Vakcinācijas (ne)organizēšana sēj paniku un neziņu senioru vidū

Uzsākot senioru vakcināciju, Veselības ministrija aicina iedzīvotājus pieteikties vakcinācijai internetā www.manavakcina.lv, pa tālruni 8989 vai arī zvanīt savam ģimenes ārstam. Daļa no tiem, kam nav pieejams internets vai prasmes nav pietiekami labas, krīt panikā – telefons vairākas dienas nav sazvanāms, bet ģimenes ārstiem pašiem ir vairāk jautājumu nekā atbilžu.
©Jānis Saliņš/F64

Latvijā ir aptuveni 187 tūkstoši iedzīvotāju, kuri pārkāpuši 70 gadu slieksni. Līdz nedēļas vidum platformā manavakcina.lv potei pret Covid-19 bija pieteikušies 13 tūkstoši senioru vecumā virs 70 gadiem, kurus jau vakar informēja par iespēju saņemt poti pie kāda no esošajiem vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem.

Pārējie, kuri vēlas vakcinēties, bet nevar reģistrēties internetā, zvana saviem ģimenes ārstiem vai izmisīgi mēģina sazvanīt vienoto vakcinācijas telefonu 8989. Senioru vakcinācijas uzsākšana šajā brīdi nav priekšlaicīga vai ārpus rindas, kādēļ vakcinācijas procesa organizētāji varētu nebūt gatavi šai situācijai. Janvāra sākumā apstiprinātais vakcinācijas plāns paredzēja, ka seniori vecumā virs 70 gadiem tiek vakcinēti februārī, bet martā būs pienākusi kārta tiem, kuru gadu skaits būs pārsniedzis 65+ . Līdz ar to jācer, ka tuvākajās dienās vai nu tiks palielināta zvanu saņemšanas kapacitāte, vai arī zvanīšanas intensitāte norimsies un arī ģimenes ārstiem būs vairāk skaidrības par vakcinācijas procesu.

Diemžēl ne visi seniori saprot un ir informēti, kā viņiem jārīkojas, lai tiktu vakcinēti. Neliela daļa cer, ka valsts pati viņus informēs, kad būs pienākusi viņu vakcinēšanās rinda, tāpēc vispār neliekas ne zinis par pieteikšanos.

Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda Neatkarīgajai uzsver: “Iedzīvotājiem svarīgi paust savu vēlmi vakcinēties - kādā no trīs pieteikšanās veidiem.” Proti, vai nu internetā, vai pa tālruni 8989, vai pie ģimenes ārstiem, un tas attiecas arī uz senioriem. Tas nozīmē, ka

gadījumā, ja cilvēks pats neizrādīs vēlmi vakcinēties (vai nu aizmāršības vai nezināšanas dēļ), neviens viņam personiski nezvanīs un nesūtīs uzaicinājumus (protams, izņemot VIP personas).

Vakcinācijas plānā gan ir ierakstīts, ka plašāka sabiedrības informēšanas kampaņa par vakcīnu saņemšanu tiks rīkota 2021. gada pirmajā ceturksnī.

Kā ir jārīkojas senioriem?

Veselības ministrija aicina visus iedzīvotājus, kas ir vecumā virs 70 gadiem un kas vēlas vakcinēties pret Covid-19, bet nav vēl pieteikušies savai vakcīnai vietnē www.manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, jau tagad sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Ja ģimenes ārsts ir arī vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs (to ģimenes ārsts varēs pats pateikt sarunas laikā), tad ģimenes ārsts veiks reģistrēšanu vakcīnas saņemšanai un vakcinācijas process pēc ģimenes ārsta uzaicinājuma notiks ģimenes ārsta praksē. Ja pēc zvana ģimenes ārstam iedzīvotājs uzzina, ka viņa ģimenes ārsts nav vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs, tad daļā gadījumu pietiks, ka seniors ir izteicis savu vēlmi, jo ģimenes ārsts veiks reģistrēšanu un nodos informāciju par pieteikumiem tālāk vakcinācijas procesa organizēšanai. Ja ģimenes ārsts to nedarīs, tad senioram vienalga ir jāzvana uz vakcinācijas reģistrācijas bezmaksas tālruni 8989 vai, ja iespējams, jāreģistrējas www.manavakcina.lv.

Reģistrēšanu un pēc tam arī vakcināciju šobrīd nodrošinās kopumā 504 no visām 1266 ģimenes ārstu praksēm. Diemžēl šobrīd nav pieejams saraksts, kuri ģimenes ārsti veiks vakcināciju. Tāpēc senioriem nekas cits neatliek, kā apbruņoties ar pacietību un zvanīt vai nu ģimenes ārstam un, iespējams, pēc tam pa tālruni 8989, vai arī uzreiz pa tālruni 8989.

Šīs telefona līnijas aizņemtības dēļ Veselības ministrija lūdz šajās un turpmākajās dienās bezmaksas tālruni 8989 izmantot tikai tiem iedzīvotājiem, kas ir vecumā virs 70 gadiem, jo tieši pa šo tālruni savai vakcīnai var pieteikties tie mērķa grupas iedzīvotāji, kuru ģimenes ārsti nav vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji.

“Piesakoties vakcinācijai, seniori, tāpat kā citi iedzīvotāji, var norādīt vēlamo teritoriju. Ņemot vērā norādīto teritoriju, tiks izvēlēts teritorijai tuvākais vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs,” uzsver A. Strazda. Tas ir svarīgi gadījumos, kad seniors dzīvo tālu no sava ģimenes ārsta, piemēram, šobrīd dzīvo laukos, bet ģimenes ārsts ir Rīgā. Vakcinācijas projekta birojs kopā ar Veselības ministriju meklē labāko risinājumu, kā nodrošināt vakcināciju tiem iedzīvotājiem, tajā skaitā senioriem, kuri pašu spēkiem nevar nokļūt līdz vakcinācijas vietai.

Neadekvāts plāns vai nespējīgi izpildītāji?

Veselības ministrija, aplēšot vakcīnu pieejamību tuvākā mēneša laikā, ir secinājusi, ka līdz marta beigām varētu vakcinēt 57 070 seniorus, tātad aptuveni trešo daļu. Pirmajā vakcinācijas plānā seniorus virs 70 gadu vecumam bija plānots vakcinēt jau februārī un martā sākt vakcinēt seniorus virs 65 gadu vecuma. Saskaņā ar 8. februārī valdībā apstiprinātajām prioritāri vakcinējamām personu grupām I ceturksnī ir jāpaspēj sapotēt visu iedzīvotājus virs 60 gadu vecumam. Kopumā šādu cilvēku Latvijā ir teju pusmiljons - 429 351. Jau šobrīd ir skaidrs, ka neizdosies īstenot nevienu no šiem plāniem, jo Latvijā ne pašreiz, ne arī tuvākā mēneša laikā, visticamāk, nebūs pieejams tik daudz vakcīnu, lai sapotētu šajā laikā arī visas personas ar hroniskam slimībām; personas, kuru aprūpē ir smags slimnieks, kā arī pansionātos dzīvojošos, kā to paredz plāns. Turklāt arī vakcinēšanas temps klibo.

Lai gan Latvijā teorētiski ar pirmo poti varēja būt sapotēti jau 27 113 cilvēki, līdz vakardienai pirmo poti bija saņēmuši 24 285 iedzīvotāji. Šodien gaidāma jauna krava no “AstraZeneca” ar 16 800 vakcīnas devu. Bet jau 3. martā varētu būt nākamā krava ar 32 896 vakcīnas devām.

Lai paātrinātu vakcinācijas tempu pansionātos, labklājības ministre Ramona Petraviča (nevis Vakcinācijas projekta birojs) lūgusi Veselības ministriju, lai tā vēlākos vakcinācijas izbraucienu datumus uz sociālās aprūpes centriem pārceltu uz tuvākiem datumiem. Tāpat R. Petraviča paudusi nostāju, ka “vakcinācijai brīvdienu nav” un ka šajā nedēļas nogalē tai ir jānotiek, ziņo LETA.

Neatkarīgā jau rakstīja (Vakcinācijas temps buksē), ka aizvadītajā svētdienā tika vakcinēts tikai viens (!) cilvēks, lai gan tobrīd Latvijā bija pieejams vairāk nekā 13 tūkstoši vakcīnu devas, kas deva iespēju pirmo poti saņemt 6600 cilvēkiem.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā