietu atļaujām, gan par to uzskaiti un automašīnu numuriem, kuras ir piesaistītas šīm atļaujām. Bez tam KNAB var arī pārbaudīt Rīgas pilsētā izvietoto videokameru ierakstus, kurš kuras automašīnas kurās vietās ir novietojis. KNAB ir lielas iespējas. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj ātri noskaidrot, vai šīs atļaujas ir izmantojuši arī JKP politiķi.”

Traucējošie apstākļi

Vaicāts, kas varētu traucēt Rīgas mēram Mārtiņam Staķim un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājai no JKP Lindai Ozolai noskaidrot patiesību par to, kurš kā lietojis Rīgas domes izsniegtās stāvvietu atļaujas, A. Krauze skaidroja: “Traucē noskaidrot patiesību tas, ka tiesiskuma sludinātāji paši nodarbojas ar sīkām blēdībām. Jautājums, vai tās sīkās blēdības, kuras tika veiktas, kad viņi bija opozīcijā, tagad, kad viņi ir pie varas pozīcijā un ir valdībā, nav pāraugušas lielā krāpniecībā.”

Atbildot, vai ir kādi spēki, kuri KNAB varētu traucēt noskaidrot patiesību autostāvvietu atļauju jautājumā, A. Krauze teica: “Es ceru, ka, nē. Bet, ņemot vērā to, cik daudz JKP deputātu un, galvenais, deputātu palīgu ir bijušie KNAB darbinieki, KNAB būs ļoti liels izaicinājums skatīt šo lietu objektīvi. Korporatīvā draudzība jau bieži vien saglabājas.”

Mesli partijai

Jāatgādina, ka intervijā Neatkarīgajai bijušais JKP Rīgas domes deputāts, Rīgas domes vicemērs Druvis Kleins atklāja, ka domē jau gadiem ilgi katram deputātam izsniegtas divas bezmaksas autostāvvietu atļaujas. Parasti visas partijas saviem deputātiem pieprasījušas, lai vienu no atļaujām atdod partijas vajadzībām: “Tika teikts, ka kartes vajadzīgas Saeimas deputātu palīgiem, lai viņi pie Saeimas varētu novietot savas automašīnas. Vismaz ar tādu tekstu no mums (JKP Rīgas domes deputātiem) šīs kartes atprasīja frakcijas vadītājs Jānis Ozols.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā