Viesnīcniekus un tūrisma operatorus spiež kļūt par ziņotājiem

Valdība pieprasa, lai tūrisma operatori ziņotu Valsts policijai par katru klientu, kas nopircis komplekso tūrisma ceļojumu uz trešajām valstīm. Savukārt viesnīcniekiem jāuzmana, vai viņu viesnīcā pašizolācijā atrodošās personas ievēro prasības.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Atļaujot lidojumus no Latvijas uz trešajām valstīm, valdība apstiprināja kārtību, kas ir jādara personai, atgriežoties no nebūtiska ceļojuma no trešajām valstīm. Proti, atgriežoties Latvijā, personai ir pienākums nekavējoties tuvākajā pieejamā testēšanas punktā veikt Covid-19 testu. Ja tas nav iespējams, personai nekavējoties ir jādodas pašizolācijā uz tūristu mītni no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) saraksta un jāpaliek tur līdz brīdim, kamēr tests tiek veikts. Ja testa rezultāts negatīvs, persona var doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu. Ja tests ir pozitīvs vai ja persona testu neveic vispār, personai jāatzīmē šī informācija covidpass.lv un nekavējoties jādodas pašizolācijā (vai jāturpina izolācija) kādā tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta, un jāinformē tūristu mītne par savu statusu. Tas tiek darīts, lai novērstu Covid-19 vīrusa izplatību. Izdevumi par testa veikšanu, transportu un uzturēšanās un ēdināšanas pakalpojumiem tūristu mītnē jāsedz tūristam.

Savukārt tūrisma pakalpojuma sniedzējam valdība prasa nodrošināt transportu uz tūrisma mītni, ja ceļotāja tests atgriežoties ir izrādījies pozitīvs. Tāpat tūrisma pakalpojumu sniedzējam noteikts pienākums informēt Valsts policiju par visām personām, kas ir iegādājušās tūrisma pakalpojumu uz trešajām valstīm, neatkarīgi vai caur Rīgas vai citu valstu lidostām, un ievadīt visu ceļotāju datus informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv. Savukārt, tūristu mītnei ir pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā.

Latvija izceļas

Tūroperatora “Novatours” vadītājs Leonīds Močeņovs Neatkarīgajai uzsver, ka “Novators” par šīm jaunajām prasībām ir informēts, taču šobrīd tajās ir daudz neskaidrību.

“Klientu drošība mums vienmēr ir bijusi pirmajā vietā, tāpēc noteikti ievērosim visu prasīto un nepieciešamo. Tomēr pirms konkrētu procedūru ieviešanas vai detalizētākas komentēšanas, mums ir jāsaprot virkne tehnisku nianšu, par kurām šobrīd gaidām skaidrojumu no atbildīgajām valsts instancēm,” teic Leonīds Močeņovs.

Komentējot valdības prasību tūrisma operatoriem informēt Valsts policiju par klientiem, kas nopirkuši ceļojumus uz trešajām valstīm, “Tez Tour” Neatkarīgajai uzsvēra, ka starp Baltijas valstīm vienīgi Latvijā ir šāda prasība. “Bet līdz šim brīdim, mēs neesam saņēmuši informāciju, kā tas tiks realizēts praksē,” Neatkarīgajai sacīja “Tez Tour” pārstāve Marina Batkiļina.

Viesnīcās pašizolācijas prasības tiek pārkāptas reti

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste Neatkarīgajai skaidro, ka MK noteikumos minētā prasība par tūrisma mītņu pienākumu informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā naktsmītņu pārstāvjiem nav nekas jauns. “Naktsmītnes - valsts atbalsta programmas dalībnieki īpaši seko viesu kustībai, jo personas, kas ir inficētas, vispār nedrīkst atstāt savu istabu. Līdzīgi rīkojas arī citas naktsmītnes, kas nav programmas dalībnieki, bet zina, ka mitinās ar Covid-19 inficēta persona, Covid-19 kontaktpersona vai persona, kas pavada viesnīcā pašizolācijas 10 dienas (piemēram, atgriežoties no biznesa brauciena ārpus Latvijas). Likumdošana paredz, ka par pašizolācijas pārkāpumiem pienākas administratīvais sods un tas disciplinē, “ teica Santa Graikste.

Vienlaikus viesnīcu biznesā strādājošie atzīst, ka šīs prasības papildus resursus, piemēram, apsardzes nodrošināšanu.

Aptaujātie viesnīcu pārstāvji atzīst, ka kopumā viesi ievēro iekšējās kārtības noteikumus un pašizolācijas noteikumus, un gadījumi, kad jāizsauc papildspēki - policija, ir ļoti reti.

Pēc S. Graikstes teiktā pastiprināta kontrole par viesiem, kas varētu būt inficēti, kontaktpersonas vai pavada pašizolāciju, ir arī citu valstu prakse.

“Tez Tour” gaida ārkārtējās situācijas beigšanos

Lai gan lidojumi uz trešajām valstīm ir atļauti, “Tez Tour” līdz esošās ārkārtējās situācijas beigām neplāno uz tām atsākt lidojumus.

“Patlaban, laikā, kad valstī joprojām turpinās ārkārtējā situācija, spēkā ir Latvijas valdības pieņemtie stingrie drošas ceļošanas noteikumi uz trešajām valstīm un Ārlietu ministrijas ieteikums pilnībā atturēties no nesvarīgiem braucieniem/ceļojumiem uz ārvalstīm - atbildīgi novērtējot to nepieciešamību. Tūristu drošība - tā nedrīkst būt apdraudēta nekādā gadījumā. Tāda ir mūsu viennozīmīga un strikta nostāja šajā jautājumā. Pat tagad, kad formāli pastāv iespēja organizēt lidojumus vairākos tūrisma virzienos, mēs skaidri apzināmies visus ar ceļošanu saistītos iespējamos riskus un to varbūtējās sekas, jo Covid-19 vīrusa izplatība Latvijā un Eiropas Savienībā joprojām ir sabiedrību apdraudoša,” uzsver “Tez Tour Latvija” vadītājs Konstantīns Paļgovs.

Viņš arī atzīmē, ka

kompānija “Tez Tour” ir pilnībā gatava 2021. gada vasaras sezonai un paredz lielu pieprasījumu ilgi gaidītajiem un nemitīgi atliktajiem ceļojumiem - visos izejošajos un ienākošajos tūrisma virzienos.

“Visas tūrisma nozares ilgi gaidītā atgriešanās ierastajā profesionālajā darba ritmā, visticamāk, sāksies šī gada aprīlī un maijā, taču šis process, lai spētu apmierināt visas klientu vēlmes un nodrošināt ceļotājiem augstākos drošības un komforta nosacījumus, būs pakāpenisks,” prognozē K. Paļgovs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā