Vai tiešām sociālās aprūpes centri atsakās vakcinēties?

Latvijas sociālās aprūpes institūcijās ar pirmo Covid-19 vakcīnas devu līdz šim vakcinēti 682 klienti un 340 darbinieki – kopā 1022 cilvēki. Tomēr brīvdienās sociālās aprūpes centros vakcinācija praktiski nenotika, jo atsevišķi sociālās aprūpes centri neesot pieņēmuši ekipāžas, kas ieradušās vakcinēt centra iemītniekus.
JĀMUDINA. Sociālās aprūpes centri ir prioritāšu sarakstā Covid-19 vakcinācijā, tomēr līdzīgi kā citur, arī pansionātos vakcinācija nenotiek tik raiti ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šādu jautājumu premjerministrs Krišjānis Kariņš uzdevis labklājības ministrei Ramonai Petravičai un Vakcinācijas projekta birojam, aicinot steidzami risināt vakcinēšanas problēmas pret Covid-19 sociālās aprūpes centros.

Vakcinācijā atkal noiet greizi?

Krīzes vadības padomes sēdē K. Kariņš aktualizēja jautājumu par vakcinēšanos pret Covid-19 procesu sociālās aprūpes centros, jo viņa rīcībā ir informācija, ka atsevišķos pansionātos nav ielaists personāls, kas speciāli atbraucis vakcinēt aprūpes centru iemītniekus un darbiniekus. Publiski izskanējusi arī informācija, ka brīvdienās vakcinēts tikai viens cilvēks - aprūpes centra iemītnieks.

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča savukārt atzina, ka vakcinēšanas intensitāte sociālās aprūpes centros nav tāda, kādu sagaidīja, tāpēc jautājumu plānots pārrunāt ar Labklājības ministriju. No E. Juhņēvičas teiktā izriet, ka sociālās aprūpes centrs vai centri izvēlas veikt senioru vakcināciju tikai sev vēlamā laikā, kas kavē vakcinācijas procesu. Šāda situācija nedrīkst būt, īpaši tāpēc, ka sociālās aprūpes centru iemītnieki un arī darbinieki ir prioritāra grupa, kuru nepieciešams vakcinēt pēc iespējas steidzamāk. Visticamāk, aprūpes centri nevēlas organizēt vakcināciju brīvdienās, jo tas saistīts ar papildu darbinieku piesaisti un organizāciju.

Pa visiem mēģinās tikt skaidrībā

Labklājības ministre Ramona Petraviča atzīst, ka pastāv informācijas aprites problēmas, jo pašai ministrijai nav informācijas par tiem sociālās aprūpes centriem, kas būtu atteikušies no vakcinācijas. Neviens sociālās aprūpes centrs ministrijai nav sniedzis informāciju, ka tas būtu atteicies no vakcinēšanās.

Tomēr Labklājības ministrija ir vērsusies pie visiem sociālajiem aprūpes centriem ar aicinājumu aktīvi mobilizēties un būt gataviem vakcinācijai tad, kad vakcinācijas iestāde piedāvā to veikt. Vakcinācijai visos aprūpes centros ir jābūt galvenajai prioritātei, kurai jāpakārto ierastais dienas ritms un režīms, norāda Labklājības ministrijā.

Vakcinācijas vietām, kas jau ir sagatavotas, ir jābūt kārtībā nepārtraukti, lai to varētu izmantot operatīvi,

vakcinējamo cilvēku saraksti ir vēlreiz jāpārbauda un nepieciešamības gadījumā jāpapildina savlaicīgi. Problēmas risinājumā iesaistījies arī veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Līdz šim sociālajās aprūpes iestādēs ar pirmo Covid-19 devu ir vakcinēti 682 klienti un 340 darbinieki - kopā 1022 cilvēki.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā