Izdodas atgūt OFAC sankcijās iesprūdušās darba algas

Četriem bijušajiem Ventspils attīstības aģentūras (VAA) darbiniekiem izdevies veiksmīgi atgūt ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) piemēroto sankciju dēļ “Swedbank” iesaldētās daba algas, atvaļinājumu kompensācijas, kā arī likumiskos procentus par vairāk nekā gadu iekavētajām izmaksām.
“SWEDBANK” SPIESTA NOŅEMT ĶETNU NO ALGAS KONTA. Tikai pēc gada un mēneša “Swedbank” izmaksājusi četriem Ventspils attīstības aģentūras bijušajiem darbiniekiem darba algas, kas bija iesaldētas, izmantojot OFAC sankcijas. Nav nekādu šaubu, ka darba algas bija jāizmaksā bez kavēšanās ©Rūta Kalmuka/F64

Kā jau Neatkarīgā rakstīja, pērn 27. novembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierināja četru darbinieku prasību pret VAA par neizmaksāto atalgojumu. Tomēr tiesa nepamierināja galveno prasību, kas tika virzīta pret “Swedbank” - likt tai izpildīt jau pērn VAA iesniegto maksājuma uzdevumu un izmaksāt darbiniekiem atalgojumu no VAA konta. Problēma jau nebija tajā, ka VAA negribētu izmaksāt algas saviem darbiniekiem; problēma bija tajā, ka “Swedbank” bija uzlikusi ķetnu VAA kontam, no kura izmaksā darbiniekiem atalgojumu.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumā bija noteikts, ka pēc tā spēkā stāšanās tiek dotas desmit dienas tiesas nolemtā labprātīgai izpildei.

VAA, balstoties uz tiesas spriedumu, “Swedbank” prasīja izpildīt jau pirms gada iesniegto maksājuma uzdevumu un izmaksāt neizmaksātās algas un atlīdzības. Savukārt VAA darbinieki, neticot, ka “Swedbank” spriedumu labprātīgi pildīs, spriedumu gan pārsūdzēja, gan vērsās arī pie tiesu izpildītāja.

Pagāja gandrīz mēnesis, līdz pagājušā nedēļā “Swedbank” bijušajiem VAA darbiniekiem beidzot pārskaitīja ne tikai aizturētās atlīdzības, bet arī likumiskos procentus par kavējumu kopš VAA kontu bloķēšanas aizpagājušā gada decembrī - t.i., par gadu un vienu mēnesi.

Jāatgādina, ka, izmantojot OFAC sankcijas pret VAA, 2019. gada 9. decembra vakarā “Swedbank” bloķēja VAA kontu, nesniedzot nekādus paskaidrojumus. VAA internetbankā kontu rotāja vien pēkšņais uzraksts "Maksājums no šī konta nav atļauts".

Banka ignorēja arī OFAC licenci Nr.1, kura sankciju apliktajiem paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus.

Nelīdzēja arī 12.decembrī FKTK priekšsēdētājas Santas Purgailes preses konferencē paziņotais, ka "OFAC vienlaikus ar noteiktajām sankcijām ir izdevis licenci Nr.1, kas paredz, ka ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai izbeigtu sadarbību ar sankcionētajām personām 30 dienu laikā, tas ir līdz 2020. gada 8.janvārim.

Šo 30 dienu laikā sankcionēto juridisko personu kontos ir atļauts veikt gan ienākušos, gan izejošos klientu pamatdarbībai raksturīgos maksājumus, tostarp algu, pabalstu, valsts nodevu apmaksu,

kā arī ienākušos un izejošos maksājumus saistībā ar banku vai citu fizisku vai juridisku personu komercdarbību ietvaros noslēgtajiem līgumiem."

Tā vietā tās pašas dienas vakarā 10 minūtes pirms darba laika beigām VAA internetbankā vietnē "Sarakste un paziņojumi" uzpeldējis bankas paziņojums, ka “Swedbank” “ir apturējusi pakalpojumu sniegšanu un bankas operāciju izpildi uz laiku, kas būs nepieciešams informācijas dokumentu iegūšanai un izvērtēšanai.”

Savukārt 16. decembrī banka iesniedza VAA oficiālu paziņojumu "Par darījumu attiecību izbeigšanu", lai gan bloķētajā kontā palika ievērojami naudas līdzekļi. Turpmākie VAA lūgumi bankai ļaut nokārtot saistības ar darbiniekiem palika bez ievērības.

Izvērtējot sarežģīto situāciju, bijušie VAA darbinieki pērnā gada pavasarī nolēma vērsties pēc taisnības Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Pagājušajā nedēļā viņi savu nopelnīto arī atguva.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā