Pensionāru federācija: pensiju piemaksas jādubulto

Latvijas Pensionāru federācija nedomā atkāpties no savām prasībām nākamā gada budžetam un aicina politiķus atcerēties, kādus solījumus senioriem tie deva pirms vēlēšanām. “Lai arī mēs iesniedzām virkni ierosinājumu, kā uzlabot pensionāru situāciju, praktiski neviens mūsu priekšlikums netika ņemts vērā,” sarunā ar Neatkarīgo atzīst Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.
PENSIJU piemaksas palielinājums īpaši nozīmīgs ir gados vecākiem senioriem, kuri lielāko darba mūža daļu nostrādājuši padomju laikos, tomēr pensiju piemaksas ir jāpiešķir visiem senioriem ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pensiju piemaksām jābūt 3 eiro

Jau pagājušajā rudenī pensionāri, apspriežot pensiju indeksācijas kārtību, sprieda, kā palīdzēt tieši tiem pensionāriem, kuriem ir viszemākās pensijas. Pensijas katru gadu pārskata indeksācijas rezultātā, tomēr ne vienmēr šis pielikums atspoguļo reālo dzīves dārdzības pieaugumu, kā arī ir diskusijas par to, vai ir pareizi noteikta indeksācijas kārtība. Jau vairākus gadus pensiju indeksācijā ņem vērā cilvēka darba stāžu, un pensijas pieaugums ir atkarīgs no darba stāža gadiem - jo lielāks darba stāžs, jo lielāks pensijas pielikums indeksācijā.

IEROSMES. Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča norāda, ka starp jautājumiem, par kuriem iestāsies federācija šogad, noteikti būs pensiju piemaksas un neapliekamais minimums pensijām

“Lielai daļai pensionāru problēma ir nelielie darba stāži, turklāt ar grūtībām pierādīti, jo mūsu nesenā vēsturē ir bijuši periodi, kad cilvēki ir strādājuši, bet ne vienmēr tas ir tagad ieskaitīts darba stāžā. Nepatīk sadalījums pēc darba stāža, jo indeksācijas mērķis ir saglabāt pensijas pirktspēju, kad palielinās patēriņa cenas, bet sanāk tā, ka daļai pieliek vairāk, daļai mazāk, lai gan tā inflācija visus skar vienādi,” Neatkarīgajai sacīja Aija Barča. Tieši pensiju piemaksas par darba stāžu padomju gados (precīzi - līdz 1996. gadam) ir veids, kā atbalstīt seniorus.

Pirms šā gada budžeta izstrādes seniori nāca klajā ar priekšlikumu palielināt pensiju piemaksas tiem vecuma pensijas saņēmējiem, kuri pensionējušies līdz 1996. gada 31. decembrim, no pusotra eiro uz diviem eiro par vienu darba stāža gadu, savukārt tiem, kuri pensionējušies, sākot no 1997. gada - pensiju piemaksu noteikt pusotra eiro apmērā par vienu darba stāžu gadu.

Šis jautājums ir un būs aktuāls arī šogad, jau veidojot nākamā gada budžetu. Aija Barča norāda, ka pašlaik

Latvijas Pensionāru federācijas prasība, visticamāk, būs dubultot pensiju piemaksu senioriem, kuri pensionējušies līdz 1996. gadam, tātad palielinot to no pusotra līdz trim eiro.

Savukārt tiem senioriem, kuri pensijā aizgāja līdz 2011. gada 31. decembrim, piemaksu noteikt divu eiro apmērā. Pašlaik šī piemaksa ir viens eiro. “Šādā veidā ieguvēji būtu tie seniori, kuri aizgājuši pensijā vissenāk un kuru lielākais darba stāžs patiešām veidojies vēl padomju laikos, uzskatām, ka arī pensiju piemaksai šiem senioriem jābūt lielākai,” saka federācijas vadītāja.

Piemaksas visiem senioriem

“Mēs pagājušajā gadā iestājāmies arī par pensiju piemaksām pensionāriem, kuri pensionējas kopš 2012. gada un kuri pašlaik šīs piemaksas vispār nesaņem, šo priekšlikumu politiķi neatbalstīja, tomēr mēs no šīs prasības neatkāpjamies un aicināsim šogad vēlreiz lemt par šo jautājumu,” norāda A. Barča.

Jāatgādina, ka Saeimā pērn jau bija iesniegts Labklājības ministrijas sagatavots likumprojekts, kas paredzēja šo netaisnību pret pensionāriem labot, taču dažādu iemeslu dēļ deputāti to neatbalstīja. A. Barča Labklājības ministrijas sagatavoto priekšlikumu un likumprojektu dēvē par ļoti korektu un sabalansētu attiecībā pret valsts budžetu. Pensiju piemaksas “jaunajiem” pensionāriem piešķirtu pakāpeniski un līdz ar to arī finansējums būtu jāpiešķir palēnām. “Mēs uzskatām, ka jaunajiem pensionāriem šīs piemaksas varētu sākotnēji piešķirt viena vai pusotra eiro apmērā par darba stāža gadu,” saka A. Barča. Viņa uzsver, ka tiklīdz to ļaus ar Covid-19 epidēmiju saistītie drošības pasākumi, Latvijas Pensionāru federācija noteikti tiksies sēdēs un šos jautājumus apspriedīs, un vienosies.

Priekšlikumu pasmeļ politiķu solījumos

Būtisks jautājums senioriem ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums pensijām. Pašlaik šis neapliekamais minimums ir 330 eiro. Jau pagājušajā gadā Pensionāru federācija prasīja palielināt šo neapliekamo minimumu minimālās algas apmērā, pērn tā bija 430 eiro. “Arī šobrīd mūsu prasība ir noteikt neapliekamo minimumu pensijām minimālās algas apmērā, tas ir, 500 eiro,” uzsver A. Barča un vēlreiz atgādina, ka šādu priekšlikumu seniori pasmēlušies no pašiem politiķiem, kuri vēl pirms pāris gadiem kaismīgi priekšvēlēšanu runās teica, ka pensionāriem neapliekamais minimums būs vismaz 500 eiro.

****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā