Vakcinācijas projekta biroja reorganizācijai prasa papildu finansējumu

Lai gan veselības ministrs Daniels Pavļuts par Vakcinācijas projekta biroja reorganizāciju (iekļaušanu to Nacionālā veselības dienesta sastāvā) paziņoja 15. martā, birojs joprojām atrodas Veselības ministrijas paspārnē. Reorganizāciju pabeigt traucē atsevišķu valdības pārstāvju iebildumi pret reorganizējamajam birojam piešķiramajiem prāvajiem finanšu līdzekļiem.
©Ekrānšāviņš

Ministru kabineta sēdē trešdien D. Pavļuts rosināja pārvirzīt Vakcinācijas projekta biroja darbinieku atalgojumam atvēlētos līdzekļus no Veselības ministrijas uz Nacionālo veselības dienestu (NVD). Tas esot nepieciešams, lai varētu noslēgt Vakcinācijas biroja reorganizāciju (to iekļaušanu NVD). Vakcinācijas projekta birojam kopumā šim gadam ir atvēlēti 641 800 eiro, kas ietver dāsnus atalgojumus šajā birojā strādājošajiem, piemēram, biroja vadītājam algā maksā 4904 eiro mēnesī. Tas ir atalgojums, kas pārsniedz pat ministru mēnešalgu.

Finanšu ministrs Jānis Reirs pret līdzekļu pārvirzīšanu pilnā apmērā uz NVD iebilda, jo, kā atgādināja finanšu ministrs, iepriekš tika teikts, ka Vakcinācijas biroja darbinieku atalgojumi “tiks noteikti saskaņā ar vienoto valsts pārvaldes atalgojuma sistēmu”. Un šajā sistēmā tik augsts atalgojums nav paredzēts.

“Patlaban mums vajag atgriezt lieko naudas summu līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem un pārskaitīt tik daudz naudas, cik ir noteikts saistībā ar amata algām,” skaidroja J. Reirs.

Piecām štata vietām 95 tūkstoši eiro

Tāpat Veselības ministrija no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem trešdienas valdības sēdē prasīja piešķirt 95 436 eiro, lai no 2020. gada 1. aprīļa NVD izveidotu piecas jaunas amata vietas (terminētas uz 9 mēnešiem). Tās ir nepieciešamas, lai stiprinātu vakcinācijas koordinācijas grupu, kurā ietilps arī esošie Vakcinācijas projekta biroja darbinieki. Jaunajiem darbiniekiem būtu jāstiprina NVD kapacitāte datu apstrādes jomā, vakcīnu pieprasījumu un loģistikas apstrādē, atlasot un vērtējot datus, veidojot nepieciešamos pārskatus par vakcināciju valstī un par situāciju Covid-19 izplatības mazināšanā.

D. Pavļuts valdības sēdē uzsvēra, ka 95 tūkstoši eiro ir neliela summa, kas līdzvērtīga vienas labi apmaksātas valsts amatpersonas gada ienākumam, bet šajā gadījumā par šo naudu tiktu nodarbināti vairāki cilvēki.

Viena šāda darbinieka algošana izmaksātu 2120,80 eiro mēnesī. Šajā summā ieskaitīta 1279 eiro liela mēnešalga, garantēta piemaksa (10% apmērā no algas), garantēta prēmija (10% apmērā no algas), 5% sociālā garantija un 5% uzkrājums atvaļinājuma kompensācijai, pārtraucot darba tiesiskās attiecības, kā arī darba devēja maksātā VSAOI.

Papildus tam NVD būtu vajadzīgas vēl divas amata vietas NVD zvana centra funkciju nodrošināšanai. Tam savukārt ir nepieciešami 37 719 eiro. Vienas šādas slodzes izmaksas ir plānotas 2095 eiro apmērā, tajā skaitā 1287 eiro mēnešalga, 10% piemaksa, 10% prēmijas, sociālās garantijas un darba devēja maksātā VSAOI.

Darba vieta bez atalgojuma?

Lai izveidotu 7 jaunas darba vietas NVD, Veselības ministrija rosina noteikt, ka tās tiek pārdalītas no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests finansējuma ekonomiju, kas radusies no amata vietu pārdalēm, varēs novirzīt esošo darbinieku atlīdzībai, t.i., piemaksām par papildu darbu, speciālajām piemaksām (piemaksām par risku un stāžu), nakts darbu, piemaksām par svētku dienām, kā arī virsstundu apmaksai, lai tiktu nodrošināta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta funkcija “organizēt un nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem pirmsslimnīcas etapā”.

“No Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta uz Nacionālo veselības dienestu tiek pārdalītas septiņas tukšas amata vietas,” valdības sēdē skaidroja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Finanšu ministrs Jānis Reirs, izdzirdot šādu skaidrojumu, bija nesaprašanā, kā ir iespējama situācija, ka dienestā var būt štata vietas bez atalgojuma. “Katru gadu, apstiprinot valsts budžetu, mēs apstiprinām visas štata vietas ar atalgojumu. Kas tā par novitāti valsts pārvaldē - štata vietas bez algas?!” J. Reirs bija pikts.

Pēc D. Pavļuta teiktā, tukšas štata vietas ir vispār izplatīta prakse valsts pārvaldē, jo tās ļauj veikt piemaksas pie pamatalgas esošajiem strādājošajiem. Tieši ar piemaksām D. Pavļuts ir iecerējis nodrošināt esošo atalgojumu Vakcinācijas projekta biroja darbiniekiem arī pēc reorganizācijas.

Tiesa, pagaidām nav izlemts jautājums par visa esošā Vakcinācijas projekta biroja finansējuma pārcelšanu uz Nacionālo veselības dienestu un papildu finansējuma piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem pasākumiem. Par to Ministru kabinets, visticamāk, spriedīs kādā no nākamajām valdības sēdēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā