Advokātu padomei jāvētī Bordāna meli

Latvijas Zvērinātu advokātu padome vētīs, cik ētiski tieslietu ministra Jāņa Bordāna advokātu birojs “Wall” izmanto tieslietu ministra vārdu, lai gan savu darbību advokatūrā Bordāns apturējis jau 2018. gadā pēc iekļūšanas Saeimā.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns prot melot godīgi, drosmīgi, gudri. Kur meli, kur patiesība un cik tieslietu ministra meli ir ētiski, tas jāvētī advokātu padomei ©Ģirts Ozoliņš/F64

Nesmukums būtu palicis nepamanīts, ja vien TV raidījums “Nekā personīga” šā gada 28. februārī nebūtu pieķēries a/s “Olainfarm” mantinieču strīdam. Tur viena no pusēm nolīgusi J. Bordāna advokātu biroju “Wall”. J. Bordāns tajā joprojām ir partneris kopā ar otru partneri Gundaru Āboliņu. Par to ikviens interesents var pārliecināties biroja mājaslapā wall.lv.

Līdz 28. februārim advokātu biroja mājaslapa informēja, ka tieši J. Bordāns ir biroja vadošais un virzošais spēks. Proti, līdz pat 12. martam mājaslapa vēstīja, ka komandu vada divi partneri - J. Bordāns un J. Āboliņš. Tāpat tika nepārprotami norādīts uz to, ka J. Bordāns šobrīd ieņem tieslietu ministra amatu, bet nekas neliecināja, ka tādēļ būtu pārtrtaukta viņa kā advokāta darbība. Gluži pretēji - atrodams pat biroja e-pasts, kur var vērsties, ja nepieciešama palīdzība.

Tā, piemēram, no mājaslapā lasāmā ministra ieraksta tviterkontā noprotams, ka J. Bordāns atradies Latgalē, tur kārtojis valstiski svarīgas lietas, ir spējis no turienes atgriezties un nav aizmirsis par biroju un jau rīt gatavs tikties ar saviem kolēģiem un klientiem.

Mājaslapas sadaļā “Jaunumi” redzamas daudzās norādes, kur var skatīties tieslietu ministra uzstāšanās televīzijā vai lasīt viņa publikācijas plašsaziņas līdzekļos.

Advokātu biroja mājaslapa rada nepārprotamu iespaidu, ka biroja rīcībā ir ne tikai juridiskais intelekts, bet arī milzīgs valsts varas spēks - pats tieslietu ministrs ir garants pozitīvam klientu problēmu risinājumam.

“Nekā personīga” ar savu raidījumu biroja idilli nedaudz pamaitāja, vaicājot, cik ētiska ir J. Bordāna rīcība apvienot tieslietu ministra amatu ar sava vārda tiražēšanu advokātu birojā.

Neraugoties uz acīm redzamo “Wall” mājaslapā, J. Bordānam TV kameras priekšā pietika dūšas aci nepamirkšķinot paziņot: “Nezinu šobrīd, kā darbojas advokātu birojs “Wall”. Jau vairākus gadus esmu apturējis savu advokāta darbību un pildu pavisam citus pienākumus. Nevienā punktā neesmu saskāries ar nevienām interesēm, kas būtu maniem klientiem, kas man ir bijuši 25 gadus kā advokātam. Man, protams, ir bijuši sadarbības partneri visā savā profesionālajā laikā, diezgan neizbēgami juristam. Vienmēr esmu ievērojis absolūtu distancēšanos no jebkādiem jautājumiem, kas varētu būt saistīti ar kaut ko, ko es esmu iepriekš dzīvē darījis.”

Visticamāk, raidījuma iespaidā mājaslapā pie sadaļas “Partneri” pēc 28. februāra parādījās jauns ieraksts “Jānis Bordāns darbību birojā uz laiku ir apturējis” un vēl ieraksts “Komandu vada vadošais partneris Gundars Āboliņš”. Tāpat pazuduši tvitera ieraksti.

Viens no telefoniem pazudis sadaļā “Kontakti”.

Tomēr mājaslapas sadaļu “Jaunumi” joprojām rotā vēstis par J. Bordāna uzstāšanos dažādos plašsaziņas līdzekļos.

Advokātu ētikas komisijas priekšsēdētāja Sandra Sleja raidījumam paskaidroja, ka advokātu biroja sniegtā informācija nekādā gadījumā nedrīkst maldināt klientus par to, ka birojs klientu lietas spēj nokārtot valstiskā līmenī: “Tas ir nepieļaujami. Jūsu minētais gadījums (domāta iepriekš atspoguļotā “Wall” informācija saistībā ar tieslietu ministru), ja kas tāds tik tiešām ir konstatējams, var radīt nepareizu priekšstatu ne tik vien par šo biroju. Ja advokātu birojs norāda, ka mums ir pazīstamas valsts amatpersonas un mēs palīdzēsim jums, pamatojoties uz to, visādas lietas vinnēt, tas diemžēl rada negatīvu iespaidu par advokatūru kopumā.”

Nesmukums neaprobežojās tikai ar meliem par distancēšanos no advokātu biroja. Raidījumā J. Bordāns atklāja, ka viņa ārštata padomniece Tieslietu ministrijā ir neviens cits kā otra partnera G. Āboliņa sieva Maija Āboliņa. Uz žurnālista jautājumu, kādēļ viņas vārds nav ierakstīts ministrijas mājaslapā, J. Bordāns atbildēja: “Nevaru pateikt, es nesastādu Tieslietu ministrijas mājaslapu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā