Eksprezidents Guntis Ulmanis nule kā ticis pie jauna, valsts apmaksāta auto

Latvijas valsts prezidents Egils Levits atbilstoši savam statusam, tāpat kā viņa priekšgājēji, pārvietojas ar prestižu automašīnu. Taču saskaņā ar likumdošanu automašīnas ikdienas lietošanā pienākas arī bijušajiem valsts prezidentiem. Viņu vajadzībām iepriekšējos gados valsts ir nopirkusi vai nomā vairākas automašīnas, to vidū “Škoda Superb”, “Toyota Land Cruiser”, “Audi A8L Quattro”. Nupat Valsts prezidenta kanceleja eksprezidenta Gunta Ulmaņa vajadzībām noslēgusi jaunu nomas līgumu ar SIA “Pilna servisa līzings” par 2020. gada izlaiduma 150. sērijas “Toyota Land Cruiser” izmantošanu uz nākamajiem četriem gadiem.
JAUNS AUTO. Eksprezidentu Gunti Ulmani turpmāk vizinās 150. sērijas “Toyota Land Cruiser” ©lmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Prezidentam piederas luksusa klases auto

Pašreizējā valsts prezidenta Egila Levita rīcībā ir 2016. gadā reģistrētais “Lexus LS 600HL”. Šo automašīnu E. Levits saņēma mantojumā no sava priekšgājēja - Raimonda Vējoņa. Patiesībā neviens no neatkarību atguvušās Latvijas prezidentiem, izņemot Gunti Ulmani, stājoties amatā uzreiz nesaņem jaunu dienesta auto. Kādu laiciņu viņiem nākas pārvietoties ar iepriekšējā prezidenta laikā iegādātu vai arī, kā pēdējos gados, nomātu auto.

Atjaunotās Latvijas pirmā prezidenta Gunta Ulmaņa vajadzībām 1993. gadā tika nopirkts 1992. gada “Mercedes-Benz 500 SEL” (V140). Tiem laikiem tā skaitījās šika mašīna. Taču, kad par prezidenti 1999. gadā tika ievēlēta Vaira Vīķe-Freiberga, mašīna jau bija nokalpojusi teju sešus gadus. Automašīnai ik pa laikam atklājās pa kādai tehniskai ķibelei. Tā laika presē atrodamas ziņas, ka 2000. gadā divu mēnešu laikā prezidentes auto sabojājies piecas reizes. Pie jaunas dienesta automašīnas valsts prezidente tika tikai 2001. gadā, kad valsts prezidenta vajadzībām par 48 352 eiro no SIA “Domenikss” tika nopirkts sudrabots 2000. gada “Mercedes-Benz S500” (W220). Ar šo automašīnu pirmo laiku prezidenta amatā pārvietojās arī Valdis Zatlers. Jauna automašīna valsts prezidenta vajadzībām tika iegādāta 2009. gadā. Tas bija 2008. gada izlaiduma “Mercedes-Benz” S500 (W221), ar ko pārvietojās gan V. Zatlers, gan Andris Bērziņš, gan arī Raimonds Vējonis. Eksprezidenta Raimonda Vējoņa prezidentūras laikā 2016. gadā tika noslēgts nomas līgums par “Lexus LS600HL” izmantošanu prezidenta vajadzībām. Līgums bija noslēgts par pilna servisa ilgtermiņa nomu uz četriem gadiem par 98 848 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (119 606 eiro ar PVN).

MAŠĪNA TRĪS PREZIDENTIEM. Ar “Mercedes-Benz” S500 (W221) pārvietojās gan Valdis Zatlers, gan Andris Bērziņš, gan arī Raimonds Vējonis / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Par automašīnas nomu jāmaksā 1200 eiro mēnesī

Likums “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu” nosaka, ka, atstājot amatu, persona, kura ieņēma valsts prezidenta amatu, saņem no valsts ikmēneša pensiju 85 procentu apmērā no valsts prezidenta mēneša atalgojuma un lietošanā vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu un ar Ministru kabineta izdotajiem normatīvajiem aktiem ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai (darbiniekam).

Šobrīd eksprezidentu vajadzībām automašīnas netiek vis pirktas, bet gan nomātas ilgtermiņa nomā.

VALSTS GALVENĀ AUTOMAŠĪNA. 2016. gadā toreizējais valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vajadzībām tika izraudzīts “ Lexus LS600HL” . Ar šo automašīnu pārvietojas arī pašreizējais valsts prezidents Egils Levits / Emīls Desjatņikovs/F64

Iepriekšējā G. Ulmanim paredzētā automašīna, kas arī bija 150. sērijas “Toyota Land Cruiser”, atbilstoši noslēgtajam līgumam tika nodota atpakaļ automobiļa iznomātājam, Neatkarīgajai skaidroja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane. G. Ulmanis ar šo automašīnu pārvietojās piecus gadus. Valsts prezidenta kanceleja pērn rudeni izsludināja konkursu automašīnas ilgtermiņa nomai, norādot, ka līgumcena nedrīkst pārsniegt 48 000 eiro (bez PVN). Tehniskajās specifikācijās bija noteikts, ka automašīnai jābūt apvidus automašīnai, tai jābūt ražotai 2020. gadā, bez iepriekšējas reģistrācijas un ekspluatācijas, krāsa - tumšā metāliska. Iekšdedzes dzinēja tilpumam jābūt ne mazāk kā 2,5 l, ne vairāk kā 3 l, dzinēja veidam - dīzeļdzinējs, tam jābūt pastāvīgai 4 x 4 pilnpiedziņai, bet garumam - no 4,8 līdz 4,9 metriem. Paredzamais līguma darbības - 48 mēneši. Konkursā pieteicās divi uzņēmumi - SIA “Greenmotion” (piedāvājot šīs prasības nodrošināt par 47 760 eiro bez PVN) un SIA “Pilna servisa līzings” (šī uzņēmuma piedāvājums bija 47 568 eiro bez PVN). Iepirkuma komisija izvēlējas SIA “Pilna servisa līzings” piedāvājumu. Ja iepirkuma līgumcena ir 47 568 eiro, tad ar PVN šī summa ir 57 557eiro. Tātad aptuveni 1200 eiro mēnesī.

“Škodas” un “Audi”

PREZIDENTA AUTO. Valsts prezidents Valdis Zatlers un viņa kundze Lilita tikko izkāpuši no prezidenta auto, lai dotos nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa par godu Viņa majestātes Spānijas karaļa Huana Karlosa I un Viņas majestātes Spānijas karalienes Sofijas vizītei Latvijā 2009. gada maijā / Elmars Rudzitis/F64

Ja G. Ulmanis pārvietojas ar 150. sērijas “Toyota Land Cruiser”, tad kādas dienesta automašīnas ir pārējiem eksprezidentiem? Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Vita Briže Neatkarīgajai skaidro: lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku likuma 6.1. panta otrās daļas 1) punktā noteikto uzdevumu izpildi, Militārā policija personu, kas ieņem vai ieņēma Valsts prezidenta amatu, aizsardzības pasākumu īstenošanā izmanto šādu autotransportu: “Škoda Superb”(divas 2018. un 2020. gada automašīnas), “Audi A8L Quattro” (pirmreizējās reģistrācija 2012. gadā), “Lexus LS 600 HL” (pirmreizējās reģistrācija 2016. gadā) un “ Toyota Land Cruiser” (pirmreizējās reģistrācija 2016. gadā). Minēto uzdevumu izpildei Militārā policija autotransportu piesaista, izmantojot pilna servisa nomu. Divām no minētajām transporta vienībām plānotais nomaiņas termiņš ir šī gada vasara.” V. Briže gan neprecizēja, ar kādu automašīnu pārvietojas katrs no eksprezidentiem. Taču, ja atceras, kā savulaik presē plaši izskanēja V. Zatlera vajadzībām par 93 tūkstošiem eiro pirktā limuzīnu klases “Audi” epopeja, tad vismaz viena auto piederību var uzminēt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā