Vakcinācijas temps šobrīd ir 5 reizes lēnāks, nekā vajadzētu

Lai līdz augusta beigām būtu vakcinēti vismaz 70 procenti pieaugušo Latvijas iedzīvotāju, šobrīd būtu jāvakcinē aptuveni 18 tūkstoši dienā vai 126 tūkstoši nedēļā (ar pirmo vai otro poti). Diemžēl, pat neskatoties uz vakcīnu pietiekamību, lielo vakcinācijas centru atvēršanu un iespēju vakcinēties ikvienam, kas to vēlas, pirmdien poti saņēma vien 2513 cilvēki, otrdien – 5217 cilvēki. Tātad vidēji šīs nedēļas sākumā vien 3865 cilvēki dienā, kas ir 4,7 reizes mazāk, nekā vajadzētu. Kas tagad kavē vakcinācijas procesu?
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Līdz svētdienas vakaram Latvijā vienu poti bija saņēmuši 263 964 iedzīvotāji (aptuveni 14% no Latvijas iedzīvotāju kopskaita), abas potes 52 991 cilvēks (aptuveni 3% no Latvijas iedzīvotāju kopskaita), liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Igaunijā un Lietuvā pirmo poti līdz 2. maijam bija saņēmuši aptuveni 25% valsts iedzīvotāju, otro poti - aptuveni 10% iedzīvotāju.

Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, līdz augusta beigām ik dienas (ieskaitot brīvdienas un svētku dienas) būtu jāvakcinē aptuveni 18 tūkstoši iedzīvotāju, lai līdz vasaras beigām divas potes būtu saņēmuši vismaz 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju, kā, stājoties amatā, solīja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Līdz šim pilnībā ir vakcinētas (saņēmušas abas potes vai arī vienu “Janssen” poti) 18 225 ārstniecības personas, 17 069 personas virs 60 gadiem, 7639 ārstniecības iestādes darbinieki, 5133 cilvēki ar hroniskām slimībām, 2745 Sociālās aprūpes centrā dzīvojošie, 1602 sociālās aprūpes iestādē strādājošie, 95 izglītības darbinieki un 1987 citās grupās reģistrētie iedzīvotāji.

Jānis Hermanis savā "Twitter" kontā regulāri publicē vizuāli viegli uztveramus datus. Šī ir viena no viņa vizualizācijām

Imunitātes iegūšanai divas potes ir nepieciešamas, ja tiek izmantotas “Pfizer”/”BioNTech”, “Moderna” vai “AstraZeneca” ražotās vakcīnas. “Johnson&Johnson” ražotajai vakcīnai pietiek ar vienu poti imunitātes iegūšanai, taču Latvija ir saņēmusi vien 10 800 šī ražotāja vakcīnas devas, un šobrīd nav zināms, kad un cik Latvija varētu saņemt vēl. Ja tagad Latvija saņemtu vienas devas vakcīnu neierobežotā daudzumā un potētu tikai ar tām, arī tad pašreizējais vakcinācijas temps - pāris tūkstoši izpotētu devu dienā - būtu krietni par mazu, lai sasniegtu pūļa imunitāti līdz 31. augustam.

Līdz šim vakcinācijas lēnajā tempā tika vainots vakcīnu trūkums. Taču šobrīd par to sūdzēties nevarētu. Pagājušajā nedēļā Latvija saņēma 33 930 “Pfizer”/”BioNTech” devas, 13 200 “Moderna” devas, 69 600 “AstraZeneca” devas un 6000 “Janssen” - tātad kopā 116 730 devas. Šonedēļ jau ir saņemtas 79 560 “Pfizer”/”BioNTech”, un 19 200 “Moderna” vakcīnu devas. Kopumā līdz 5. maijam Latvija saņēmusi 525 435 vakcīnu devas, līdz 4. maijam izlietotas - 327 797 devas.

Latvijā šobrīd vakcinācija notiek ne tikai pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs, bet arī vakcinācijas centros. Veselības ministrs Daniels Pavļuts 29. aprīļa Ministru kabineta sēdē uzsvēra, ka kopējā sistēmas jauda Latvijā dod iespēju nedēļā vakcinēt līdz 180 tūkstošiem cilvēku.

Tāpat jau ir palaista arī miljonu eiro vērtā ViVaT sistēma, kas vietnē manavakcina.lv ļauj katram izvēlēties vēlamo vietu un laiku. Un kopš 3. maija vairs nav nekādu prioritāro grupu, kas kavētu vakcināciju. Pie vakcīnas var tikt ikviens, kas to vēlas. Diemžēl ar tikšanu gan tik raiti nesokas. Piemēram, Talsos svētdienā, kad vēl darbojās prioritāro grupu princips, pirmie brīvie pieejamie laiki masu vakcinācijas centrā bija tikai 12. maija pēcpusdienā. Tas ir, tikai pēc pusotras nedēļas. Savukārt pirmdien, kad bija jāsākas masu vakcinācijai, vietnē manavakcina.lv vakcīnai no rīta joprojām daudzi nevarēja izvēlēties vēlamo laiku. Vairāk šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā