Latvijas amatpersonas izlēma "Pfizer/BioNTech" vakcīnu likteni "Whatsapp"

Veselības ministrija ir publiskojusi dienesta pārbaudes materiālus par vakcīnu iepirkumu. Izmantojot šos datus un bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles publiskoto saraksti vakcīnu iepirkuma laikā, esam rekonstruējuši notikumu gaitu pagājušā gada 21. un 22. decembrī – laikā, kad “Pfizer/BioNTech” Latvijai papildus piedāvāja 420 707 vakcīnu devas, no kurām Latvija pasūtīja vien 100 000.
©Scanpix

Pagājušā gada nogalē visi ar Covid-19 saistītie jautājumi, tajā skaitā vakcīnu iepirkums, valdības sēdē tika skatīti aiz slēgtām durvīm. Arī 2020. gada 22. decembra sēde bija tieši tāda - slēgta. Līdz ar to par notikumiem tajā var spriest tikai pēc dienesta pārbaudes materiāliem un amatpersonu teiktā. Ja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēdējā brīdī nebūtu uzzinājis no Lietuvas kolēģiem par “Pfizer/BioNTech” piedāvājumu iegādātiesvakcīnu papilddevas, iespējams, Latvija nebūtu pasūtījusi arī tos 100 tūkstošus.

2020. gada 21. decembris

Eiropas Komisija nosūta e-pastu Aināram Lācbergam un ZVA ekspertei Jolantai Jonānei ar informāciju, ka tiek atvērts “Bazaar” process un līdz 21.12.20. darba dienas beigām “Steering Board” pārstāvjiem jāatbild par interesi iegādāties papildu devas. Latvijai pieejamais devu daudzums 420 707 devas. Jolanta Jonāne minēto e-pastu un pielikumu pārsūta adresātiem: es@vm.gov.lv; c19vi@vm.gov.lv; Svenam Henkuzenam, Jānim Zvejniekam, Aināram Lācbergam, Ingai Milaševičai un Karinai Zālītei (šī informācija izriet no A. Lācberga un S. Henkuzena sniegtajiem paskaidrojumiem komisijai, kā arī atbilst e-pasta:c19vi@vm.gov.lv sarakstei).

S. Henkuzens pēc tam MS “Teams” platformā nosūta informāciju par “Iknedēļas C19 vakcinācijas darba grupas sanāksmi”(e-pasts nosūtīts 91 adresātam). Kas tur runāts, nav zināms, jo šī sanāksmes netika protokolētas.

S. Henkuzens telefoniski tajā dienā runāja ar Veselības ministrijas valsts sekretāri Umbraško, bet pēc tam ar veselības ministri I. Viņķeli par “Pfizer/BioNTech” vakcīnu papilddevu pasūtījumu un paudis atturīgu nostāju par šo vakcīnu pasūtīšanu (šī informācija izriet no S. Henkuzena sniegtajiem paskaidrojumiem komisijai).

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, uzzinājis no Lietuvas kolēģiem, ka Lietuva papildus pasūtīs “Pfizer/BioNTech” devas, bet Latvija ne, taujā par to premjerministra birojam un Veselības ministrijai.

Vēlāk notiek saruna starp premjeru K. Kariņu un I. Viņķeli. Sarunā minēts 50 000 papilddevu. Tas atklājas 22. decembra valdības sēdes ierakstā, kurā I. Viņķele saka: “...Arī ar šīm Pfizer papildus 50 000 devām, kur mēs vakar vakarā ar premjeru jau izrunājām, faktiski tā vienošanās bija par to, ka mums ir jāņem šīs papildus devas. [..]”

2020. gada 22. decembris

Ministru kabineta sēdē S. Henkuzens pauž, ka rekomendācija no darba grupas ir palikt pie esošā vakcīnas apjoma, “bet, ja Ministru kabinets (MK) lems, tad, protams, ka var palielināt par 50 000 devām vai citām devām”.

S. Henkuzens: “..Pfizer piedāvā papildus devas piegādāt martā. Šobrīd ir pieteiktas 50 000 viņam, bet mēs varam prasīt viņam kaut kādus citus vēl apjomos, teiksim 100 000, bet principā mēs skatījāmies uz to Baltijas vienotību -50 000. Šobrīd Pfizer ir arī gatavs vēl ekstra devas mums piegādāt gada sākumā no tā, ko viņš bija plānojis gada otrajā pusē. To vakar-vakarā Pfizer iniciēja.”

Uz K. Kariņa jautājumu, cik Latvija var dabūt papildu devas, S. Henkuzens precīzi atbildēt nevarēja. Viņš MK sēdē teica: “Es no galvas teikšu -100 000 ir maksimums uz Latviju, bet tad man būtu jānoprecizē.

Plkst. 13.10, pēc valdības sēdes saziņas platformā “Whatsapp” notiek sarakste starp S. Henkuzenu un veselības ministri I. Viņķeli par iespējamu “Pfizer/BioNTech” vakcīnu papilddevu pasūtījumu 200 000 devu apmērā, bet gala rezultātā sarakste noslēdzas ar to, ka jāpasūta 100 000 “Pfizer/BioNTech” vakcīnu papilddevu, savukārt “CureVac” vakcīnas jāpasūta pilnā apmērā.

S. Henkuzens: “Mums vēl ir iespēja no curevac ņemt 1 000 000 devas, nevis 300 000 kā sākotnēji ziņojām MK. Ja mums arī šo vajadzētu ņemt vairāk, tad varbūt nespecificēt MK lēmumu uz Pfizer. Runāju ar Pfizer, ka pieteiksimies 200 000 papildus devām, viņš sniegs apstiprinājumu.

I. Viņķele: “200tkst? Oi, sūri.” (Vai I. Viņķele tiešām bija domājusi vārdu “sūri” vai arī burtu “r” un “t” blakus atrašanās dēļ sākotnēji bija domāts “sūti”, paliek atklāts jautājums.)

S. Henkuzens: “Paliekam pie 100 000. Lielāka cerība saņemt ātrāk.”

Tālāk sarakste neseko. Tas liecina, ka I. Viņķele neiebilst 100 000 devu pasūtījumam.

Plkst. 13.34 Svens Henkuzens e-pastā nosūta lūgumu A. Lācbergam nosūtīt informāciju par Latvijas vēlmi papildus iegādāties 100 000 devu ar vēlamo piegādes laiku - 2021. gada 1. ceturksnis. Plkst. 13.36 A. Lācbergs šo informāciju nosūta EK. (Pasūtījuma dokuments parakstīts 2020. gada 28. decembrī.)

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā