Neatkarīgā skaidro, kā un cik lielas maksās minimālās pensijas

Maijā Latvijas iedzīvotāji, kuri saņem minimālās valsts pensijas un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, saņems lielākas pensijas. Minimālās pensijas vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma gadījumā tika palielinātas jau no šā gada 1. janvāra, taču bija nepieciešams pārejas laiks, lai visiem tās pārrēķinātu.
TIK LIELS būs valsts sociālais pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un mirušā Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei ©Inga Paparde

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā norāda, ka maijā minimālo pensiju saņēmēji saņems arī visu iekavēto un tagad pārrēķināto pensiju pielikumu par gada pirmajiem četriem mēnešiem.

Kāds būs valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts?

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts no šā gada 1. janvāra ir paaugstināts, bet tā apmērs dažādām iedzīvotāju grupām atšķiras: vecuma gadījumā tas ir 109 eiro, bet apgādnieka zaudējuma gadījumā par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai šis pabalsts ir 136 eiro, par bērnu no septiņu gadu vecuma - 163 eiro.

Savukārt valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs personām ar pirmās un otrās grupas invaliditāti gan būs atkarīgs no nodarbinātības fakta.

Nestrādājošiem pabalsta saņēmējiem papildus tiek piešķirta piemaksa. Piemēram, cilvēkam ar pirmās grupas invaliditāti, kas strādā, pabalsts būs 152,60 eiro, savukārt nestrādājošam cilvēkam ar pirmās grupas invaliditāti šis pabalstam pierēķina piemaksu - 45,78 eiro apmērā, līdz ar to viņam pabalsts būs 198,38 eiro mēnesī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā skaidro, ka no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu izmaksāja iepriekšējā apmērā, kāds bija līdz 2020. gada 31. decembrim. Savukārt par laiku no 1. janvāra līdz 30. aprīlim (par četriem mēnešiem) veiks nodrošinājuma pabalsta pārrēķinu un starpību izmaksās maijā. Tomēr te jāņem vērā vēl kāda nianse apbalsta izmaksā. Ja starpība par gada pirmajiem mēnešiem būs mazāka par jauno pabalsta apmēru pēc tā paaugstināšanas, tad personai maijā izmaksās arī vienreizēju piemaksu. Tas notiek tāpēc, ka pabalstu jau palielinātajā apmērā par maiju izmaksās tikai jūnijā.

Pāreja uz jauno pabalstu faktiski jūnijā

Maijā notiks pāreja uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksu par iepriekšējo mēnesi (pašlaik maksā par esošo). Sākot ar jūniju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu izmaksās par iepriekšējo mēnesi jaunajā apmērā. Tas nozīmē, ka pabalsts par maiju tiks izmaksāts jūnijā. Izmaksājot pabalstu par iepriekšējo mēnesi, pabalsta saņēmējam par dienām, kurās viņš nav bijis nodarbināts, tiek izmaksāta piemaksa.

Valstss apdrošināšanas aģentūras speciālisti piedāvā iepazīties ar piemēru, lai saprastu pabalstu izmaksas peripetijas. Persona ar otrās grupas invaliditāti nestrādā un saņem 156,96 eiro mēnesī. No 2021. gada 25. jūlija uzsāk darba attiecības. Augustā, izmaksājot pabalstu par jūliju, piemaksa tiek izmaksāta par periodu no 1. jūlija līdz 24. jūlijam, kad persona nestrādāja, tas ir, 20,25 eiro. Ja persona turpina strādāt arī augustā, tad septembrī tiek izmaksāts pabalsts par augustu 130,80 eiro, bet piemaksas vairs nav.

Černobiliešu pabalsts palielināts tikai par 9 eiro

No šā gada 1. janvāra ir paaugstināts arī valsts sociālais pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un mirušā Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei, un tas būs 109 eiro. Diemžēl pabalsta palielinājums ir vien deviņi eiro. Par pirmajiem šā gada mēnešiem pabalstu černobiliešiem maksāja vecajā apmērā (100 eiro mēnesī), bet pēc pabalsta pārrēķina starpību par janvāri, februāri, martu un aprīli izmaksās vienlaikus ar 2021. gada maija pabalstu.

Arī atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālais apmērs katram bērnam no šā gada ir palielināts, un tas par bērnu no dzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 136 eiro, bet par bērnu no septiņu gadu vecuma - 163 eiro. Līdzīgi kā citu pabalstu saņēmējiem arī šajā gadījumā atlīdzības starpību izmaksās vienlaikus ar atlīdzību par šā gada maiju. Maijā izmaksās arī palielinātās apgādnieka zaudējuma pensijas (minimālais apmērs tāds pats kā atlīdzībai).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atgādina, ka ir palielināti arī atlīdzību par darbspēju zaudējumu minimālie apmēri un tie ir atkarīgi no invaliditātes grupas, piemēram, cilvēkam ar trešo invaliditātes grupu tā būs 136 eiro mēnesī, bet ar pirmo grupu - 217,60 eiro. Cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības atlīdzība noteikta lielāka.

Beidzot saņems arī lielākas minimālās pensijas

Ja personas Latvijas apdrošināšanas stāžs ir vismaz 15 gadi, minimālās vecuma pensijas apmērs pašlaik nevar būt mazāks par 149,60 eiro, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības -179,30 eiro. Bet minimālās vecuma pensijas lielums cilvēkiem, kuriem ir vismaz 16 gadu darba stāžs, būs atkarīgs no personas apdrošināšanas stāža. Proti, ja personas Latvijas apdrošināšanas stāžs ir 16 un vairāk gadu, minimālo vecuma pensiju nosaka, palielinot to par 2,72 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu, personām ar invaliditāti kopš bērnības - par 3,26 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu. Nesaņemto palielinātās pensijas daļu par šā gada pirmajiem četriem mēnešiem pensionāri arī saņems maijā.

FAKTI

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts cilvēkiem ar invaliditāti (eiro)

Personai noteiktā invaliditāte Strādājošiem Nestrādājošiem
1. grupa 152,60 +45,78 piemaksa, kopā 198,38
1. grupa no bērnības 190,40 +57,12, kopā 247,52
2. grupa 130,80 +57,12, kopā 156,96
2. grupa no bērnības 163,20 +32,64, kopā 195,84
3. grupa 109 eiro neatkarīgi no nodarbinātības 109 eiro neatkarīgi no nodarbinātības
3. grupa no bērnības 136 eiro neatkarīgi no nodarbinātības 136 eiro neatkarīgi no nodarbinātības

Kāda būs minimālā invaliditātes pensija (eiro)?

Personai noteiktā invaliditātes grupa Apmērs mēnesī personai ar invaliditāti Apmērs mēnesī personai ar invaliditāti no bērnības
3. grupa 136 163
2. grupa 190,40 228,20
1.grupa 217,60 260,80

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā