Rebenoka slepkavības lietā asiņaini jaunumi

Iespaids, ka policija vēlas izskatīt tikai primitīvāko versiju Pāvela Rebenoka slepkavības lietā, guvis jaunu apstiprinājumu. Nogalinātā advokāta draugi jau pēc policijas apķēdējuma noņemšanas notikuma vietā izstaigājuši slepkavu atkāpšanās ceļu un atraduši nepamanītu lietisko pierādījumu – asiņainu salveti. Policijai to nācies reģistrēt.
©Foto kolāža

Izmeklēšanas interesēs plašāki komentāri netiek sniegti. Tā ir Valsts policijas preses dienesta standarta atbilde lietās, kur publicitāte nav vēlama. Taču šajā konkrētajā lietā ir tik daudz interesentu, ka fakti, metaforiski izsakoties, mētājas katrā krūmā. Arī burtiski! Tikai publiski neizskaidrotu apsvērumu dēļ tos neviens lāgā negrib ņemt pretī. Jāatgādina, ka Pāvelu Rebenoku nogalināja naktī uz 20. septembri. Brutāli nosita ar dēli. Spriežot pēc rīcības algoritma, slepkavas bija no Krievijas iesūtīti profesionāļi. Nozieguma pastrādāšanas brīdī Langstiņos pat tika atslēgta videonovērošanas sistēma. Pēc paveiktā viņi atkāpušies Lietuvas virzienā. Kā slepkavības ierocis izmantotais turpat pagalmā atrastais dēlis ir nepārprotama zīme dzīvi palikušajiem. Ja turpināsiet to, ko darāt, ar jums notiks tas pats.

Lieta grozās ap “Olainfarm”

Publiski izskanējušas četras versijas par iespējamajiem slepkavības iemesliem. Pirmā - tā kā Rebenoks darbojās vienā no pusēm cīņā par kompānijas “Olainfarm” mantojumu, ir notikusi savstarpēja rēķinu kārtošana atraitņu, mīļāko un piezīdušos padomnieku starpā. Otra versija vēsta, ka patiesībā uzņēmumā jau sākotnēji ieguldīti Krievijas narkomafijas līdzekļi, un tagad bandīti atsūtījuši dēli kā zīmi, lai mantojuma dalītāji daudz nesaceras. Jo tā nauda nepieder mantiniekiem. Tas, ka “Olainfarm” ir senas nelegālo narkotiku ražošanas tradīcijas, ir pierādīts tiesā. Un uzņēmuma dibinātāja Valērija Maligina nāvi apvij daudzas dīvainības. Arī tāda, ka Valsts arhīva ēkā šobrīd ir pazudusi uzņēmuma privatizācijas lieta. Ne tikai pazudusi, bet iespējams, neatgriezeniski gājusi bojā kopā ar vēsturiskajiem Valsts drošības komitejas dokumentiem, remontdarbu gaitā applūstot ēkai. Kur privatizācijas lieta šobrīd atrodas, Valsts arhīva darbiniekiem nav zināms.

Policijas likme uz apročpogām

Trešā versija ir saistīta ar globālo gāzes biznesu un amerikāņu centieniem Austrumeiropas tirgū izspiest krievus. Latvijā lokāli tas nozīmētu OIK2 ieviešanu. Gāzes pirkšanu piespiedu kārtā par paaugstinātu cenu. Rebenoks kopā ar bijušo ekonomikas ministru Ralfu Nemiro cīnījās pret šo shēmu. Citastarp, arī uzņēmuma “Latvenergo” šefs šī paša iemesla dēļ bijis spiests atkāpties. Un tagad pēc traucēkļu novēršanas projekts rullē uz priekšu daudz sekmīgāk: Koalīcijas prioritāte ‒ superprojekts “Skulte LNG Terminal”.

Neatkarīgā visas šīs versijas ir detalizēti aprakstījusi publikācijā Versija Nr. 4: Rebenoku nogalināja narkotikas .

Paradoksālā kārtā policija par ticamāko ir izvēlējusies no četrām versijām to vismazāk ticamo: ka noziedznieki ievērojuši, cik Rebenokam glītas apročpogas un pulksteņi, tāpēc nolēmuši tos nolaupīt. Taču laupīšanas gaitā aizrāvušies un upuri nosituši. Rebenoka dzīvesbiedru nav nosituši, jo acīmredzot tas nav licies tik aizraujoši. Publiski šī versija pasludināta kā ticamāka nekā versija par slepkavības saistību ar advokāta profesionālo darbību.

Kā varēja nepamanīt asinis?

Kopš tās pirmās preses konferences uzreiz pēc slepkavības jauna vairs nav rīkota, bet publiski sludināmu jaunumu “izmeklēšanas interesēs” policijai pašlaik neesot. Lai gan jaunumi ir, un par vienu no tādiem Neatkarīgajai pastāstīja Ralfs Nemiro. Jau pēc tam, kad notikuma vietā un Langstiņu apkārtnē parosījās policijas darbinieki, lietiskos pierādījumus vācot, pa noziedznieku atkāpšanās pēdām izgājuši Rebenoka draugi. Ja nu kaut ko nav pamanījuši?! Piemēram, bijušais Valsts kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs pēc maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības izstaigāja notikuma vietu un netālu no sadedzinātās mašīnas krūmos atradis vīrieša kreklu. To policija neizskaidrojamas tuvredzības dēļ nebija pamanījusi. Un, kā izrādās, nebija pamanījusi ko būtisku arī Rebenoka slepkavības areālā, proti, asiņainu salveti noziedznieku atkāpšanās ceļā.

KPV LV no informācijas atteicās

Asinis tas ir ļoti svarīgi, jo pēc DNS var noteikt to īpašnieku. Var taču būt, ka slepkava, sitot ar dēli līdz nāvei savu upuri, arī pats savainojies, bet tālāk, muļķis būdams, iemetis salveti krūmos. Salvete ir nodota policijai, un reģistrēta kā lietišķais pierādījums. Būtiski, ka šo asiņaino salveti atraduši nevis izmeklēšanas darbībās skoloti policijas profesionāļi, bet kaut kādi dažādu citu profesiju ļautiņi - mirušā draugi.

Pie dīvainībām izmeklēšanā var pieskaitīt arī faktu, ka Neatkarīgās avoti, kas diezgan detalizēti mācēja stāstīt par slepkavības pasūtījumu, konkrētām tajā iesaistītām personām un saitēm uz Krievijas noziedzīgo pasauli, no policijas puses tā arī netika uzrunāti. Lai gan, piekrītot runāt ar Neatkarīgo, bija šādām sekām gatavi. Taču arī detektīvkompānijas, kas pieteicās nolikt uz paplātes ja ne Rebenoka slepkavu galvas, tad vismaz vārdus, palika garu degunu. Ar viena tāda kantora pārstāvi Neatkarīgā aprunājās, un viņš pauda aizdomas, ka šai lietā, visticamāk, neviens nevēlas uzzināt patiesību. Citādi izpildītāji jau sen būtu sašņorēti. Konkrēti viņa kompānija piedāvāja nodot nozieguma izpildītājus partijai KP VLV, ar kuru Rebenoks bija saistīts.

Piedāvāts arī Nemiro

Jāatgādina, ka drīz pēc slepkavības Rebenoka draugs Mārtiņš Krieķis mirušā draugu vārdā izsludināja 40 000 eiro prēmiju par izpildītāju nodošanu un 40 000 eiro par pasūtītājiem. Ralfs Nemiro stāsta, ka pieteikušies vairāki starptautiski strādājoši detektīvkantori. Arī viņam personīgi. Taču tie nespēja pārliecināt, ka viņu rīcībā ir kāda konkrēta informācija. “Viņi vienkārši gribēja, lai viņus noalgo darbam, ar ko tie ikdienā pelna naudu,” spriež Ralfs Nemiro. Piedāvājums ticis noraidīts, jo nebija nekādas ticības palīdzības sniedzējiem. Un galu galā tāpēc ir policija, lai izmeklētu šādas lietas. Bet, no otras puses - policijas līdzšinējās darbības un koncentrēšanās uz nelaiķa apročpogu un pulksteņu meklēšanu nerada iespaidu par profesionālu un pārliecinošu darbu izmeklēšanas interesēs. “Uzskatīt, ka krievi atbrauca uz šejieni pulksteņus nozagt? Tas ir vienkārši smieklīgi,” atzīst Nemiro.

Kārtības labad Neatkarīgā ar jautājumiem par sekmēm advokāta Pāvela Rebenoka slepkavības lietā vērsās arī pie Valsts policijas. Varbūt ir kādi oficiāli vēstāmi jaunumi? Nu, piemēram, cik liecinieku aptaujāts izmeklēšanas gaitā un ‒ vai tas dēlis no policijas publiskotās fotogrāfijas atradies. Bet nekā. “Izmeklēšanas interesēs” jaunumu nav.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā