Kur nopērkamas lētākās un krāšņākas Ziemassvētku egles?

Ziemassvētku egles ir vienas no retajām nepārtikas lietām, ko šobrīd drīkst tirgot. Pārlūkojot eglīšu tirgotavas, jāsecina, ka to cenas mēdz atšķirties pat divkārt. Turklāt vairākās tirgotavās jau aizvadītajā svētdienā egļu rindas bija krietni izretinātas un atsevišķās vietās varēja nopirkt tikai vai nu pavisam mazas, vai ļoti garas egles.

Vienu metru garu Latvijā augušu eglīti šogad var nopirkt gan par 6 eiro (“Jaunbērzi”), gan par 15 eiro (“Egļu serviss”). Kā atzīst Neatkarīgās aptaujātie pircēji, pieprasītākās ir 1,5 līdz 2,2 m garas egles - tādas ietilpstot standarta dzīvokļos. Eglītes podos ir vēl dārgākas. Aptuveni 1 metru gara egle podā maksā 25 eiro ( “Egļu bāze”).

Eglītes nopērkamas arī lielveikalos. “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule Neatkarīgajai stāsta, ka “Maxima” veikalos šosezon pieejams plašs eglīšu klāsts no vietējām egļu audzētavām. "Mūsu veikalos ir nopērkamas eglītes gan podos, gan grieztas un tās pieejamas dažādos izmēros, kas variē no 50cm līdz 110cm eglītēm podos (cena no 10 eiro līdz 18 eiro), un no 100 līdz 175cm grieztajām eglītēm (cena no 8 eiro līdz 12 eiro). Veikala eglīšu klāstā atrodas arī trīs šķirņu importētās eglītes podiņos, kuru izmēri ir 100cm un vairāk (cena no 6 eiro līdz 9 eiro). Eglītes, kas pieejamas podos, pēc svētkiem iespējams iestādīt dabā. Papildus plašajam lielā izmēra eglīšu klāstam, pieejamas arī dažādu formu maza izmēra dabīgās, dekoratīvās eglītes podiņos, kuras ir ļoti atbilstošas svētku noskaņas radīšanai mājās. Lielākā eglīšu izvēle būs pieejama lielo formātu veikalos, tomēr arī “Maxima X” formāta veikalos noteikti katram būs iespēja atrast saviem svētkiem piemērotāko eglīti. Uzņēmums rūpējas, lai šajā saspringtajā svētku laikā pircējiem būtu iespējams izvēlēties sev piemērotāko svētku eglīti ikvienā “Maxima” veikalā," uzsver L. Dupate-Ugule.



Piegāde un novākšana

“Egļu serviss” ar Ziemassvētku eglīšu audzēšanu un tirdzniecību nodarbojas kopš 1992. gada.

“Lai gan sabiedrībā valda strīdīgi uzskati par to, vai iegādāties Ziemassvētku egli ir dabai draudzīgi, vēlamies uzsvērt, ka tieši audzētavā audzētas egles iegāde ir videi draudzīgākais risinājums vai vismaz viens no tiem. Mūsu egles, līdzīgi kā ziedi, tiek audzētas tieši paredzētajam mērķim. Turklāt, atšķirībā no mežā cirstās egles, aiz audzētavas eglītes nepaliek tukša vieta. Katras nocirstās egles vietā nākamajā pavasarī tiek iestādīta jauna eglīte,” uzsver uzņēmumā.

Vairāki egļu pārdevēji eglītes ne tikai tirgo, bet arī piedāvā piegādāt, uzstādīt un pēc tam novākt un aizvest. Par to, protams, jāmaksā.

Šādus pakalpojumus piedāvā arī “Egļu serviss”, kas nodrošina pilnu servisu - egļu piegādi, uzstādīšanu un demontāžu. Visas nepārdotās un demontētās egles pēc svētkiem uzņēmums pārvērš šķeldā. Tā tiek izmantota eglīšu audzētavās, lai nosegtu augsni un aizsargātu jaunos kociņus no nezālēm.

“Egļu serviss” egļu piegādi piedāvā par 5 līdz 30 eiro Rīgā un apkārtnē. Ja egle vedama tālāk nekā 50 km no Rīgas, tad jāmaksā 0,80 eiro par kilometru. Egļu uzstādīšana maksā no 5 līdz 299 eiro (atkarībā no egles lieluma), savukārt egles demontāža maksā no 10 līdz 175 eiro.

Ar Ziemassvētku eglīšu audzēšanu nodarbojas arī Bērzes pagasta zemnieku saimniecība “Rudzīši” un Bikstu pagasta zemnieku saimniecība “Cīskas”. Saimniecībām ir vairāk nekā 25 gadu pieredze eglīšu audzēšanā un veidošanā. Ziemassvētku eglītes ir kuplas, simetriskas un spēj iepriecināt ar savu dabisko skaistumu vien. Tās tiek nozāģētas īsi pirms piegādes, tāpēc saglabā savu smaržu un uzbur īpašu gaisotni vietā, kur nonāk. Pircēji eglītes ir novērtējuši un katru gadu gaida savu īpašo Ziemassvētku eglīti. “Pie mums ir iespēja atbraukt, izstaigāt egļu audzētavu un izvēlēties visskaistāko egli. Šo iespēju parasti izmanto ģimenes ar bērniem ‒ jauks piedzīvojums svaigā gaisā. Ja ir vēlēšanās, ļaujam arī pašiem nozāģēt. Ziemassvētku eglītes izvēli varat atstāt arī mūsu ziņā, tad mēs to sarūpējam un piegādājam vēlamajā datumā,” stāsta uzņēmumā.

Ziemassvētku eglīšu piegāde Rīgā, Jūrmalā, Dobelē, Jelgavā, Bauskā un šo pilsētu apkārtnē maksā no 10 līdz 50 eiro, uzstādīšana - arī no 10 līdz 50 eiro, novākšana - no 15 līdz 50 eiro.

Mežā - par velti

Eglīti, protams, var nopirkt veikalā un īpašos eglīšu tirdzniecībai atvēlētos laukumos, taču bērniem visaizraujošākais piedzīvojums varētu būt piemērotākās eglītes meklēšana mežā kopā ar vecākiem.

“Ziemassvētku eglītes meklēšana valsts mežā ir pat aizraujošāka par sēņošanu. Nav jāķer pirmā, ko ieraugi - meklē un atrodi tieši to īsto un nes mājās. Mežā iešana šogad ir jo īpaši ieteicama un iecienīta aktivitāte brīvā laika pavadīšanai,” novērojis “Latvijas valsts mežu” Vidusdaugavas reģiona mežkopis Monvīds Strautiņš.

Arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, katram Latvijas iedzīvotājam ir atļauts personiskām vajadzībām a/s “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos nocirst vienu eglīti - ne garāku par 3 metriem un ar celma caurmēru ne resnāku par 12 centimetru. Turklāt eglīti drīkst cirst tikai grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Nedrīkst cirst citu īpašnieku mežos bez atļaujas, publiskā dabas parkā, jaunaudzēs, īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas atzīmēta ar ozollapu.