Evai Juhņēvičai par 40 dienu darbu algā aprēķina 10 397 eiro

Vakcinācijas projekta biroja deviņu darbinieku kopējais atalgojums līdz 28. martam, tas ir par 41 dienu, valstij izmaksājis 74 697 eiro. Savukārt biroja vadītājai Evai Juhņēvičai par 40 dienām algā aprēķināti 10 396,47 eiro, liecina 1. aprīļa Ministru kabineta sēdē iesniegtie Veselības ministrijas (VM) dokumenti.
©Ģirts Ozoliņš/F64
Tā kā biroja iekārtošana izmaksāja 19 822,95 eiro un biroja darbs turpinās ar līdzšinējiem nosacījumiem, tad kopējās šī biroja uzturēšanas izmaksas jau pārsniegušas 100 tūkstošus eiro.

Par 5 dienām algā 1063 eiro

Vakcinācijas projekta birojs darbu sāka janvāra beigās. Sākotnēji tikai piecu cilvēku sastāvā, vēlāk pamazām aizpildījās arī pārējās amata vietas. Atbilstoši VM iesniegtajiem dokumentiem līdz 28. martam 41 darba dienu birojā ir nostrādājuši trīs darbinieki - loģistikas koordinators, komunikācijas koordinators un komunikācijas konsultants. Biroja vadītājas Evas Juhņēvičas nav šo darbinieku vidū. Viņa līdz 28. martam darbā ir pavadījusi 40 dienas. Pārējie šī biroja darbinieki šajā laikā ir nostrādājuši no 5 līdz 32 darba dienām, saņemot arī attiecīgu atalgojumu. Piemēram, loģistikas koordinatoram un komunikācijas koordinatoram par 41 nostrādātu dienu aprēķināti 9214,14 eiro katram (viņu pamatalga ir noteikta 4247 eiro mēnesī).

Iepriekšējais vakcinācijas procesa koordinators Pēteris Rimšs birojā nostrādāja vien 22 darba dienas un tad uzrakstīja atlūgumu. Par šo laiku viņam aprēķināti 5043 eiro, tajā skaitā 4671 eiro algā un 372 eiro kā sociālā garantija par neizmantoto atvaļinājumu. Savukārt vakcinācijas procesa koordinācijas speciālistam, kura pamatalga ir noteikta 2446 eiro, par 5 darba dienām aprēķināti 1063,48 eiro.

Kam maksāts vēl vairāk nekā E. Juhņēvičai?

Vakcinācijas projekta biroja darbinieku mēnešalgas svārstās no 1577 eiro (biroja sekretārs/asistents) līdz 4905 eiro (biroja vadītāja). Veselības ministrijas aprēķinātais šo biroja darbinieku atalgojums līdz 28. martam liecina, ka vidējā vienas dienas alga šajā birojā strādājošajiem svārstās no 92 eiro (sekretārei/asistentei) līdz 262 eiro (vakcinācijas procesa koordinatoram). Veselības ministrija E. Labsvīram par 12 dienu darbu algā aprēķinājusi 3139 eiro. Visticamāk, šī augstā apmaksa veidojusies par virsstundu darbu. Tiesa, E. Juhņēvičas dienas vidējais atalgojums - 260 eiro - tikai nedaudz atpaliek.

Superkomandas atlase izmaksāja 2400 eiro

No VM iesniegtajiem dokumentiem arī redzams, ka personāla atlases pakalpojumiem (veicot vakcinācijas projekta vadītāja, komunikācijas koordinatora, informācijas tehnoloģiju koordinatora, vakcinācijas procesa koordinatora un loģistikas koordinatora amata kandidātu atlasi) valsts iztērējusi 2420 eiro. Nākamajiem 9 mēnešiem birojam dažādu pakalpojumu apmaksai pēc VM aprēķinātā ir nepieciešami 113 740 eiro. Šajos pakalpojumos ietilpst personāla atlases pakalpojumi, juridiskie pakalpojumi un ekspertīzes, tulkošanas pakalpojumi, informāciju tehnoloģiju konsultācijas un ekspertīzes, nozaru ekspertu pakalpojumi. VM aprēķins balstīts pieņēmumā, ka vidējās vienas stundas izmaksas tiek noteiktas 97,21 eiro apmērā ar PVN, un prognozētais apjoms ir 130 konsultāciju stundas mēnesī.

Reorganizāciju kavē atalgojuma jautājums

Vēl martā birojā strādāja deviņi darbinieki, bet šobrīd birojs jau ir pilnībā nokomplektēts - tajā strādā desmit darbinieki - tieši tik, cik ir vakanču. Un, lai gan veselības ministrs Daniels Pavļuts 15. martā paziņoja par biroja reorganizāciju, iekļaujot to Nacionālā veselības dienesta (NVD) struktūrā, līdz šim nekādas izmaiņas nav notikušas.

Vakcinācijas projekta birojs joprojām atrodas Veselības ministrijas paspārnē. Tā algošana valstij izmaksā aptuveni 42 086 eiro mēnesī, ieskaitot arī darba devēja VSAOI.

Tieši biroja dāsnās algas bija par iemeslu, lai portālā “Mana balss” tiktu uzsākta iniciatīva parakstu vākšanai par Vakcinācijas projekta biroja likvidēšanu. Šī iniciatīva īsā laikā savāca 10 000 parakstu un tika iesniegta Saeimā. Negaidot Saeimas lēmumu, veselības ministrs Daniels Pavļuts paziņoja par lēmumu reorganizēt biroju, iekļaujot to NVD struktūrā. Martā viņš valdības sēdē rosināja izskatīt lēmumprojektu, kas ļautu pārcelt Vakcinācijas projekta biroja atalgojumam sākotnēji atvēlētos līdzekļus uz NVD, kā arī izveidot piecas jaunas štata vietas vakcinācijas procesa kapacitātes stiprināšanai, papildus pieprasot 95 436 eiro. Valdība šādam lēmumam nebija gatava.

Kamēr jautājums par Vakcinācijas projekta biroja reorganizāciju karājas gaisā, portālā “Mana balss” turpinās parakstu vākšana par Vakcinācijas projekta biroja likvidāciju. Līdz vakardienai par šo iniciatīvu bija parakstījušies 20 062 iedzīvotāji.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā