Covid-19 ceļš Krievijā līdz Dieva vietai

Romas katoļu pāvesta Franciska piemēram ar svētību viendzimuma pāriem sekoja Krievijas pareizticīgo patriarhs Kirils ar koronvīrusa pielīdzināšanu Dievam. Lai cik dažādi pēc satura ir abu lielāko kristiešu konfesiju vadītāju izteikumi, tie izraisa vienas un tās pašas aizdomas par baznīcēniem svarīgu viņu ticības apliecinājumu sagrozīšanu atbilstoši laicīgās varas vajadzībām.
DAUDZ ZINA par Dievu un par vīrusiem: Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils šo amatu pilda kopš 2009. gada 1. februāra ©Arhīvs

Latvija atrodas starp tām valstīm, kuru politika vērsta uz heteroseksuālo attiecību nomaiņu ar homoseksuālām attiecībās pēc iespējas plaši un ātri. Covid-19 tiek šim mērķim izmantots kā iegansts, lai, pirmkārt, izjauktu daudzas līdzšinējās cilvēku sadzīves normas un ieradumus un, otrkārt, trenētu varas aparātu homoseksuālo attiecību uzspiešanai cilvēkiem. Krievija pretēji Latvijai, t.i., pretēji Eiropas un ASV blokam pozicionējas kā heteroseksuālo attiecību balsts un patvērums visiem, kuriem nav pieņemama homoseksuālitāte kā pamats visām pārējām attiecībām starp cilvēkiem.

Kopīgais un atšķirīgais kaimiņvalstīs

Tomēr Latvija un Krievija neko daudz neatšķiras pēc Covid-19 izmantošanas tehniskajiem paņēmieniem. Abās pusēs robežai starp šīm valstīm cilvēkiem jāizliekas, ka auduma gabali ap cilvēku sejām sargājot viņus no vīrusa neatkarīgi no tā, ka netiek nomainīti ne vēlāk kā pēc dažu stundu valkāšanas ar īpašām roku un sejas tīrīšanas procedūrām, ko - ne vairākas jaunas sejas maskas katru dienu, ne to nomaiņas procedūras - nevar ne finansiāli, ne tehniski atļauties 99% no tiem, kuri spiesti pie savām sejām turēt vīrusu un baktēriju perēkļus. Abās pusēs ir spēkā aizliegumi vai vismaz ierobežojumi cilvēkiem pārvietoties un tikties; abās robežas pusēs ir izjaukta saimnieciskā darbība lielai daļai cilvēku, bet toties garantēti superienākumi citiem, kuri tikuši pie masku u.tml. piederumu piegādes un pārējiem pakalpojumiem saistībā ar Covid-19; abās robežas pusēs dota pilna vaļa noziedzniekiem, jo policistiem taču daudz vieglāk un ienesīgāk ir ķerstīt un sodīt Covid-19 dēļ uzlikto aizliegumu pārkāpējus.

Pareizāk ir neuzstāties par zinātājiem, kurā pusē Latvijas un Krievijas robežai cilvēkiem labāka dzīve, jo tad jāieslīgst bezgalīgos paskaidrojumos, kā izvēlēti kritēriji un veikti salīdzinājumi par to, tieši kuriem, cik daudziem un kādā nozīmē klājas labāk vai sliktāk. Jāpaliek pie tā, ka kaut kā taču šīs valstis pastāv par spīti šo valstu iedzīvotāju neapmierinātības izpausmēm. Acīm redzami atšķiras paņēmieni, kā valstis šo neapmierinātību slāpē.

Latvija, lūk, uztur varas maiņas karuseli, kas dod cilvēkiem iespēju pilnīgi brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā nomainīt esošās amatpersonas ar iepriekšējām vai iepriekšiepriekšējām amatpersonām, papildinot iespējamo kandidātu loku arī esošo un bijušo amatpersonu radiem, draugiem un - tagad jau galvenais - ar viņu bērniem, t.i., ar kloniem un hibrīdiem. Latvijā pieņemts daudz ko mainīt, lai nekas nemainītos. Stabils šeit ir vienīgi Raimonds Pauls.

Krievijā, turpretī, jau 20 gadus valda viens un tas pats cilvēks kopā ar viņa ieceltiem palīgiem, kuru nomaiņu amatos legalizē vēlēšanas ar iepriekš zināmiem rezultātiem. Latvijā padomju laikā dzīvojušajiem cilvēkiem šāda kārtība zināma kopā ar tās vājo vietu. Proti, ka sistēma balstījās uz terora Padomju Savienības pirmo diktatoru Ļeņina un Staļina laikā un pēc tam uz terora radīto baiļu inerces līdz tās izsīkšanai pajājušā gadsimta 80. gados. Līdz ar šīs inerces izbeigšanos Padomju Savienība sadalījās daudzās valstīs, kas leģitimizē savi sevi ļoti atšķirīgos veidos. Krievijā pēdējos 20 gados pie varas ir Vladimirs Putins. Viņš prata aktualizēt cilvēkiem padomju laikā iedresētos vēlēšanu stereotipus, motivējot iedzīvotājus nevis ar teroru, bet Krievijas naftas apmaiņu pret ASV dolāriem. Krievijas iedzīvotājiem tie dod iespējas (ne garantijas pilnīgi visiem) dzīvot atbilstoši pasaulē reklamētiem patēriņa standartiem un justies piederīgiem valstij, kas politiski un militāri viena no spēcīgākajām pasaulē.

Aicinājums “uzvesties atbilstoši prasībām”

Pagājušajā gadā V. Putins atrada pasaulē pazīstamajam Covid-19 tieši viņam vajadzīgo pielietojumu. Proti, ja valstis un valstu apvienības katra savu iemeslu un mērķu, bet kopīga Covid-19 iegansta dēļ ievieš dažnedažādus cilvēku pārvietošanās, pulcēšanās un izteikšanās ierobežojumus, tad citām valstīm nevarēja rasties iebildumi, ka V. Putins pēc skata tādus pašus ierobežojumus izmanto tāpēc, lai noorganizētu referendumu par valsts konstitūcijas grozīšanu, ierakstot tajā prezidenta pilnvaras viņam līdz mūža galam.

Referendums skaitās noticis un V. Putins sev mūža pilnvaras ieguvis, bet komplektā ar cilvēku neapmierinātības pieaugumu un atgādinājumu, ka konstitūcijā ierakstīti vārdi nav nekas, ja pietiekami liela, nikna un organizēta ļaužu masa prasa jaunu kārtību (reāli sagrauj veco kārtību). Par to var strīdēties bezgalīgi, vai kovidafēra Krievijas konstitūcija grozīšanai nākusi V. Putinam par sliktu, vai par labu. No vienas puses, tā palielinājusi iedzīvotājos caurmēra neapmierinātību ar viņu un ar valsti, bet, no otras puses, mūža pilnvaras viņam varbūt nostiprinās valsts varas aparātā strādājošo cilvēku paļāvību, ka nekādu izmaiņu valstī nebūs, t.i., ka viņi netiks padarīti par grēkāžiem. Tādā gadījumā viņi enerģiskāk apkaros iedzīvotāju neapmierinātību, kas būtu pieaugusi arī bez referenduma. Tikai atkarībā no, cik ilgi V. Putina režīms vēl noturēsies un kādā veidā izbeigsies, visi kļūs gudri un spējīgi atgādināt, cik sen viņi jau sen ne vien pareizi sapratuši, bet arī teikuši un pat uzrakstījuši, kā viss tālāk notiks.

Pārskats par politisko dzīvi Krievijā 2020. gadā virza uz skaidrojumu, kāpēc patriarham Kirilam šā gada 6. janvārī vajadzēja pielīdzināt vīrusu Dievam. Precīzāk sakot, viņš tikai deva ieganstu šādai salīdzināšanai, par kuras tālāko noformējumu parūpējās kopš padomju laikiem atmiņā palikusī ziņu aģentūra TASS ar Kirila sprediķa atstāstījumu zem virsraksta “Patriarhs Kirils pielīdzināja neticību pandēmijai neticībai Dievam”. Tā kā cilvēkiem daudz vieglāk domāt un runāt, nemudžinoties ar dubultnoliegumiem, tad ticība pandēmijai kļūst par ticību Dievam un vēl nākamajā saīsinājumā pandēmija kļūst par Dievu. Kirila burtiski sacītais tulkojumā uz latviešu valodu varētu izskatīties šādi: “Bīstami, ļoti bīstami, ka cilvēki netic Dievam, tas ir nāvējoši bīstami. Šodien tikpat bīstami ir tad, ja cilvēki netic infekcijas izplatībai un nesargā sevi no šīs infekcijas.”

6. janvāris bija diena pirms kristiešiem nozīmīgo Ziemassvētku svinēšanas atbilstoši pareizticīgo kalendāram. Tas palielināja sabiedrības interesi tieši par šo sprediķi, kurā Kirils iekļāva norādījumus Ziemassvētku ceremoniju izpildei epidēmijas apstākļos. Savukārt epidēmija deva ieganstu teikt bargus vārdus par to, ka “dumji ļaudis” (люди глупые) “nekam netic - ne slimībai, ne briesmām, ne medicīnas priekšrakstiem”. “Un tāpēc es aicinu jūs visus, mani dārgie, uzvesties atbilstoši tām prasībām, kādas šodien katram no mums un visai cilvēcei izvirza mūsdienu medicīna”. Ja kāds tiešām iepriekš vēl nezināja vai neticēja, ka medicīna ir viena no valsts varas maskām, tad tieši 6. janvārī šī maska nokrita.

Momentānas sakarības tūkstošiem kilometru tālumā

Tik tiešām sakrita priekšvakars Ziemassvētkiem pēc pareizticīgo baznīcas kalendāra ar vienu no ASV valsts prezidentu nomaiņas rituāliem ASV Kongresā (parlamentā) pēc turienes politiskā kalendāra. Šogad šī rituāla izpilde pavērsās kā vēl nekad ASV vairākus simtus gadu ilgajā vēsturē, jo vispārējās vēlēšanās izbalsotā prezidenta Donalda Trampa piekritēji ieradās parlamenta ēkā ar apgalvojumiem par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un prasību tos anulēt. Prasība tika noraidīta ar spēku - ar prasītāju izgrūšanu no parlamenta ēkas, kas nodrošināja ne tikai parlamenta balsojumu par nākamo ASV prezidenti Džo Baidenu, bet arī skaidrību, ka D. Trampa kārtis ir liktas galdā un sistas. Un tiešai tajā paša brīdī tūkstošiem kilometru attālumā gan no Latvijas, gan no Krievijas, gan no ASV atsākās Covid-19 epidēmija Ķīnā.

“Protams, ka Baidena pilnvarošana par prezidentu ASV un straujais saslimstības lēciens tieši tajā pašā dienā Ķīnā ir tikai sakritība. Tātad pat ķīnieši maskas slikti nēsāja un par maz dezinficējās, nenožmiedza (не добили) vis vīrusu,”savā “Telegram” kanāla kontā 8. janvārī ierakstīja Ķīnas pētnieks no Krievijas Nikolajs Vavilovs (Николай Вавилов - Telegram, ieraksti visiem pieejami bez maksas un pieteikšanās). 14. janvārī viņš šo tēmu izvērsa zem virsraksta “Komjauniešu jociņi”: “Tiklīdz Hebei provincē ar 76 miljoniem iedzīvotāju tika konstatēti ap 900 inficēšanās gadījumu, vietējā veselības aizsardzības komiteja sāka celt gigantisku kovidnometni 33 (!) hektāru platībā. Un tagad jociņš. Tā būtība ir nometnes novietojumā: to būvē Čžendinas apriņķī, kurā priekšsēdis Sji Dzjiņpins sāka savu politisko karjeru rajona komitejas sekretāra amatā, ar ko apriņķis zināms pa visu Ķīnu. Vai atbildēs Sji Dzjiņpins uz joku ar joku?” Atbildi gaida pusotrs miljards ķīniešu un, ko grūtāk novērtēt, pusotrs tūkstotis ārvalstu vadītāju un diplomātu, lieluzņēmēju un Ķīnas pētnieku visā pasaulē, kuriem svarīgi, kas īsti valdīs Ķīnā. Jau norādītajā N. Vavilova kontā un tā paplašinājumos ar saitēm uz konta saimnieka publikācijām un priekšlasījumiem iespējams uzzināt ļoti daudz par varas uzbūvi Ķīnā, bet pusteikumā pasakāms, ka varu ar un bez jokiem sadalījis Komunistiskās partijas un armijas grupējums ar Sji Dzjiņpinu priekšgalā un Komunistiskās jaunatnes savienības grupējums, kura redzamākais priekšstāvis ir premjerministrs, 2016. gada novembrī Latvijā notikušo 16+1 sarunu dalībnieks Li Kecjans.

OTRAIS VILNIS. Lūk, ar kādu enerģiju un paņēmieniem šā gada janvārī atsākusies cīņa pret Covid-19 Ķīnā

Kamēr Latvija kopā ar visu progresīvo cilvēci un Krieviju vienādi nesekmīgi mēģināja aizšķērsot Covid-19 vīrusiem ceļu ar līmlentām ap zeķu un citu preču plauktiem veikalos, Ķīnā vīrusi pusgada garumā tika epizodiski atrasti tikai uz ārzemju sūtījumiem un pamatoja Ķīnas atteikšanos pieņemt kārtējo importa partiju. Cik neizskaidrojami vīrusi Ķīnā pazuda pagājuša gada pavasarī, tik pārsteidzoši tie tur atkal uzradās kopš gada sākuma. Šādi pavērsieni nav fakti pret Covid-19 esamību un spēju nogalināt cilvēkus, bet par tā izmantošanu politiskās un saimnieciskās cīņā gan valstīs, gan starp valstīm. Līdz ar Krievijas patriarha Kirila aicinājums “uzvesties atbilstoši prasībām” tik tiešām ir izpalīdzēšana viņa valstī pastāvošajai varai, kam medicīna ir tāda pati maska kā reliģija. Tas vienādi attiecas uz Kirilu un Francisku, kura teiktais uz Latviju attiecas vairāk nekā Kirila teiktais un tāpēc tam vajadzīgs atsevišķs skaidrojums.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā