Rīgas dome solījumu pilda kūtri, bet algas sev palielina naski

Burtiski divas dienas iepriekš, pirms darbu uzsāka jaunā Rīgas dome, 11. novembra krastmalas bruģētajos posmos tika ievērojami paaugstināta maksa par automašīnas novietošanu. Tobrīd vēl Rīgas mēra kandidāts, tagad Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis vēstīja, ka topošā Rīgas domes koalīcija ir vienisprātis – ir jāaptur noteikumu izmaiņas, kas ievērojami palielina maksu par “Rīgas satiksmes” apsaimniekotajām stāvvietām 11. novembra krastmalā. Taču ar šī solījuma pildīšanu jaunajai Rīgas domei tik raiti nesokas – šajā vietā par automašīnas novietošanu joprojām ir jāmaksā paaugstināta maksa. Ja tā tiks kādreiz samazināta, tad, iespējams, tikai uz pandēmijas laiku.
©Neatkarīgā

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti aizvadītajā nedēļā atbalstīja zonējuma izmaiņas 11. novembra krastmalas bruģētajos posmos, uz laiku atgriežot šajā teritorijā B zonu. Tostarp Rīgas domes Satiksmes departamentam līdz 1. jūnijam uzdots izstrādāt grozījumus par zonējuma maiņu 11. novembra krastmalā bruģētajos ielas posmos no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei, atgriežot R zonu pēc Covid-19 pandēmijas beigām. Jautājums vēl tiks skatīts Rīgas domes sēdē.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pērn no 1. oktobra stājās spēkā izmaiņas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos.

Izmaiņas paredzēja zonas maiņu no B uz R zonu 11. novembra krastmalas bruģētajos ielas posmos no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei. R zonā autovadītājiem pirmā stunda stāvvietā maksā piecus eiro, bet katra nākamā stunda maksā astoņus eiro. Savukārt B zonā pirmā stunda izmaksā divus eiro, katra nākamā stunda 2,5 eiro.

Pagājušajā nedēļā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja savukārt lēma par atalgojuma izmaiņām Rīgas domniekiem. “Saskaņas” frakcija bija iesniegusi priekšlikumu iesaldēt algas, bet tas netika akceptēts.

Finanšu un administrācijas lietu komitejas lēmums paredz algu palielināšanu domes priekšsēdētājam, priekšsēdētāja vietniekiem, komiteju vadītājiem un deputātiem.

Lēmumprojekts paredz arī noteikt atalgojumu domes komiteju vadītāju vietniekiem, kas līdz šim nebija algoti amati, ziņo LETA. Līdz ar šīm izmaiņām domes priekšsēdētājs 2021. gadā varētu saņemt 3732 eiro mēnesī, kas ir par 178 eiro vairāk nekā pērn. Rīgas vicemēriem algas palielinātos par 156 eiro un būtu 3281 eiro mēnesī, domes komiteju priekšsēdētājiem algas palielinātos par 124 eiro un būtu 2614 eiro mēnesī, bet deputātu atalgojums pieaugtu par 58 eiro un būtu 1230 eiro mēnesī. Komiteju vadītāju vietnieku atalgojums paredzēts 1230 eiro mēnesī.

Pašvaldības deputātu un amatpersonu atalgojumu nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums.

Atšķirībā no citām amatpersonām, kurām likumā ir ierakstīta precīza atalgojuma aprēķināšanas formula, pašvaldības deputātu un amatpersonu atalgojumu var noteikt katra pašvaldība pēc saviem ieskatiem, tiesa, nepārsniedzot noteiktus griestus. Pērn domes priekšsēdētājs varēja saņemt mēnesī līdz 3554 eiro, šogad - līdz 3772 eiro mēnesī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā