Ēdinātāji: Nevēlamies kontrolēt un šķirot apmeklētājus

No šodienas kafejnīcās, krogos un restorānos daļa apmeklētāju atkal var mieloties iekštelpās. To, kurus apmeklētājus drīkst laist iekšā, bet kuriem tāpat kā iepriekš ir jāmielojas ārpusē, noteiks sabiedriskās ēdināšanas iestādes darbinieks, kura pienākums būs pārbaudīt derīga Covid-19 sertifikāta esamību. Ēdinātāji protestē, ka no viņiem tiek prasīts pildīt kontroliera lomu un šķirot apmeklētājus.
©Neatkarīgā

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās būs pieejami personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19 vai kurām ir testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai 6 stundu laikā veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī šīs personas pavadošie bērni vecumā līdz 11 gadiem (ieskaitot) bez sertifikātiem.

Maskās un ar distanci

Vienlaikus EM atgādina, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus iekštelpās var sniegt, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, proti, apmeklētājiem joprojām ir jānēsā sejas maskas, izņemot laiku, kad apmeklētāji sēž pie galda. Pie viena galdiņa drīkst sēdēt ne vairāk kā četras pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (taču ne vairāk kā 10 personas kopā), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām. Starp galdiņiem ir jābūt vismaz divu metru attālumam. Galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam jāizsniedz individuāli.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam jānosaka atbildīgā persona, kas organizē noteikto epidemioloģisko drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā. Šai personai jāatrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā.

Lai novērstu ilglaicīgu personu pulcēšanos sabiedriskās ēdināšanas vietās, joprojām tiek saglabāts darba laika ierobežojums - sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu klātienē uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00. Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst. 24.00 drīkst izsniegt ēdienu tikai līdziņemšanai.

Viesmīlības nozare iebilst pret apmeklētāju diskrimināciju

Latvijas Restorānu biedrība (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) kategoriski iestājas pret uzņēmējdarbības vides kropļošanu un iedzīvotāju diskrimināciju. Viesmīlības nozare aicina valdību sekot citu Eiropas valstu piemēram un atgriezties pie iepriekš apstiprinātā “luksofora” principa, ļaujot ēdināšanas uzņēmumiem brīvi uzņemt viesus arī iekštelpās. Pretējā gadījumā nozare pieprasa arī turpmāk nodrošināt valsts atbalsta sniegšanu grūtībās nonākušajiem uzņēmumiem.

“Covid-19 krīzi Latvijā uz saviem pleciem iznesuši tieši privātie uzņēmumi, arī valsts parādu nākotnē maksās tieši uzņēmēji un darbinieki. Tāpēc ir absolūti nepieņemami, ka politiķi un ierēdniecība netur savus solījumus, neseko pašu pieņemtajiem lēmumiem. Vēl vairāk - augstākajā mērā neētiski un prettiesiski ir padarīt uzņēmējus par valdības neizdarību ķīlniekiem, “ēsmu” vakcinācijas tempu kāpināšanai. Mūsuprāt, tas nav 21. gadsimta sabiedrības un valsts cienīgi!” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.

LRB, LVRA un LTA norāda, ka Veselības ministrijas rosinātais dalījums dažādos drošības līmeņos un ar to saistītās prasības ēdināšanas uzņēmumiem ir ne tikai neloģiskas un nepamatotas, bet realitātē - arī neizpildāmas. Tās ne tikai turpina šķelt sabiedrību, bet arī ģimenes, jo Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas prasa bērniem no 12 gadu vecuma uzrādīt Covid-19 sertifikātu, ja tie vēlas apmeklēt kafejnīcu vai pasākumu. Svarīgi uzsvērt, ka lēmums par pusaudžu vakcināciju Latvijā un citviet Eiropā ir pieņemts tikai pēdējā mēneša laikā.

“Mēs atbalstām visus risinājumus, kas sabiedrībai ļaus atgriezties pie normālas dzīves. Vakcinācija šajā ziņā ir ļoti nozīmīga, tādēļ ļoti novērtējam katru, kas izšķīries par šo soli. Tai pašā laikā aicinām nenostādīt uzņēmējus kontrolieru lomā un dalīt klientus kādās grupās. Īpaši, ja redzam, ka kaimiņvalstīs Covid tiek veiksmīgi ierobežots, arī nepastāvot šādam dalījumam,” teic LVRA prezidents Jānis Naglis.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs uzsver, ka šobrīd Eiropas Savienībā tiek atvērti ēdināšanas uzņēmumi, viesnīcas. “Lielākoties piepildījums atļauts līdz 70%, neskaitot vakcinētos. Arī Latvijā pagājušajā gadā ēdinātāji varēja pieņemt viesus, ievērojot drošības prasības. Uzskatām, ka pienācis pēdējais laiks dot iespēju atdzīvoties nozarei un dot prieku cilvēkiem, baudot maltīti patīkamā atmosfērā un epidemioloģiski drošos apstākļos,” saka Henriks Danusēvičs.

Kafejnīca “Kūriņš”, kas atrodas Kauguros, negrasās šķirot savus klientus vakcinētajos un nevakcinētajos. “Strādāsim tāpat kā līdz šim un apkalposim viesus mūsu vasaras dārzā un terasē jūras pusē! Protams, ēdienu iespējams iegādāties arī līdziņemšanai. Pie galdiņiem iekštelpās apkalposim tikai tad, kad tas būs atļauts visiem!” vēsta ieraksts “Facebook”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā