Labklājības ministre pensionāriem vēlas dot 200 eiro

Labklājības ministre Ramona Petraviča ierosinājusi izmaksāt pabalstu vecuma pensionāriem un invaliditātes pensijas saņēmējiem. Lai senioriem izmaksātu vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā, no valsts budžeta nepieciešami vismaz 100 miljoni eiro.
KRĪZE ietekmē visas sabiedrības grupas, tomēr vai pabalstu piesolīšana visiem vecuma pensionāriem nav spekulācija uz cilvēku jūtām? ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Arī pensionāriem krīzes laikā smagi

Ar ierosinājumu Covid-19 krīzes grūtību pārvarēšanai vecuma pensionāriem, invaliditātes pensiju saņēmējiem un personām, kas saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, piešķirt vienreizēju finansiālu atbalstu, labklājības ministre nākusi klajā brīdī, kad citi politiķi ierosinājuši vienreizēju pabalstu 500 eiro apmērā piešķirt ģimenēm ar bērniem.

Ministre pabalstu senioriem un invaliditātes pensiju saņēmējiem aktualizējusi koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē.

“Arī pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām krīzes laikā saskaras ar grūtībām un viņu ikdienas izdevumos parādījušies tēriņi aizsarglīdzekļu iegādei - maskām, dezinfekcijas līdzekļiem, imūnsistēmu stiprinošiem medikamentiem.

Šiem cilvēkiem ir apgrūtināta un nereti pat neiespējama palīdzības saņemšana no bērniem vai radiniekiem. Cilvēkiem ar invaliditāti aizvien sarūk darbā iekārtošanās iespējas. Turklāt visi šie ļaudis ir Covid-19 riska grupā,” savu ierosinājumu pamato ministre.

Būs tikpat asas diskusijas

Politiķe atzīst, ka priekšlikums vēl nav “detalizēti izdiskutēts”, bet viens no Labklājības ministrijas aprēķinātajiem variantiem paredz 200 eiro vienreizēju piemaksu visiem vecuma un invaliditātes pensiju, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem. Šāda vienreizēja atbalsta izmaksāšana prasītu aptuveni 100 miljonus eiro. R. Petraviča atsaucas uz kaimiņvalsts Lietuvas pieredzi, kur tieši tāda pati piemaksa - 200 eiro - izmaksāta visiem vecuma pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti un citām iedzīvotāju grupām.

Uz krīzes pabalstu nepiesakās

Diskusijā par pabalstiem ģimenēm aktualizējies jautājums, vai šāds pabalsts pienāktos visām ģimenēm vai tām, kuras var pierādīt, ka ir krīzes situācijā Covid-19 dēļ. Labklājības ministrija norāda uz faktu, ka pašlaik Covid-19 pandēmijā jau esot vairāki pabalsti, piemēram, bezdarbnieka palīdzības pabalsts, slimības pabalsts vecākiem, kuriem jāpaliek ar bērniem mājās, vai krīzes pabalsts. Tomēr šos pabalstus saņem ļoti neliels iedzīvotāju skaits, piemēram, krīzes pabalstu mēnesī, pēc Labklājības ministrijas datiem, saņem mazāk nekā 2000 cilvēku, kas ir aptuveni desmitā daļa no trūcīgām personām Latvijā.

Valdība vienojusies palielināt valsts nodrošināto mērķdotāciju pašvaldībām izdevumu segšanai 50 procentu apmērā no iedzīvotājam izmaksātā pabalsta krīzes situācijā, bet ne vairāk kā 75 eiro mēnesī vienam cilvēkam (pašlaik - 40 eiro). Plānots arī laika periodu pabalsta krīzes situācijā piešķiršanai neierobežot tikai uz ārkārtējās situācijas laiku, bet pagarināt līdz šā gada 30. jūnijam. Pabalsts krīzes situācijā ir paredzēts cilvēkiem, kas nevar pretendēt uz citām atbalsta programmām, un, kā atzīst pati labklājības ministre, līdz šim pieprasījums pēc pabalsta krīzes situācijā bijis ļoti zems. Palielinot valsts dotāciju šī pabalsta izmaksai, ministrija vēlas padarīt šo “atbalsta formu pievilcīgāku”.

Iespējams, uz krīzes pabalstu ne iedzīvotāji, ne pašvaldības, kuras var saņemt dotāciju no valsts pabalsta izmaksai, nepiesakās sarežģīto noteikumu dēļ, vai tāpēc, ka, pēc kritērijiem, to nav tiesīgi saņemt. Pabalstu krīzes situācijā izmaksā pašvaldību sociālie dienesti, bet Labklājības ministrija desmit darbdienu laikā pēc pārskata izvērtēšanas un atzīšanas par atbilstošu veic mērķdotācijas maksājumu pašvaldībai (50 procentu apmērā no mājsaimniecībai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā, pašlaik - 40 eiro, bet plānots - ne vairāk kā 75 eiro mēnesī vienai personai, kā arī 100 procentu apmērā no mājsaimniecībai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā palielinājuma par katru bērnu (50 eiro mēnesī).

UZZIŅA

Cik personu saņem krīzes pabalstu?

Pabalstu krīzes situācijā izmaksās pašvaldību sociālie dienesti.

Saskaņā ar iesniegtajiem pārskatiem pašvaldību sociālie dienesti vienā mēnesī izmaksā pabalstu krīzes situācijā 1968 personām, tajā skaitā 914 bērniem

Lai palielinātu dotāciju pašvaldībām krīzes pabalstiem, četriem mēnešiem - martam, aprīlim, maijam un jūnijam - papildus no budžeta nepieciešami 842 080 eiro.

Avots: Labklājības ministrija

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā