Preču iegāde trešo valstu internetveikalos kļūs dārgāka: visus sūtījumus apliks ar PVN

No šī gada 1. jūlija spēkā stāsies izmaiņas Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos par e-komercijas sūtījumiem piemērojamo pievienotās vērtības nodokli (PVN). Tie paredz, ka pilnīgi visām precēm, kuras privātpersona iegādāsies interneta veikalos ārpus ES, piemēram, Ķīnas, Amerikas, Lielbritānijas internetveikalos tiks piemērots PVN. Līdzšinējo lēto preču iegāde kļūs piņķerīgāka un dārgāka.
©Pixabay

Līdz 1. jūlijam vēl ir spēkā pašreizējais PVN atbrīvojums importējamajām precēm, kuru vērtība ir mazāka par 22 eiro. Dāvanas, kuru vērtība nepārsniegs 45 eiro, arī pēc 1. jūlija netiks apliktas ar PVN.

Jaunie noteikumi par PVN attiecas ne tikai uz Latviju, bet uz visām Eiropas Savienības valstīm.

“PVN tiks piemērots visai sūtījuma vērtībai (ieskaitot preces cenu, piegādes izmaksas un nodokļus, kas kā tādi ir piemērojami), sākot no pirmā centa saskaņā ar Latvijā spēkā esošo PVN likmi, tas ir, 21% (vai samazināto likmi, piemēram, 12% grāmatām), Neatkarīgajai skaidro Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Nodoklis par nodokli

Ja precei tiks piemērots akcīzes nodoklis un/vai muitas nodoklis, tad arī šajos nodokļos aprēķināto summu ietvers PVN aprēķinā.

Muitas nodoklis - tāpat kā līdz šim - būs jāmaksā, ja preču vērtība sūtījumā pārsniegs 150 eiro. Atbrīvojums no muitas nodokļa sūtījumiem līdz 150 eiro neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, smaržām un tualetes ūdeņiem. Šīm precēm muitas nodoklis ir jāmaksā jau no pirmā centa.

Gan par precēm maksājamā PVN, gan muitas nodokļa (ja piemērojams), kā arī akcīzes nodokļa par akcīzes precēm summa sistēmā tiks aprēķināta tajā brīdī, kad tiks noformēta vienkāršotā muitas deklarācija par konkrēto preci. Piemēram: persona interneta veikalā ārpus ES iegādāsies preci 15 eiro vērtībā, tās piegādes izmaksas būs norādītas 2 eiro. Sūtījumā būs prece, kurai piemērojama PVN standarta likme 21% apmērā. Aprēķinot PVN, tiks ņemta vērā preces vērtība un piegādes izmaksas. Līdz ar to saņēmējam būs jāsamaksā PVN: 21% no 17,00 eiro (15+2)= 3,57 eiro.

Līdz ar to saņēmējam būs elektroniski jāiesniedz muitas deklarācija un jāsamaksā PVN par jebkuru preci, kas tiks ievesta no valsts, kas atrodas ārpus ES.

Kas aprēķinās PVN?

VID skaidro, ka gadījumos, ja trešās valsts internetveikals ES būs reģistrējies IOSS (Import One-Stop Shop) režīmā, tas preces pirkuma brīdī iekasēs PVN no pircēja. Pārdevējam, kas reģistrējies IOSS, pirkuma veikšanas brīdī atsevišķi būs jānorāda PVN summa, kas jāsamaksā pircējam. Kad IOSS reģistrēta tirgotāja nosūtīts sūtījums tiks piegādāts Latvijā, muitas formalitātes tam nokārtos “Latvijas pasts” vai eksprespasta pārvadātājs. Sūtījuma saņēmējam šāds sūtījums pašam jāatmuito nebūs.

Ja trešās valsts tirgotājs nebūs reģistrējies IOSS, muitas formalitātes būs jānokārto un PVN būs jāmaksā galamērķa valstī - Latvijā, kurā preces tiks izlaistas brīvā apgrozībā. Un tas būs jādara saņēmējam. Persona varēs izvēlēties sev ērtāko preču muitošanas veidu, vai nu darīt to pati, pieslēdzoties VID Elektroniskajai deklarēšanas sistēmai (EDS), aizpildīt un iesniegt vienkāršoto Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem (muitas deklarācija). Tādā gadījumā persona turpat sistēmā, tiešsaistē varēs veikt PVN maksājumu; vai arī izmantot “Latvijas pasta” vai eksprespastu muitas brokeru vai citu muitošanas speciālistu piedāvātos maksas pakalpojumus muitas formalitāšu veikšanai. Ja muitas formalitāšu kārtošanu persona būs uzticējusi veikt muitošanas pakalpojuma sniedzējam, aprēķinātais nodoklis un maksa par muitošanas pakalpojumu būs jāveic attiecīgā pakalpojuma sniedzēja norādītā veidā un vietā.

Iespēja deklarēt preces elektroniski

Domājot par klientu ērtībām, VID jau tagad ir nodrošinājis ikvienai privātpersonai, kura saņem sūtījumus no trešajām valstīm, iespēju preces deklarēt elektroniski, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā aizpildot vienkāršoto Importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem. To var izdarīt latviešu, angļu vai krievu valodā. Plašāka informācija: https://www.vid.gov.lv/lv/pasts.

Šī vienkāršotā deklarācija tiks pielāgota izmaiņām, kas stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā, un līdz ar to ikvienai personai būs iespēja pašai aizpildīt vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem. Taču, protams, joprojām būs iespēja sūtījuma atmuitošanu par samaksu uzticēt, piemēram, “Latvijas pasta” vai eksprespasta muitas brokerim u.c.

Nelielas dāvanas ar PVN neapliks

Jaunie noteikumi attieksies uz preču sūtījumiem no trešajām valstīm jeb tā dēvētajiem komerciālajiem sūtījumiem. Tie neattieksies uz nekomerciāliem sūtījumiem jeb dāvanām - sūtījumiem, ko fiziska persona no trešās valsts sūtīs citai fiziskai personai ES bez samaksas, neregulāri un ar precēm tikai saņēmēja un viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai.

Nekomerciālam sūtījumam jeb sūtījumam, kuru fiziska persona sūta citai fiziskajai personai kā dāvanu, arī pēc 1. jūlija tiks saglabāts pašreizējais atbrīvojums no nodokļiem. Par precēm, kas tiek sūtītas kā dāvana, nodokļi arī turpmāk nebūs jāmaksā, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro. Tomēr arī šādi sūtījumi būs jādeklarē muitā, iesniedzot deklarāciju, neatkarīgi no sūtījumā esošo preču vērtības.

Lai nekomerciālam sūtījumam varētu piemērot atbrīvojumu no nodokļiem, jāievēro arī normatīvajos aktos noteiktie daudzuma ierobežojumi atsevišķām precēm - alkoholiskiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, smaržām un tualetes ūdeņiem (informācija VID mājaslapas sadaļā “Dāvanas (nekomerciāli sūtījumi)”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā