Šādas būs Latvijas armijas jaunās bruņmašīnas

Uz Latviju atgādāts jaunās sešriteņu bruņmašīnas prototips. Vakar ar to kravas statusā bija iespēja pabraukties arī Neatkarīgajai. Pie stūres piesēdās Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Mašīna veidota tā, lai ekspluatācijā būtu maksimāli vienkārša. Liec draivā un ved desmit kājnieku vienību karot.
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Mašīna ražota Somijā, uzņēmumā “Patria Land Oy ”, un drusciņ arī Latvijā. Tāda arī ieceres jēga. Nopirkt ne tikai kaujas mašīnu, ko var aprūpēt tikai pie autorizēta dīlera kaut kur tālu ārzemēs, bet arī nepieciešamo zināšanu un prasmju apjomu, lai iesaistīta tiktu vietējā industrija. Lai visa remontēšana un daļēji arī būvēšana notiktu Latvijā. Sākotnēji bruņmašīnas projektā bija iesaistīta arī Igaunija, taču pusceļā līdz prototipam izstājās. It kā tāpēc, ka somi nebija ar mieru piešķirt ekskluzīvas autorības tiesības uz kopīgi izstrādāto bruņmašīnu. Taču igauņus interesējis arī salīdzinoši neliels apjoms - tikai 20. Turklāt viņi ir iepirkuši lielu daudzumu lietotu šīs pašas markas vecā modeļa bruņmašīnu, kuru apsaimniekošana ir pietiekams slogs aizsardzības budžetam.

Transports Zemessardzei

Tagad šis ir tikai Somijas un Latvijas kopprojekts, kurā aicinātas piebiedroties arī citas valstis, bet pagaidām nepiebiedrojas, jo vēl novēro - kas tad galu galā tiks saražots. Protams, vēro arī pasūtītāji. Ja Latvijas bruņotajiem spēkiem labpatiks, un izskatās, ka tā arī notiks - Latvijas armijas rīcībā aptuveni desmit gadu laikā nonāks 300 “Patria” bruņmašīnas, un ir būtiski, ka ar tām tiks ekipētas arī Zemessardzes vienības. Tā sola aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Katrā bataljonā vismaz vienai rotai šāda mašīna. Un šīs mašīnas prototips patiešām arī izskatās tāds, kas būs maksimāli vienkāršs lietošanā. Īsa instruktāža, un braukt var katrs. Nekādas kosmosa tehnoloģijas te nav. Ietilpīga dzelzs kaste uz sešiem riteņiem, visi trīs tilti velkošie, automātiskā ātrumkārba. Laba redzamība. Lielas lūkas, kas karavīriem ļauj veikli izlēkt laukā un ielēkt iekšā. Aizmugurē divas dzenskrūves, jo mašīna spēj pārvietoties arī ūdenī.

Ienaidnieks beigts

Atkarībā no lietojuma mērķiem mašīnu iespējams dažādi komplektēt - plānākām bruņām mazākam svaram, biezākām - lielākai drošībai. Tā var kalpot kā kājnieku kaujas mašīna, aprīkota ar mīnmetēju, tas var būt komandcentrs, var būt arī medicīnas transports. Visu iespējams pielāgot. Braukšana kabīnē ir salīdzinoši ērta. Kājnieku mugursomas sakrāmējamas aiz sēdekļiem. Ekrānā redzams, kur mašīna brauc. Sajūta kā kuģī. Būtiski, ka šis kuģis var pietuvoties maksimāli tuvu kaujas vietai, kas ar nebruņotu transportu nav iespējams. Prototipa prezentācijā tā spēju demonstrācijai tika īstenots neliels paraugdemonstrējums. Gāja pa apvidu četri kājnieki. Ienaidnieks atklāja uguni. Vadošie kājnieki izsauca palīgspēkus, un tie ieradās “Patria” 6x6 bruņmašīnā. Vienība desantējās, devās cīnīties, bet no bruņmašīnas tuvo atbalstu sniedza ložmetējs. Ienaidnieks pagalam.

Propaganda jau apsaukājas

Uz prezentāciju bija ieradušās arī Somijas valsts amatpersonas un uzņēmuma vadība, stāstīja, ka nodokļu maksātājiem šis būs ļoti izdevīgs darījums, jo mašīnai ir zemas dzīvescikla izmaksas. Protams, somi ir ļoti ieinteresēti tik lielā pasūtījumā. Turklāt, ja jaunās mašīna būs gana labas, arī citas mūsu reģiona valstis tās gribēs pirkt. Prototipa paraugdemonstrējums gan vēl nav nekāds apsolījums, jo sarunas par konkrētiem modeļiem, konkrētu komplektāciju un - pats galvenais - cenu vēl ir tikai priekšā. Kā vēsta Aizsardzības ministrija, pasūtījumi varētu notikt tikai pie nosacījuma, ja tiek izpildītas visas prasības - cena, piegādes drošība un nacionālās industrijas iesaiste, sekmīga pētniecības un izstrādes posma norise. Ja veiksmīgi tiks izpildīti šie nosacījumi, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021. gada beigās.

Arī Krievijas propagandas mediji pamanījuši, ka Latvijas armija beidzot grasās iegādāties pilnīgi jaunu bruņutehniku. Apsaukā prototipu par zārku uz sešiem riteņiem. Acīmredzot potenciālajam ienaidniekam nepatīk, ka Latvijas bruņotie spēki kopā ar sabiedrotajiem audzē kaujas spējas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā