Kā pārbaudīt, vai Covid-19 sertifikāts ir derīgs?

Kopš 1. jūnija vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas šo faktu apliecinošu sertifikātu var lejuplādēt savās ierīcēs vai izprintēt no tīmekļvietnes www.covid19sertifikats.lv. Taču sertifikāta esamība vēl nenozīmē, ka tas konkrētā brīdī ir arī derīgs.
©Ekrānšāviņš

Ministrs lūdz uzgaidīt

Covid-19 sertifikāta saņemšanas vietne sāka strādāt 1. jūnijā. Tiesa, ne uzreiz pirmajās minūtēs pēc pusnakts. Pirmie sertifikāti tika lejuplādēti apmēram ap pulksten 9 no rīta. Dažiem šī diena nesa vilšanos, jo ilgi gaidītais sertifikāts atsevišķos gadījumos vēl nebija pieejams. Vēl arī ceturtdien daži Covid-19 pārslimojušie mikroblogošanas vietnē “Twitter” žēlojās, ka sertifikāts nav pieejams.

“Visiem, kas jautā par neesošiem sertifikātiem par pārslimošanas faktu, - lūdzu, pagaidiet dažas dienas, kamēr pievienojam visus visu laboratoriju datus. Ja tad nav, lūdzu vērsties pie testa veicēja, kur bija pirmais pozitīvais Covid-19 tests, kas apstiprināja saslimšanu,” šādos gadījumos ar “Twitter” starpniecību atbildēja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Preses konferencē D. Pavļuts pirmo sertifikāta funkcionēšanas dienu novērtēja kā “salīdzinoši veiksmīgu”. Sertifikātu par vakcināciju varot ģenerēt 48 stundu laikā pēc vakcinācijas, proti, kad vakcinācijas iestāde ievada attiecīgos datus e-veselībā. Turpretim sertifikātus par laboratorijas rezultātiem varot saņemt divu stundu laikā pēc rezultāta saņemšanas. Sertifikātu par slimības izslimošanu var saņemt uzreiz, ja persona ir pārslimojusi un dabūjusi pozitīvu testu pēdējā pusgada laikā.

Sertifikāts ir, bet derīgs nav?

Vakcinācijas sertifikāts tiek atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc “Johnson&Johnson” jeb “Jannsen” pirmās potes vai “Pfizer/BioNTech”, vai “Moderna” abu pošu saņemšanas ir pagājušas vismaz 14 dienas, savukārt “AstraZeneca” gadījumā - no 22. līdz 90. dienai pēc pirmās potes saņemšanas vai uzreiz pēc otrās potes saņemšanas.

Pārslimošanas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai gadījumā, ja pēc pozitīva testa (koronovīrusa 2019-nCov RNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Šī sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas.

Lejuplādējot šo sertifikātu savā ierīcē, sertifikāta īpašniekam ir redzams vien QR kods (jpg formātā). Saglabājot to PDF formātā, ir redzams arī pēdējās potes saņemšanas datums. Taču to, kurā dienā sertifikāts kļūst derīgs un kad vairs nav derīgs, ir jārēķina katram pašam.

Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga Neatkarīgajai atzīst, ka, saņemot digitālo Covid-19 sertifikātu, ir jāņem vērā tā derīguma sākuma laiks. “Paziņojums par sertifikāta derīgumu tiek atspoguļots sertifikāta sagatavošanas brīdī. Vienlaikus iedzīvotājs šobrīd var pārbaudīt sava sertifikāta statusu šādā veidā - atverot datorā (kurā ir pieejama kamera) vai viedierīcē tīmekļvietni www.covid19sertifikats.lv un spiežot pogu “Verificēt sertifikātus”. Sertifikāta QR kods digitālā vai izdrukas formātā ir jāvērš pret kameru, pēc kā tiek atspoguļots paziņojums par sertifikāta derīgumu,” skaidroja E. Štālberga.

Tā kā e-veselība mēdza niķoties, tad ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstiem datus par vakcināciju sākotnēji bija atļauts e-veselībā ievadīt piecu dienu laikā. Tāpēc nereti veidojās situācija, ka iedzīvotājs jau bija vakcinēts, bet šī informācija e-veselībā nebija atrodama. Tāpēc vairāki Neatkarīgās lasītāji ir noraizējušies, ka vakcinācijas fakts Covid-19 sertifikātā varētu būt norādīts ar laika nobīdi. Īpaši svarīgi tas ir tiem, kuriem vakcinācija veikta nesen, bet drīzumā būs nepieciešamība uzrādīt šo sertifikātu.

“Informāciju par veikto vakcināciju pret Covid-19 ārstniecības iestādes ievada e-veselības sistēmā 48 stundu laikā pēc iedzīvotāja vakcinēšanas. Informācija par veikto vakcināciju, sagatavojot digitālo Covid-19 sertifikātu tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv, tiek saņemta no e-veselības. Tādējādi digitālajā sertifikātā tie norādīts vakcinācijas veikšanas datums. To iedzīvotājs var pārbaudīt, apskatot sava digitālā sertifikāta PDF versiju vai tā izdruku,” sacīja E. Štālberga.

Arī Lietuvā un Igaunijā sertifikāts drīz būs pieejams

Visām ES un Šengenas zonas dalībvalstīm Covid-19 sertifikātam, kas atvieglos ceļošanu, būtu jāpievienojas līdz jūlijam.

Lietuva šim ES digitālajam Covid-19 sertifikātam varētu pievienoties no nākamās pirmdienas. Lietuvas veselības ministra vietniece Živile Simonaitīte Lietuvas presei sacīja, ka Lietuvas Reģistru centrs iecerējis digitālā sertifikāta izsniegšanu Lietuvā uzsākt 7. jūnijā. Kopš pagājušās nedēļas Lietuva ir ieviesusi savu “iespēju pasi”, kas cilvēkiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, negatīva testa vai šīs slimības pārslimošanas ļauj izmantot dažādus karantīnas ierobežojumu atvieglojumus.

Arī Igaunija cer, ka Covid-19 sertifikātu ieviesīs jūnija pirmajā pusē. ES tiesiskais regulējums digitālajam zaļajam sertifikātam tiks apspriests nākamajā plenārsēdē, kas notiks no 7. līdz 10. jūnijam un pēc tam tas stāsies spēkā 1. jūlijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā