Rokādes veselības nozares ierēdniecībā

Veselības ministrijas valsts sekretāra amatā veselības ministrs Daniels Pavļuts vēlas redzēt Veselības inspekcijas vadītāju Indru Dreiku, savukārt bijušo ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško aizrotēt uz Veselības inspekciju.
VESELĪBAS nozarē rotācijas ir kļuvušas par tradīciju – visbiežāk mainās valsts sekretāri ©Oksana Džadana/ F64

Taču lai arī bijušajam, tomēr augstākam Veselības ministrijas ierēdnim piedāvāts nevis inspekcijas vadītāja, bet vadītāja vietnieka amats, tāpēc likumsakarīgi, ka D. Mūrmane-Umbraško no šī piedāvājuma atteikusies un uzrakstījusi atlūgumu.

Rājienam seko atlūgums

AIZIET. Bijusī Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško uzrakstījusi atlūgumu, jo nepiekrīt pārcelšanai zemākā amatā / Oksana Džadana/ F64

Veselības ministrijas valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško disciplināro atbildību saistībā ar vakcīnu iepirkumiem izmeklēja īpaša komisija, kas ierēdnes atbildību saredzēja faktā, nav bijis nodrošināts caurskatāms un izsekojams vakcīnu iegādes process. “Nebija noteikta kārtība, kā iepērk vakcīnas. Darba grupa darbojās bez pilnvarām, bez protokoliem, bez dokumentēta procesa,” pārkāpumus uzskaitīja veselības ministrs. Tiesa, izmeklēšanas komisija saskatīja arī vainu mīkstinošus apstākļus valsts sekretāres darbā - tas ir darbs nepārtrauktā ārkārtas situācijā. Veselības ministrs pieņēma lēmumu D. Mūrmanei-Umbraško izteikt rājienu un pārcelt ierēdni zemākā amatā.

Šonedēļ veselības ministrs parakstīja rīkojumu, kas paredz no 20. aprīļa D. Mūrmani-Umbraško pārcelt uz pašlaik vakanto Veselības inspekcijas vadītāja vietnieka amatu. Tomēr viņa tam nepiekrīt un ir uzrakstījusi atlūgumu, piektdien atklāja pats ministrs.

No inspicēšanas uz ministriju

INSPEKTORE. Veselības ministrijas vadībā sāks strādāt Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ja valdība otrdien pieņems pozitīvu lēmumu, tad no 20. aprīļa Veselības ministrijai būs jauns valsts sekretārs. Šim amatam ministrs virza pašreizējo Veselības inspekcijas vadītāju Indru Dreiku. Veselības ministrs par viņu saka: “Indra Dreika ir veselības nozares profesionāle ar ilggadēju pieredzi valsts un pašvaldības iestāžu darbā. Viņas kompetences un prasmes ir būtiskas, lai sasniegtu Veselības ministrijas stratēģiskos mērķus sabiedrības veselības labā. Vienlaikus Indras Dreikas juridiskās zināšanas palīdzēs arī uzlabot un sakārtot lēmumu pieņemšanu ministrijā.” Tieši neskaidrības ar lēmumu pieņemšanu vakcīnu iepirkumu procesā bija līdz šim lielākais klupšanas akmens gan iepriekšējās ministres Ilzes Viņķeles, gan valsts sekretāres D. Mūrmanes-Umbraško darbā, tādēļ viņas abas arī faktiski zaudēja amatus.

Indra Dreika veselības ministra piedāvājumu pieņēmusi un paziņojumā masu medijiem norāda -

“veselības nozares cilvēki jau vairāk nekā gadu strādā ārkārtējā situācijā, un šajā saspringtajā darbā stratēģisku lēmumu pieņemšanu atvieglotu skaidra un visiem saprotama sistēma, pie kuras stingri pieturēšos”.

Ierēdne arī paskaidro, ka vēlas skatīties nākotnē un krīzes risināšanā iesaistīt visus pieejamos Veselības ministrijas resursus. Jāatgādina, ka I. Dreika Veselības inspekciju vada kopš 2017. gada 1. novembra. Viņai ir pieredze vadošos amatos starptautiskās kapitālsabiedrībās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, piemēram, Nacionālajā veselības dienestā, Aizsardzības īpašumu valsts aģentūrā, Jūrmalas pilsētas domē un citur.

Vai veselības nozarē vēl gaidāmas izmaiņas?

Līdz tiks apstiprināts jauns Veselības inspekcijas vadītājs, viņa pienākumus pildīs Veselības inspekcijas vadītāja vietniece veselības aprūpē Anita Slokenberga. Viņa Veselības inspekcijā strādā pēc aiziešanas no darba Latvijas lielākajā slimnīcā - Rīgas Austrumu slimnīcā, kur viņa bija valdes priekšsēdētāja. Veselības ministrijas valsts sekretāres vietnieks Āris Kasparāns jau divus mēnešus vada Nacionālo veselības dienestu, šajā amatā viņu iecēla pēc uzvarēšanas amatu konkursā.

Kādas vēl izmaiņas varētu notikt veselības nozares pārvaldē? Skaļākā noteikti ir un būs disciplinārlieta pret Zāļu valsts aģentūras direktoru Svenu Henkuzenu par amata pienākumu konkrētu uzdevumu nepildīšanu. Dienesta pārbaudē secināts, ka S. Henkuzens ir kļūdaini informējis valdību par pieejamo vakcīnu apjomu laikā, kad Latvijai vajadzēja izšķirties, cik vakcīnu pasūtīt. Kāds būs komisijas slēdziens un ministra lēmums, būs zināms aprīļa beigās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā