Dažām ģimenēm izmaksās abus Covid-19 pabalstus

Līdz marta beigām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksājusi 500 eiro vienreizējo pabalstu turpat par 400 000 bērnu. Aprīlī vienreizēju 200 eiro pabalstu paredzēts izmaksāt iedzīvotājiem, kuri saņem dažāda veida pensijas, tostarp apgādnieka zaudējuma pensiju. Latvijā ir ģimenes un bērni, kuriem pašlaik ir tiesības gan uz ģimenes valsts pabalstu, gan uz apgādnieka zaudējuma pensiju un teorētiski būtu tiesības saņemt gan vienu, gan otru vienreizējo pabalstu. Tomēr, kā skaidro Labklājības ministrija, atsevišķos gadījumos ģimenēm tiks piešķirts tikai viens pabalsts, bet citos – abi pabalsti.
ATBALSTS. Valsts turpina izmaksāt vienreizējos pabalstus ģimenēm ar bērniem un skaidro, kādās situācijās ģimenes varēs saņemt lielāku atbalstu ©Ģirts Ozoliņš/F64

Uz abiem pabalstiem tomēr nevar cerēt

Aprīlī sāks izmaksāt vienreizējo pabalstu 200 eiro apmērā vecuma, invaliditātes pensijas saņēmējiem, cilvēkiem, kuri saņem pensiju par apgādnieka zaudējumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai īpašas kopšanas pabalstu. Kā Neatkarīgajai skaidroja Labklājības ministrijā, atsevišķos gadījumos ir iespējamas situācijas, kad par bērnu izmaksāts 500 eiro atbalsts, bet šim bērnam piešķirta arī apgādnieka zaudējuma pensija. Kas notiek šādos gadījumos - vienreizējie atbalsti summējas vai tomēr ne?

Labklājības ministrijas speciālisti izskaidro, kāda ir situācija un kādos gadījumos pabalsti tiks izmaksāti. Abus pabalstus plānots piešķirt tikai ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti un kas saņem pabalstu īpašai kopšanai.

Dažādi varianti pabalstu izmaksai

Ja par bērnu, par kuru piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija vai atlīdzība par apgādnieka zaudējumu, vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā, jau

ir saņemts 500 eiro atbalsts, tad vienreizējo pabalstu 200 eiro neizmaksās.

Savukārt, ja bērnam, par kuru saņemts 500 eiro atbalsts, ir noteikta īpaša kopšana, 200 eiro pabalsts tiks izmaksāts pie īpašās kopšanas pabalsta.

Var būt situācijas, kad tiesības saņemt ģimenes valsts pabalstu un līdz ar to arī vienreizējo 500 eiro pabalstu vēlāk, nekā jau ģimenei ir piešķirts 200 eiro pabalsts, risinājumu atbildīgās iestādes piedāvā šādu. Ja par bērnu rodas tiesības saņemt 500 eiro, kad jau izmaksāts 200 eiro pabalsts pie apgādnieka zaudējuma pensijas, tad atbalsts bērnam 500 eiro tiek samazināts par jau izmaksātajiem 200 eiro, proti, par bērnu tiks izmaksāti tieši 500 eiro kopumā. Kā piemēru šādai situācijai Labklājības ministrija min šādu gadījumu. Bērnam ir 10 gadi, bet nav pieprasīts ģimenes valsts pabalsts, tomēr ir piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija. 500 eiro atbalsts tiek izmaksāts pie ģimenes valsts pabalsta. Tā kā par šo bērnu šis pabalsts nav pieprasīts, tad 500 eiro atbalsts nav izmaksāts. Tā kā par bērnu piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija, tad pie šīs pensijas izmaksā 200 eiro vienreizējo pabalstu. Taču pēc tam, kad jau izmaksāti 200 eiro pie pensijas, vecāks nokārto ģimenes valsts pabalsta saņemšanu un tikai tad viņam rodas tiesības saņemt 500 eiro atbalstu par šo bērnu. Likums nosaka, ka var pretendēt uz vienu lielāko atbalstu, tātad uz 500 eiro. Reālajā situācijā tas tiks risināts tā, ka pie jau saņemtā 200 eiro pabalsta, kas ir izmaksāti, par šo bērnu piemaksās vēl 300, lai kopā ir 500 eiro.

Ja apgādnieka zaudējuma pensiju saņem par vairākiem bērniem, tad katram bērnam tiks izmaksāts 200 eiro liels pabalsts, ja par šo bērnu nav izmaksāti 500 eiro. Piemēram, ģimenē ir trīs bērni vecumā 10, 21 un 23 gadi. Par visiem bērniem (lielie bērni mācās) piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija. Par mazāko bērnu (10 gadi) saņem arī ģimenes valsts pabalstu. Tātad par desmitgadīgo bērnu izmaksās 500 eiro, bet par 21 un 23 gadus veco izmaksās 200 eiro katram, skaidro Labklājības ministrijas eksperti.

Divkāršā apmērā vienreizējo pabalstu izmaksās gadījumos, ja apgādnieka zaudējuma pensija piešķirta par bērnu ar īpašu kopšanu, bet par kuru nav izmaksāti 500 eiro.

Pieprasot ģimenes pabalstu, var saņemt 500 eiro

Šonedēļ vēl turpinās vienreizējā pabalsta izmaksa ģimenēm ar bērniem. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Iveta Daine norāda, ka līdz 31. martam atbalstu saņems arī tās ģimenes, kurās kāds no bērniem pagājušajā mācību gadā pabeidza 12. klasi, bet ģimenē ir vēl citi jaunāki bērni, par kuriem pienākas 500 eiro atbalsts, bet šis atbalsts vēl nav izmaksāts, kā arī ģimenes, kuras audzina bērnu ar invaliditāti vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Šo maksājumu sagatavošanai nepieciešama specifiska datu atlase, kas prasa ilgāku laiku.

Tāpat 500 eiro atbalstu aģentūra turpina piešķirt par bērniem, kas dzimuši no šā gada 1. marta līdz 6. aprīlim, bet vecāki vēl nav pieprasījuši bērna kopšanas pabalstu. Šajos gadījumos 500 eiro tiks izmaksāts 30 darba dienu laikā pēc tam, kad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra būs saņēmusi iesniegumu bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai. Sociālajos tīklos izskan informācija, ka daudzas ģimenes līdz šim nav pieprasījušas ģimenes valsts pabalstu, līdz ar to arī nevar saņemt vienreizējo pabalstu. Tāpēc

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atgādina, ka personām, kurām ir tiesības uz ģimenes valsts pabalstu, bet līdz šim tās nav to pieprasījušas, vienkārši jāvēršas aģentūrā ar iesniegumu, un pabalsts tiks izmaksāts.

Vecākiem, kuri strīdu par tiesībām saņemt pabalstu, risina bāriņtiesās, atbalsta maksājums ir apturēts un tas tiks veikts pēc tam, kad bāriņtiesa būs pieņēmusi lēmumu par pabalsta saņēmēju. Atsevišķos gadījumos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras maksājumi nav sasnieguši adresātu, jo maksājuma saņēmēja konts ir slēgts. Lai saņemtu 500 eiro, nepieciešams paziņot par konta maiņu. “Ja līdz 1. aprīlim persona, kurai ir tiesības saņemt vienreizējo atbalstu 500 eiro apmērā, to vēl nav saņēmusi, aicinām sazināties ar VSAA, zvanot pa tālruni 64507020 vai rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv,” informē I. Daine.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā