Kāpēc veikalnieki neizmanto kolektīvu vakcinācijas iespēju?

Lai gan darba kolektīvi var pieteikt kolektīvo vakcināciju, lielie tirdzniecības tīkli neizmanto šo iespēju. Tā vietā darbinieki tiek mudināti vakcinēties individuāli. Atsevišķi lieltirgotāji ļauj saviem darbiniekiem doties pēc potes darba laikā, bet pilnu apmaksātu brīvdienu potes saņemšanas dienā kasieriem, pārdevējiem un citiem darbiniekiem gan nepiešķir.
©Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka lielajos pārtikas veikalos strādājošie ik dienas sakaras ar tūkstošiem cilvēku, saskaņā ar Veselības ministrijas izstrādāto un Ministru kabineta akceptēto vakcinācijas plānu, tirdzniecības darbinieki bija iekļauti 8. prioritāri vakcinējamo grupā. Salīdzināšanai - kritiski svarīgie Saeimas, Latvijas Bankas un citu valsts iestāžu darbinieki - bija iekļauti 5. grupā. Taču tirdzniecības darbinieki galu galā tā arī nepaspēja izmantot prioritāro grupu priekšrocības, jo Ministru kabinets nolēma ar 3. maiju dot iespēju vakcinēties visiem, kas to vēlas, tajā skaitā arī 7. un 8. prioritārajai grupai.

“Maxima” īsteno izglītojošu kampaņu

“Maxima Latvija”, kas dod darbu vairāk nekā 7700 cilvēkiem visā Latvijā, darbiniekus motivē pašiem doties vakcinēties, jo uzskata, ka šis veids, kā tikt pie potes, darbiniekiem ērtāks un vakcīnu ir iespējams saņemt ātrāk.

“Veselības ministrija ir paveikusi milzu darbu, nodrošinot vairāk nekā 800 vakcinācijas punktus visā Latvijā, lai vakcīnas būtu pieejamas visiem iedzīvotājiem. Lai reģistrētos vakcīnai, ir jāveic pāris ērti un vienkārši soļi elektroniski vai pa telefonu, lai jau tuvākajā laikā saņemtu vakcīnu sev ērtākā vietā. Liela daļa kolēģu jau to izmanto, un aicinām arī citus saņemt savu vakcīnu, reģistrējoties www.manavakcina.lv vai pa tālruni 8989,” Neatkarīgajai sacīja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Vienlaikus, sākoties iedzīvotāju masu vakcinācijai pret Covid-19 un vakcīnām kļūstot plaši pieejamām, “Maxima Latvija”, kā lielākais privātais darba devējs Latvijā un ar plašu komunikācijas kanālu spektru, ir uzsācis informatīvo kampaņu par vakcināciju, lai skaidrotu un iedrošinātu darbinieku un sabiedrības vēlmi vakcinēties pret Covid-19. Kampaņa tiek organizēta sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru un citiem ekspertiem, un tās galvenais mērķis ir vēl vairāk iedrošināt brīvprātīgai vakcinācijai, lai pēc iespējas pasargātu sevi, savus ģimenes locekļus, kā arī apkārtējos.

“Darbinieku un klientu drošība ir mūsu prioritāte. Mazumtirdzniecības nozares darbinieki ir frontes pirmās līnijas darbinieki, kas ik dienu strādā, lai nodrošinātu pirmās nepieciešamības preču nepārtrauktu pieejamību. “Maxima Latvija” tie ir vairāk nekā 7700 darbinieku, kuri ik dienu nodrošina visu nepieciešamo vairāk nekā 250 000 iedzīvotāju visā Latvijā. Ir liels prieks, ka liela daļa mūsu kolēģu jau ir vakcinējušies vai tuvākajā laikā to plāno darīt,” stāsta Toms Rupšis “Maxima Latvija” vadītājs.

Šīs iniciatīvas ietvaros informācija par vakcināciju, tās saņemšanu un citiem būtiskiem jautājumiem ir pieejama “Maxima Latvija” komunikācijas kanālos, lai ikviens darbinieks, neatkarīgi no amata un konkrētas darba vietas visā Latvijā, saņemtu zinātnē un uz faktiem balstītas atbildes uz saviem jautājumiem. Izglītojošos semināros darbiniekiem piedalīsies Juta Kroiča, prof. Dr. med. (Rīgas Stradiņa universitāte, Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja), Ainis Dzalbe (terapeits un ģimenes ārsts), kā arī citi. Lai iedvesmotu darbiniekus, “Maxima” kolēģi dalīsies ar stāstiem par to, kāpēc jau ir vakcinējušies un kāpēc to plāno darīt tuvākajā laikā.

Kopš pandēmijas uzliesmojuma, investējot vairāk nekā 1 miljonu eiro, “Maxima Latvija” ir ieviesusi vairāk nekā 40 iniciatīvas Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai, lai pircējiem un “Maxima Latvija” darbiniekiem atrašanās veikalos būtu droša.

“Rimi” dod iespēju darbiniekiem vakcinēties viņiem ērtākā laika

“Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleijers uzsvēra, ka “Rimi” prioritāte ir darbinieku drošība. “Mēs turpinām nodrošināt darbiniekiem drošus darba apstākļus, kā arī regulāri atgādinām par epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu gan darbā, gan ikdienā. Šobrīd iespēja vakcinēties ir pieejama jebkuram pilngadību sasniegušam Latvijas iedzīvotājam, un mēs ticam, ka ikviens no mūsu kolēģiem pieņems atbildīgu lēmumu pēc iespējas ātrākai pandēmijas mazināšanai. Cienot mūsu darbinieku izvēli, esam aicinājuši “Rimi” komandu vadītājus būt fleksibliem un dot iespēju saviem darbiniekiem ieplānot vakcinēšanos sev piemērotā laikā. Papildus tam mēs šobrīd aktīvi apzinām iespējas un darbinieku interesi par vakcinēšanos darba vietā,” sacīja J. Šleiers.

Uz jautājumu, vai “Rimi” piešķir brīvdienu gadījumos, ja pēc potes izpaužas blakusparādības, kuru dēļ ir grūti strādāt, J. Šleiers atbildēja: “Ja “Rimi” darbinieks novēro veselības stāvokļa pasliktināšanos, viņa ģimenes ārsts izsniedz darbnespējas lapu. Mums ir jābūt informētiem, ka darbinieks neieradīsies darbā, taču mums nav jāzina, kas tieši ir izraisījis darbinieka veselības stāvokļa izmaiņas. Šādi dati ir uzskatāmi par sensitīviem, un tie netiek ievākti vai apkopoti.”

“Lidl” apgādā darbiniekus ar bezmaksas Covid-19 testiem

Lai gan pagaidām neviens “Lidl” veikals vēl nav atvēries, “Lidl Latvija” jau ir pilnībā aizpildītas visas vakances. Šobrīd tiek gaidīts, kad epidemioloģiskā situācija būs tik droša, lai varētu atvērt jaunos veikalus. Arī daļa “Lidl Latvija” darbinieku jau ir vakcinējušies.

“Ņemot vērā, ka vakcinācija ir katra cilvēka brīva izvēle, kā arī to, ka “Lidl Latvija” veikali atrodas dažādās Latvijas pilsētās, uzņēmums saviem darbiniekiem neorganizē kolektīvo vakcinēšanos darbavietās. Lai arī vakcinēšanās ir brīvprātīga, mēs aktīvi informējam darbiniekus par valsts sniegtajām iespējām pieteikties vakcinēšanai un veikt to individuāli, sev piemērotākajā laikā un vietā, izmantojot valsts nodrošinātās vakcinēšanās iespējas. Doties uz vakcinēšanos drīkst arī darba laikā, iepriekš to saskaņojot ar savu tiešo vadītāju,” Neatkarīgajai uzsvēra “Lidl Latvija” Korporatīvās komunikācijas departamenta menedžeris Ingars Rudzītis

“Lidl Latvija” ir sākusi savus vairāk nekā 1500 darbiniekus nodrošināt ar bezmaksas Covid-19 paštestu komplektiem. Darbinieki tiek nodrošināti ar vienu iknedēļas bezmaksas deguna dobuma paštesta komplektu. Šie deguna dobuma paštesti rezultātu uzrāda jau pēc 15 minūtēm, līdz ar to darbinieki testus var veikt sev ērtā laikā, un tos nav nepieciešams nogādāt uz laboratoriju rezultāta uzzināšanai.

“Mūsu darbinieku veselība ir mūsu galvenā prioritāte. Ar šo paštestu komplekta piedāvājumu mūsu uzņēmums pilda savu korporatīvās atbildības lomu un stiprina aizsardzību pret infekciju. Tāpēc mēs saviem darbiniekiem piedāvājam šo iespēju brīvprātīgi pašiem veikt ātros Covid-19 paštestus, sacīja “Lidl Latvija” valdes priekšsēdētājs Jākobs Jozefsons.

top!” palīdz ar transporta iespējām

Veikalu tīkla “top!” mārketinga direktore un valdes locekle Ilze Priedīte Neatkarīgajai atklāja, ka uzņēmums bija uzsācis aptauju savu darbinieku vidū par kolektīvo vakcinēšanos, taču secināja, ka atsaucība par vakcinēšanos ir neliela. I. Priedīte to skaidro ar vairākiem iemesliem, proti, daļa darbinieku jau bija sapotējušies, daļa pārslimojuši Covid-19, daļa nevēlējās potēties ar kādu konkrētu vakcīnu, vai vispār nevēlējās potēties.

“Tāpēc šobrīd darbinieki piesakās paši, izmantojot ģimenes ārsta pierakstu, manavakcina.lv vai zvanot pa telefonu. No mūsu puses, ja darbiniekam ir vēlme vakcinēties, taču tuvākais vakcinēšanas punkts ir tālu, tad nodrošinām nokļūšanu līdz konkrētajai vakcinācijas vietai. Oficiāli brīvdienu nedodam, jo reakcijas jeb blaknes katram ir atšķirīgas. Ja tās ir, tad skatāmies pēc situācijas - ja darbinieks jūt blaknes, tad mēs reaģējam uz situāciju un darbinieks tajā dienā, protams, uz darbu var nedoties,”sacīja I. Priedīte.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā