Rīga pilna puslegālu 5 eiro hosteļu

Par 5 eiro mēs jūs izguldīsim, iedosim tēju, plastmasā ietītu kruasānu un aiz dzelzs durvīm sadedzināsim. Izmantojot Rīgas nelegālās viesmīlības nozares pakalpojumus, astoņi cilvēki gājuši bojā. Varbūt nomirs vēl kāds no apdegušajiem. “Booking.com” un citi rezervāciju portāli liecina, ka Rīgā ir gana daudz mitekļu, kur pārnakšņot cenu amplitūdā pat zem 5 eiro.
Pieci eiro: gultas kvadrātmetrs, kruasāns un internacionāla kompānija. Reklāmas bilde no cita Merķeļa ielas hosteļa – “Next level” ©Publicitātes foto

Ja kļūmes pēc aizkari nav aizvilkti, pilsētas namu logos reizumis ir manāmi divstāvīgu gultu pārliktņi, un tās nav bērnu gultiņas. Kā siļķes mucās viens virs otra tajās naktis pavada pieaugušie. Dažādu vecumu, dažādu ādas krāsu. Pamatā tie ir lielveikalu tīklu darbinieki, kas strādāt uz galvaspilsētu brauc no laukiem. Un dažādu trešo valstu pilsoņi, kam šāds dormitorijs, formāls studenta statuss un darbs voltā vai boltā ir pirmā pietura ceļā uz apsolīto laimes zemi Eiropas Savienībā. Tie, kas sadega, arī bija ārzemnieki.

Policijai tagad jāšķetina šī traģiskā ugunsgrēka izcelšanās apstākļi un kopā ar citām valsts un pašvaldības iestādēm jāskaidrojas, kā iespējams, ka pandēmijas apstākļos vispār pieļauta šī hosteļa darbība. Dienestiem jau labu laiku bija zināms, ka tur tiek īstenota nelegāla viesmīlība, regulāri lietotas apreibinošas substances, bet ugunsdzēsēji nav ielaisti ugunsdrošības pārbaudes veikšanai. Tagad zināms, ka viens dzīvoklis bija pārdalīts vairāk nekā 30(!) telpās, un dzelzs durvis priekšā, lai ārzemniekiem klāt netiktu visādi nevēlami dienesti. Tas arī kļuva par viņu slazdu.

Un kruasāns bonusā

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens tagad vienojušies veidot starpinstitucionālu darba grupu, lai novērstu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos. Droši vien piesaistītajiem speciālistiem būs smalkāki reģistri, kuros lūkoties pēc nelegālām vai puslegālām vai legālām, bet iemītniekiem bīstamām viesmīlības vietām. Taču lielisku bāzi pētniecībai piedāvā naktsmītņu rezervāciju portāli. Atliek tikai ierobežot mītnes cenu amplitūdu, un iespējamie komercdarbības, ugunsdrošības un epidemioloģijas pārkāpumi aplūkojami visā savā atbaidošajā skatā.

“Booking.com” Rīgā piedāvā daudzas naktsmītnes cenu amplitūdā līdz 10 eiro par nakti. Un ir arī par 4 un 5 eiro, tai skaitā dažādās Merķeļa ielas ēkās. Kopīgās guļamistabās, kurās ir sešas, astoņas, desmit un vairāk gultu. Neatkarīgā anonīmi aprunājās ar kādu zinošu viesmīlības nozares pārstāvi. Viņš secina - nav nekādu šaubu, ka šie piedāvājumi pārkāpj normatīvus. Pirmkārt jau pandēmijas dēļ svešiem cilvēkiem pašlaik nav atļauts biedroties, kur nu vēl nakšņot vienā telpā. Taču, kas attiecas uz cenu - 5 eiro par nakti - tas vēl nebūt nav nelegālas uzņēmējdarbības rādītājs. Ja vienā istabā izmitina veselu bariņu cilvēku, peļņa var būt pavisam pieklājīga. Gultasveļa hosteļos piedāvāta netiek, brokastis, kas iekļautas cenā, patiesībā ir maisiņtēja un viens kruasāns plēvē par 20 centiem.

Viesmīlība bez izkārtnes

Ja cilvēki ir ar mieru dzīvot tik spartiskos, lai neteiktu atbaidošos apstākļos, tā ir viņu izvēle. Pie hosteļu piedāvājumiem ir visnotaļ neglaimojošas atsauksmes - smird pēc urīna, koplietošanas telpās netīrība, bet visai simptomātiski daudziem hosteļiem ir kādas indonēzietes angliski rakstītais: “Bija tik grūti atrast hosteli, nekādu zīmju, un recepcijas arī nav.” Dzīvokļu hosteļu turētāji ar savu 5 eiro biznesu negrib lēkt acīs uzraudzības kantoriem. Visticamāk, tāpēc, ka nemaksā valstij nodokļus. Latvijā mitekļu izīrētājiem nav obligāti jāreģistrējas kā komersantiem.

Un tāpēc arī “bukingā” hostelis tiklab ir atrodams, bet “Lursoft” datu bāzē konkrētajā adresē - nē. Jo tas vienkārši nav uzņēmums, un attiecīgi netiek kontrolēts. Bet, ja arī tiek, kā tas bija Merķeļa ielas gadījumā, lieliski noder dzelzs durvis ar kodu. Ja māja gluži nedeg vai sienas negrūst, uzraugošās institūcijas iekšā neiet. Atbildīgo amatpersonu preses konferencē, kad aģentūra LETA uzdeva jautājumu, kurš tad ir tiesīgs iet un pārtraukt šādu nelikumīgu un sabiedrībai bīstamu viesmīlību, fiziski izmest visus laukā un durvis kaut vai aiznaglot, iestājās ilgstošs klusums. Dienestiem tādu tiesību nav.

“Next level” Merķeļa ielā

Uz Merķeļa ielas 8. namu, kur pēdējā stāvā atradās nelegālais hostelis “Japanese Style Centrum”, policisti un mediķi pēdējos mēnešos piebraukājuši teju kā uz darbu - desmitiem reižu, jo hosteļa iemītnieki lietojuši narkotikas, pīpējuši trepēs, taisījuši skandālus un traucējuši citiem nama iedzīvotājiem. Dienu pirms ugunsgrēka viens pārdozējis narkomāns atrasts beigts. Zīmju, ka šis viesmīlības bizness pie laba gala nenovedīs, bija pārpārēm.

Vakar pēcpusdienā bukingā “Japanese Style Centrum” rezervācijas vairs netika pieņemtas. Taču turpat netālu Merķeļa ielā, 1. nama 4. stāvā bija noīrējama gultasvieta hostelī “Next level hostel”. Par tiem pašiem 5 eiro, turklāt ar plastmasā ievīstīto kruasānu un maisiņtēju bonusā. Bilžu galerijā bars smaidošu un pļēgurojošu ārzemnieku. “Lursoft” datu bāzē šajā adresē atrodams viens viesmīlības uzņēmums “Yellow Hostel, SIA”, kas valstij nodokļos ir parādā 24 tūkstošus eiro.

Iespējams, Staķa/Ģirģena darba grupai “Cīņai pret līdzīgu gadījumu atkārtošanos” būtu lietderīgi sākt tieši ar šīs viesmīlības iestādes apmeklējumu. Kamēr nav notikusi nelaime.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā