Reformēto vakcinācijas biroju turēs zem lupas

Par spīti Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra Ilmāra Dūrīša iebildumiem, pārliecinošs vairākums Saeimas atbildīgās komisijas deputātu tomēr lēma, ka sabiedrības iniciatīva par Vakcinācijas projekta biroja likvidāciju nav jāaptur. Ņemot vērā, ka vismaz formāli birojs, integrējot to citā iestādē, ir likvidēts, deputāti lēma, ka tā turpmāka uzraudzība un atbildība vakcinācijas procesa veicināšanā jāuztic Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vakcinācijas projekta birojs, kura darbiniekiem bija jāgādā gan par vakcīnu loģistiku, gan jāveicina iedzīvotāju vēlme vakcinēties, sākotnēji tika izveidots kā Veselības ministrijas struktūrvienība. Sākotnēji sabiedrība bija neizpratnē par ārkārtēji ātru biroja darbinieku atlases gaitu, jo pieteikušies uz to bija simtiem, bet vēlāk, nesaskatot biroja darbībā lietderību, sašutumu izraisīja arī darbiniekiem noteiktais atalgojums.

Rezultātā tapa sabiedrības iniciatīva interneta vietnē “Manabalss.lv” ar aicinājumu likvidēt biroju. Neapmierinātība auga arī Veselības ministriju vadošās “Attīstībai/Par!” koalīcijas partneru vidū, kā rezultātā veselības ministrs Daniels Pavļuts paziņoja par iestādes reorganizāciju, to pievienojot Nacionālajam veselības dienestam kā tā struktūrvienību.

Līdz ar biroja pārveidošanu notika arī šīs struktūrvienības pāreja uz vienoto atalgojuma sistēmu. Tā rezultātā, piemēram, biroja vadītāja Eva Juhņēviča 4905 eiro vietā saņems 1917 eiro, kamēr vēl vairāki citi darbinieki -vakcinācijas procesa, loģistikas, informāciju tehnoloģiju un komunikācijas koordinatori - 4247 eiro vietā saņems 1647 eiro.

Trešdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai izskatot pilsoņu iniciatīvu, “Attīstībai/Par!” pārstāvošais Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis kolēģiem atgādināja par biroja pārveidošanu. Viņaprāt, pēc šī procesa, kas noslēdzās otrdien, iniciatīvas izskatīšanai nebūtu jēgas un tādēļ tā jānoraida un jāatstāj bez tālākas virzības.

“Manuprāt, lai taupītu Saeimas administratīvo resursu un lieki necilātu šo jautājumu, nav pamata to virzīt tālāk un vēlreiz par to diskutēt un skatīties citās komisijās,” teica veselības ministra partijas biedrs.

Šādai pozīcijai nepiekrita ne komisijā strādājošie koalīcijas, ne opozīcijas pārstāvji. Tā Nacionālo apvienību pārstāvošā komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule norādīja, ka iniciatīvu varētu nevirzīt tālāk, ja vakcinācija tagad notiktu raitāk, taču tā neesot. “Pārmetot no vienas vietas uz otru [biroja darbiniekus], rezultāts nemainīsies. Jautājums būtu izsmelts, ja vakcinācijas lietas būtu virzījušās labāk,” norādot, ka arī ģimenes ārsti nesaprotot, kāpēc viņi netiek nodrošināti ar vakcīnām, sacīja J. Kursīte-Pakule.

Savukārt “Saskaņu” pārstāvošais Vitālijs Orlovs, uzstājot, ka iniciatīvu nedrīkst ignorēt, rosināja to nodot Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, kas varētu vērtēt, cik lietderīgi līdz šim tērēta biroja darbības nodrošināšanai ieguldītā nodokļu maksātāju nauda.

Savukārt “Jauno Vienotību” pārstāvošais Ainars Latkovskis atgādināja, ka arī pēc reorganizācijas nav īstas skaidrības par vakcinācijas biroja atbildībām un pienākumiem, tāpēc Sociālajai un darba lietu komisijai vajadzētu pievērsties šiem jautājumiem.

“Saprotu, ka vakcinācijas birojs vairs nepastāv - kas ir labi, jo liela labuma no tā nebija. Bet, kam ziņo Juhņēviča, ko viņi dara, kādi ir pienākumi un kam atskaitās, kāds ir viņu ieguldījums tajā, lai cilvēki vairāk vakcinētos, tas jānoskaidro,” saka politiķis.

Balsojumā par iniciatīvas tālāko virzību atturējās vien I. Dūrītis. Pārējie atbildīgās komisijas deputāti lēma, ka iniciatīva jānodod “Attīstībai/Par!” pārstāvošā Andra Skrides vadītajai Sociālo un darba lietu komisijai, kurai jāuzņemas reformētā biroja uzraudzība.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā